Σε συμβιβαστική λύση για το χρέος προσβλέπει ο Ομπάμα

Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2011 19:08
UPD:20:07
A- A A+

Την ευρύτερη δυνατή συμφωνία με τους Ρεπουμπλικάνους για το ζήτημα του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού θα επιδιώκει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, όπως δήλωσε, σημειώνοντας ότι «είναι απαραίτητο να γίνουν παραχωρήσεις».

«Αν δεν αυξηθεί ανώτατο όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού θα προκύψει ύφεση χειρότερη εκείνης του 2008», προειδοποίησε ο πρόεδρος Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου.

Σημειώνεται πως αν δεν υπάρξει συμφωνία το ομοσπονδιακό κράτος δεν θα είναι από τις 2 Αυγούστου σε θέση να δανεισθεί για να χρηματοδοτήσει το δημοσιονομικό του .

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλέλλειμμαωσε ότι είναι έτοιμος να συναντάται κάθε μέρα με τους Ρεπουμπλικάνους, ώστε το αμερικανικό δημόσιο να μην αναγκαστεί να κηρύξει (τα μεσάνυκτα της 2ας Αυγούστου) στάση πληρωμών.

«Συμφωνούμε όλοι να καταστεί επωφελής η ευκαιρία αυτή και να προκύψει κάτι σημαντικό για το χρέος και τα ελλείμματα, τώρα είναι η ώρα. Θα συμφωνήσουμε έως την 2α Αυγούστου, αν και η διαδικασία προβλέπεται να είναι σκληρή. Μόνον, όμως, όταν η επιβίβαση στη βάρκα γίνει με συγχρονισμένο τρόπο, αυτή δεν γέρνει επικίνδυνα», διεμήνυσε.

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι δεν θα συμβιβαστεί με ημίμετρα, όπως θα ήταν μία 30ήμερη, 60ήμερη, 90ήμερη παράταση του ισχύοντος ανώτατου ορίου δανεισμού.

«Πρέπει οι Ρεπουμπλικάνοι να κάνουν συμβιβασμούς, και οι Δημοκρατικοί πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς, κι εγώ ο ίδιος είμαι διατεθειμένος να κάνω συμβιβασμούς», τόνισε.

Οι συνομιλίες που προηγήθηκαν χθες σχετικά με τους τρόπους εξεύρεσης λύσης των οικονομικών προβλημάτων της χώρας έληξαν χωρίς αποτέλεσμα.

Αργότερα ο πρόεδρος Ομπάμα θα έχει εκ νέου σύσκεψη για το θέμα με τους ηγέτες Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή