Κύπρος: Ολοκληρώνεται η ταυτοποίηση των νεκρών

Σε κρίσιμη κατάσταση δύο τραυματίες
Τρίτη, 12 Ιουλίου 2011 10:34
UPD:12:14

A- A A+

Ολοκληρώνεται σήμερα με τη μέθοδο του DNA η ταυτοποίηση των 12 νεκρών της φονικής έκρηξης στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» κοντά στη Λεμεσό. Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση δύο τραυματιών.

Οπως είπε στο ΡΙΚ ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Φίλιππος Πατσαλής, μέχρι το μεσημέρι θα έχει ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση σχεδόν όλων των θυμάτων της χθεσινής τραγωδίας. Όπως διευκρίνισε ο κ. Πατσαλής, μέχρι τη μία μετά τα μεσάνυχτα είχαν παραλάβει δείγματα και συνέχισαν τη διαδικασία ταυτοποίησης καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ υπήρξε κάποια καθυστέρηση με ορισμένους συγγενείς, οι οποίοι όμως θα δώσουν δείγματα σήμερα. Για την πορεία της διαδικασίας, πρόσθεσε, έχει ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εν τω μεταξύ, εξαιρετικά κρίσιμη χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας της Κύπρου, Χρίστος Πατσαλίδης, την κατάσταση δύο τραυματιών που νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού αντίστοιχα. Στην Κύπρο αναμένεται κλιμάκιο γιατρών από το εξωτερικό, ενώ ζητήθηκε και η συνδρομή γιατρών από το Ισραήλ.

Πενήντα από τους συνολικά 62 τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων εργαζομένων στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του Βασιλικού και διερχόμενων οδηγών, πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Την ίδια ώρα μετά τη χθεσινή καταστροφή η Κύπρος βρίσκεται υπό την απειλή μιας ενεργειακής κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) έχασε το πιο σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος. Μια επένδυση που ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ υπέστη σημαντικές καταστροφές. Η τέταρτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού στο σταθμό ολοκληρώθηκε πέρυσι έναντι δαπάνης 250 εκατ. ευρώ ενώ η πέμπτη είχε περάσει όλα τα τεστ και αναμενόταν να τεθεί σε λειτουργία σύντομα (το κόστος και για αυτή τη μονάδα ήταν 250 εκατ. ευρώ). Όπως εκτιμά το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών, αν το ποσό της επένδυσης δεν καλυφθεί από την ασφάλεια, τότε ο ημικρατικός οργανισμός θα πρέπει να προχωρήσει σε δανεισμό. Επισημαίνει ωστόσο ότι ο δανεισμός της ΑΗΚ δεν μετρά στο έλλειμμα του κράτους.

Εντονος είναι πλέον ο προβληματισμός για τις επιπτώσεις που θα έχουν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στην οικονομία της μεγαλονήσου (τουρισμός, βιομηχανία, εμπόριο κτλ). Ήδη σοβαρές ανησυχίες έχει προκαλέσει η αναστολή της λειτουργίας όλων των μονάδων αφαλάτωσης, με άμεσο αποτέλεσμα περιορισμό των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού.

Λίγο πριν το μεσημέρι ήταν προγραμματισμένη σύσκεψη υπό την προεδρία του Προέδρου Χριστόφια, για την αντιμετώπιση της γενικότερης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί μετά τη χθεσινή καταστροφή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή