Βρετανία: «Θύελλα» στα ΜΜΕ και την αστυνομία λόγω του σκανδάλου Μέρντοκ

Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011 14:51
UPD:15:19

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι ο ομίλος News Corporation θα πρέπει να σταματήσει να εξετάζει συγχωνεύσεις, σε μία ευθεία αναφορά στην πρόταση του ομίλου για εξαγορά του δικτύου BSkyB, και να επικεντρωθεί στο «χάος» που έχει προκαλέσει με το σκάνδαλο υποκλοπών.

A- A A+

«Θύελλα» έχει ξεσπάσει στα ΜΜΕ και την αστυνομία λόγω των αποκαλύψεων για υποκλοπές σε έντυπα του ομίλου του Ρούπερτ Μέρντοκ, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου, προαναγγέλλοντας την έναρξη δικαστικής έρευνας.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι ο ομίλος News Corporation θα πρέπει να σταματήσει να εξετάζει συγχωνεύσεις, σε μία ευθεία αναφορά στην πρόταση του ομίλου για εξαγορά του δικτύου BSkyB, και να επικεντρωθεί στο «χάος» που έχει προκαλέσει με το σκάνδαλο υποκλοπών.

Διευκρίνισε ότι στο πλαίσιο της έρευνας, που θα διεξαχθεί υπό το δικαστή Μπράιαν Λέβενσον, θα κληθούν να απολογηθούν μάρτυρες, ενώ το πρώτο πόρισμα αναμένεται εντός του επόμενου χρόνου. Πρόσθεσε ότι όσοι αποδειχθεί ότι εμπλέκονται στην υπόθεση υποκλοπών δεν θα πρέπει να εργαστούν ποτέ ξανά στα βρετανικά ΜΜΕ, όσο υψηλό βαθμό κι αν είχαν.

Αργότερα σήμερα, οι Βρετανοί βουλευτές θα ψηφίσουν επί πρότασης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, την οποία έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν και οι κυβερνώντες Συντηρητικοί, που συστήνει στο Μέρντοκ να εγκαταλείψει τα σχέδιά του για εξαγορά του 61% του BSkyB που δεν κατέχει ήδη έναντι 14 δισ. δολαρίων. Το ψήφισμα δεν θα είναι δεσμευτικό, αλλά αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τις πιέσεις που ασκούνται στο μεγιστάνα των μίντια.

Χθες, ο πρόεδρος της επιτροπής εμπορίου της αμερικανικής Γερουσίας Τζέι Ροκφέλερ ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα και στις ΗΠΑ για πιθανές τηλεφωνικές παρακολουθήσεις Αμερικανών ή θυμάτων του τρομοκρατικού χτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου.

Σε παράλληλες εξελίξεις, την παραίτησή του υπέβαλε ο επικεφαλής του νομικού τμήματος της News International, του βρετανικού τμήματος του πολυεθνικού ομίλου, Τομ Κρόουν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή