Κύπρος: Στους ποινικούς ανακριτές τα έγγραφα για τη φύλαξη του φορτίου

Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011 16:19
UPD:17:01

A- A A+

Στους ποινικούς ανακριτές παραδίδεται όλο το έγγραφο υλικό, που αφορά στη φύλαξη του φορτίου στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» και το οποίο έχει δεσμευτεί στο Κεντρικό Αρχείο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, όλα τα εισερχόμενα και εξερχόμενα έγγραφα φυλάγονται στο αρχείο του Υπουργείου Αμυνας, σύμφωνα με τις νενομισμένες διαδικασίες.

Επισημαίνεται ακόμη ότι «σε καμία περίπτωση δεν καταστρέφονται έγγραφα, ούτε παραποιούνται με οποιοδήποτε τρόπο, ούτε εντός, ούτε εκτός του Υπουργείου».

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι με τη συνδρομή εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων δέκα πυροτεχνουργών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι έρευνες της Αστυνομίας στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς.

Περαιτερω αποφάσεις αναφορικά με τη διεξαγωγή των ερευνών για την πολύνεκρη έκρηξη, αναμένεται να λάβει στη συνεδρίαση της Πέμπτης το υπουργικό συμβούλιο.

Από την πλευρά του, μιλώντας στην τηλεόραση του ΡΙΚ ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι μόνο η αστυνομία μπορεί να αναλάβει την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης με τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς.

Το τιτάνιο, όπως είπε έργο της διερεύνησης μια τέτοιας έκτασης υπόθεση δεν μπορεί να ανατεθεί σε ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές. Ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι το απόγευμα θα έχει την πρώτη σύσκεψη με την Αστυνομία για μεθόδευση της διερεύνησης.

Σημείωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας αναμένεται να προωθήσει το διορισμό ερευνητικής επιτροπής, με οδηγίες να καταλήξει σε αποφάσεις το ταχύτερο δυνατό.

Ο ίδιος εισηγήθηκε η επιτροπή να είναι μονομελής και ταυτόχρονα να διοριστούν και εμπειρογνώμονες βοηθοί.

Eν τω μεταξύ, σε κλίμα οδύνης τελούνται από το πρωί οι κηδείες των οκτώ από τα 12 θύματα της τραγωδίας στη Ναυτική Βάση στο Μαρί. Tην ίδια ώρα κι ενώ ολοκληρώνεται η διαδικασία ταυτοποίησης και αναγνώρισης των σορών, δρομολογούνται διαδικασίες έτσι ώστε μέχρι και την Παρασκευή να κηδευτούν όλοι οι νεκροί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, για τουλάχιστον πέντε θύματα, ελήφθη για δεύτερη φορά δείγμα DNA από τους συγγενείς, για επιβεβαίωση της πρώτης ταυτοποίησης με τη μέθοδο αυτή.

Με απόφαση της κυβέρνησης οι κηδείες των θυμάτων θα τελεστούν δημοσία δαπάνη, ενώ επίσης κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος.

Aνησυχία ΑΚΕΛ για καλλιέργεια κλίματος πολιτικής αστάθειας

Επικρίσεις κατά «πολιτικών δυνάμεων που επιχειρούν, όπως είπε, να προκαλέσουν «οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση και πολιτική αστάθεια» εξέφρασε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, με αφορμή και τα επεισόδια έξω από το προεδρικό μέγαρο.

Όπως υποστήριξε ο κ. Κυπριανού, κάποιοι εκμεταλλεύονται τα δικαιολογημένα συναισθήματα του πόνου και της αγανάκτησης του λαού, και επιχειρούν να τα μετατρέψουν σε απαίτηση για απομάκρυνση της κυβέρνησης από την εξουσία.

Αναφερόμενος στα χθεσινοβραδινά επεισόδια έξω από το προεδρικό μέγαρο, τόνισε επίσης ότι τα εξτρεμιστικά στοιχεία, που καλλιεργούν εμφυλιοπολεμικό κλίμα, πρέπει να απομονωθούν.

Απηύθυνε παράλληλα έκκληση σε όλους τους λογικούς και εχέφρονες πολίτες, να μην επιτρέψουν μεταφορά, στην Κύπρο, φαινομένων που συμβαίνουν σε άλλες χώρες, αλλά και προς τα πολιτικά κόμματα, να θέσουν υπεράνω όλων το εθνικό συμφέρον αυτές τις δύσκολες ώρες.

Αδικαιολόγητη χαρακτήρισε από την πλευρά του τη βία που άσκησε η Αστυνομία, στη διάρκεια της εκδήλωσης στο προεδρικό μέγαρο το Κίνημα Οικολόγων και κάλεσε τους πολίτες σε ειρηνικές δυναμικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Καταδίκασε επιπλέον τις συμπεριφορές εθνικιστικών ομάδων και έκανε λόγο για προβοκατόρικες ενέργειες, οι οποίες «δημιουργούν άλλοθι σε αυτούς που ο λαός προσπαθεί να καταγγείλει και να καταδικάσει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή