Κύπρος: Σε βαρύ κλίμα η κηδεία του διοικητή της Ναυτικής Βάσης

Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011 19:46
UPD:21:08
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

A- A A+

Σε βαρύ κλίμα, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, κηδεύτηκε ο διοικητής της ναυτικής Βάσης Ευάγγελος Φλωράκης Λάμπρος Λάμπρου που έχασε τη ζωή του στη φονική έκρηξη της Δευτέρας στο Μαρί.

Πλήθος φίλων, συγχωριανών, συναδέλφων και συμπολιτών του Διοικητή, υποδέχθηκαν τη σορό του με παρατεταμένο χειροκρότημα.

Στα σκαλοπάτια της εκκλησίας, ήταν ακουμπισμένα τρία πλακάτ. Το ένα έγραφε «Καλό ταξίδι παλικάρι στο Πάνθεον των ηρώων», το άλλο «Ποτέ δεν αποτυγχάνουν αυτοί που πεθαίνουν για ένα μεγάλο σκοπό» και το τρίτο «Το καλύτερο μέρος που μπορεί να πεθάνει κανείς, είναι εκεί που πεθαίνει για τους άλλους. Τιμή για την πατρίδα ο θάνατος σου».

Στην εξόδιο ακολουθία προϊστατο ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος. Την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκπροσώπησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Παρόντες ήταν αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, που κατάθεσαν στεφάνια.

Ο πλοίαρχος Πίτσιανος Γεώργιος, εκφωνώντας τον επικήδειο, σημείωσε ότι η απώλεια του Διοικητή της Βάσης, όπως και των άλλων παλικαριών στη φονική έκρηξη επέφερε βαρύ πόνο τόσο στο ναυτικό όσο και την Εθνική Φρουρά.

Βαρύς ο πόνος και για την οικογένεια σου, τη μητέρα, τη σύζυγο, τα δύο σου παιδιά, συνέχισε και αφού έκανε σύντομη αναφορά στην στρατιωτική σταδιοδρομία του Λάμπρου, είπε ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο θανών, προήχθη μετά θάνατο για το θάρρος και την αυτοθυσία του σε πλοίαρχο.

«Όταν σε κάλεσε το καθήκον προσέτρεξες στην πρώτη γραμμή με αυτοθυσία και επιδεικνύοντας υπερβάλλοντα ζήλο έδωσες τη ζωή σου``, πρόσθεσε απευθύνοντας το ύστατο χαίρε, στον νεκρό Διοικητή.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ σε μήνυμα του που μετέφερε ο Επίσκοπος Καρπασίας, παρατήρησε ότι μέσα από την τραγωδία εκπέμπεται το αισιόδοξο μήνυμα πως όσο υπάρχουν άνθρωποι που θυσιάζουν τη ζωή τους για τους άλλους, μπορούμε να ελπίζουμε για μια καλύτερη κοινωνία και για απελευθέρωση της πατρίδας μας. Συνέστησε επίσης υπομονή, σύνεση και αγωνιστικότητα.

Η σορός του αδικοχαμένου αξιωματικού μεταφέρθηκε από αξιωματικούς του ναυτικού στο κοιμητήριο Αγίου Γεωργίου, όπου και τάφηκε.

Θρήνος και για το διοικητή Ναυτικού

Πλήθος κόσμου αποχαιρέτισε και τον διοικητή Ναυτικού, πλοίαρχο Ανδρέα Ιωαννίδη, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς.

Η κηδεία τελέστηκε με δημόσια δαπάνη. Η νεκρώσιμη ακολουθία ψάλθηκε στον ιερό ναό Αγίου Αρσενίου, στη Λεμεσό, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Η σορός ήταν σκεπασμένη με τις σημαίες της Κύπρου και της Ελλάδος, ενώ αξιωματικοί του Ναυτικού μετέφεραν τα παράσημα και τις τιμητικές διακρίσεις τού αδικοχαμένου διοικητή. Στρατιωτικά αγήματα απέδιδαν τιμές. Ο κόσμος χειροκροτούσε παρατεταμένα και φώναζε «Άξιος».

Επικήδειο λόγο εκφώνησε ο παραιτηθείς Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης, ο οποίος, όμως, μόλις άρχισε να μιλά αποδοκιμάστηκε έντονα από πολλούς, που βρίσκονταν μέσα και έξω από την εκκλησία.

Η σύζυγος τού αείμνηστου Ιωαννίδη, Μαρία, πήρε το μικρόφωνο και κάλεσε τον κόσμο να σεβαστεί το σύζυγό της. Στον επικήδειο λόγο του ο αντιστράτηγος Τσαλικίδης εξέφρασε βαθύτατη οδύνη και θλίψη και χαρακτήρισε το νεκρό «πραγματικό ήρωα». «Η Εθνική Φρουρά», είπε, «χάνει ένα πολύτιμο και ικανότατο στέλεχος και η Κύπρος ένα σπουδαίο άνδρα, ένα μαχητή που έπεσε στην εκτέλεση του καθήκοντος, έχοντας επίγνωση του κινδύνου».

Τον αδικοχαμένο Ιωαννίδη αποχαιρέτησε και ο γιος του, Νικόλας, ο οποίος είπε ότι η οικογένεια είναι περήφανη και υποστήριξε ότι ο πατέρας του «δολοφονήθηκε στυγνά και έγινε κομμάτια».

«Στο ερώτημα, ‘γιατί έγινε έκρηξη’, θα απαντήσουν οι εμπειρογνώμονες», είπε και ορκίστηκε πάνω από το φέρετρο τού πατέρα του ότι οι ένοχοι θα πληρώσουν για το χαμό και των δώδεκα παλικαριών.

Σήμερα τελέστηκαν και οι κηδείες πέντε πυροσβεστών και ενός αρχικελευστή, οι οποίοι βρήκαν τραγικό θάνατο από την έκρηξη στη ναυτική βάση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή