Μειώνεται σημαντικά η δημοτικότητα του Ομπάμα στις αραβικές χώρες

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011 11:15
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

A- A A+

Τη μεγάλη δυσαρέσκειά της για την μη εκπλήρωση των υποσχέσεων του Αμερικανού προέδρου σχετικά με τη βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ-μουσουλμάνων, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνησή Ομπάμα χειρίστηκε τα θέματα στη Μέση Ανατολή εξέφρασε σε δημοσκόπηση η συντριπτική πλειοψηφία του αραβικού κόσμου.

Δύο χρόνια μετά την έκκληση του Μπάρακ Ομπάμα στο Κάιρο για «καινούρια αρχή» στις σχέσεις των ΗΠΑ με τον μουσουλμανικό κόσμο, 4.000 ερωτηθέντες στην Αίγυπτο, το Μαρόκο, την Ιορδανία, τον Λίβανο, την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θεωρούν ότι τους απογοήτευσε, αφήνοντας ανεκπλήρωτες τις ελπίδες τους.

Στη Σαουδική Αραβία, το 30% των ερωτηθέντων έχει θετική γνώμη για τις Ηνωμένες Πολιτείες, με το αντίστοιχο ποσοστό πριν από δύο χρόνια να ανέρχεται στο 41%. Στην Αίγυπτο μόνο το 5% έχει θετική γνώμη για τις ΗΠΑ, ενώ το 2009 το ποσοστό αυτό έφτανε το 30%. Στο Μαρόκο το ποσοστό αυτό μειώθηκε κατά 55% μέσα σε δύο χρόνια, φτάνοντας μόλις το 12%.

Τέλος, λιγότερο από το 9% όσων έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση θεωρεί ότι ο Ομπάμα χειρίστηκε με επιτυχία το Παλαιστινιακό και τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους μουσουλμάνους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή