Δέσμευση Δ. Χριστόφια για πλήρη απόδοση ευθυνών

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011 13:28
UPD:18:29
A- A A+

Τη δέσμευση για πλήρη διαλεύκανση των πτυχών της πολύνεκρης έκρηξης στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, καθώς και την απόδοση ευθυνών στους τυχόν υπαίτιους, όσο ψηλά και αν βρίσκονται, ανέλαβε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφιας, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό.

Εν μέσω των αιτιάσεων περί παραλείψεων και ευθυνών της κυπριακής ηγεσίας για την τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους, ο Κύπριος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες που θα βοηθήσουν στο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι του κράτους και των θεσμών του, οι οποία, όπως είπε, έχει τρωθεί.

Διάγγελμα Δ. Χριστόφια για την έκρηξη στην Κύπρο

Διάγγελμα Δ. Χριστόφια για την έκρηξη στην Κύπρο

«Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη στήριξη των θεσμών και των νόμων και όχι την υποσκαψή τους», υπογράμμισε.

Απηύθυνε επίσης έκκληση για ψυχραιμία, νηφαλιότητα και εθνικής ενότητα, αφού, όπως είπε, είναι υποχρέωση όλων να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση. Κατέστησε επίσης σαφές ότι οι διαδικασίες απόδοσης ευθυνών θα πρέπει να γίνουν μέσα από το νόμο.

Δεν μπορεί ακραίες, εθνικιστικές ακροδεξιές ομάδες εκμεταλλευόμενες τον πόνο κάποιων ανθρώπων, να επιχειρούν να κάψουν το προεδρικό μέγαρο και να αμαυρώνουν ειρηνικές συγκεντρώσεις, τόνισε, αναφερόμενος στα προχθεσινά επεισόδια.

Ανακοίνωσε επίσης ότι αποφασίστηκε ο διορισμός του εγκρίτου νομικού Πόλυ Πολυβίου ως επικεφαλής ανεξάρτητης μονομελούς επιτροπής για να διερευνήσει τα γεγονότα που αφορούν τη φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση στο Μαρί.

Στον υπουργό Γεωργίας και τα καθήκοντα του υπουργού Αμυνας

Εν τω μεταξύ, μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρόεδρος Χριστόφιας ανακοίνωσε ότι ανατίθενται στον υπουργό Γεωργίας Δημήτρη Ηλιάδη και τα καθήκοντα του υπουργού Αμυνας.

Ο μέχρι πρότινος υπουργός Αμυνας, Κώστας Παπακώστας, είχε υποβάλει την παραίτηση του την περασμένη Δευτέρα, μετά την τραγωδία στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς.

Ετοιμος να αναλάβει τις ευθύνες του ο Μ. Κυπριανού

Την αποφασιστικότητά του να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που τυχόν του αναλογεί εξέφρασε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, διαβεβαιώνοντας ότι κατά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας, την ερχόμενη Δευτέρα, θα δοθούν με πλήρη διαφάνεια όλες οι απαντήσεις που αφορούν το Υπουργείο του, σε σχέση με την τραγωδία στο Μαρί.

Ο κυπριακός λαός, τονίζει σε γραπτή του ανακοίνωση ο Κύπριος ΥΠΕΞ, «συγκλονίζεται ακόμα από το τραγικό συμβάν, προβληματίζεται και αναζητά τις ευθύνες που πρέπει να καταλογιστούν με πλήρη διαφάνεια και δικαιοσύνη».

Επισημαίνει ωστόσο ότι «οι επιλεκτικές διαρροές και οι αυθαίρετες ερμηνείες αποσπασματικών στοιχείων και η εξαγωγή αβάσιμων συμπερασμάτων, κάθε άλλο παρά συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση».

Για το λόγο αυτό σημειώνει ότι σε αυτή τη φάση δεν θα προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση, ή ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω σύγχυση.

Hμέρα μνήμης η 11η Ιουλίου

Την ίδια ώρα, η Βουλή της Κύπρου ενέκρινε ομόφωνα, νομοθεσία, η οποία καθιερώνει την 11η Ιουλίου ως ημέρα μνήμης και απόδοσης τιμής σε όσους θυσιάστηκαν, στη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».

Την πρόταση νόμου κατέθεσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του. Στη συνέχεια η πρόταση υιοθετήθηκε εκ μέρους όλων των πολιτικών κομμάτων, μετά από εισήγηση της βουλευτή του ΔΗΚΟ Αθηνάς Κυριακίδου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή