Γ. Παπανδρέου: Κάποιοι παίζουν με τις λέξεις

Αντιμετωπίζουμε τις διαπραγματεύσεις με ψυχραιμία και εγρήγορση
Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011 13:57
UPD:14:45

A- A A+

Επίθεση σε όσους παίζουν με τις λέξεις, συγχέοντας σκόπιμα την ορολογία των οίκων αξιολόγησης «με καταστάσεις επώδυνες για την πραγματική οικονομία και τους πολίτες», εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση κινείται με συστηματικό και προσεκτικό τρόπο για τη σωστή διαχείριση του μεγάλου ζητήματος του ελληνικού χρέους και δρα με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα, σε αντίθεση με την Ευρώπη που όπως παρατήρησε, πολλές φορές αργεί και δυσκολεύεται να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις. Αυτό το πλεονέκτημα, εκτίμησε ο Πρωθυπουργός, μας βοηθά ώστε να είμαστε εντός και στο κέντρο των διαπραγματεύσεων, με αξιόπιστο λόγο και με τη δυνατότητα να υπερασπιστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα δικά μας συμφέροντα, αλλά και μια αντίληψη για το πού θα πρέπει να πάει και η Ευρώπη. «Ο δικός μας λόγος», υπογράμμισε, «έχει αξία, συνδιαμορφώνουμε τις εξελίξεις και αυτή είναι μια δικαίωση της στρατηγικής που έχουμε ακολουθήσει, βασισμένοι πάντα στις προσπάθειες και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών ... γι αυτό μπορούμε σήμερα και παλεύουμε για μια βιώσιμη λύση για τη χώρα μας και ειδικότερα για μια βιώσιμη λύση για το χρέος».

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι πλέον οι εταίροι ολοένα και πιο πολύ μιλούν και πιέζουν για συνολικές λύσεις, συνειδητοποιώντας ότι αυτό που ξεκίνησε με αφορμή την Ελλάδα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, δεν είναι ένα πρόβλημα ελληνικό ή απλά της περιφέρειας, αλλά ένα ευρύτερο, δομικό πρόβλημα για το μέλλον των ευρωπαϊκών χωρών.

«Αν δεν είχαμε δουλέψει με απόλυτη προσήλωση και με αθόρυβο τρόπο, από τις αρχές του 2010, πάνω σε όλα τα ενδεχόμενα σενάρια, σήμερα δεν θα ήμασταν έτοιμοι να συμμετέχουμε ενεργά και προς όφελος της Ελλάδας για μια συνολική λύση», επεσήμανε και αφού χαρακτήρισε κρίσιμες τις επόμενες ημέρες, υπογράμμισε την ετοιμότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τις διαπραγματεύσεις με ψυχραιμία και εγρήγορση.

Πάνω απ’ όλα, τόνισε, έχει σημασία να δείχνουμε αλλά και να είμαστε ενωμένοι, για να μεταδώσουμε την εμπιστοσύνη στους πολίτες, ώστε να ξέρουν ότι η Ελλάδα, η κυβέρνηση κάνει ό,τι περνά από το χέρι της αυτή τη στιγμή, για να μπορέσουμε αύριο και στο εγγύς μέλλον να έχουμε ένα βιώσιμο χρέος και να διαχειριστούμε μέσα σε ομαλές συνθήκες αυτό το μεγάλο πρόβλημα.

Ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για την κυβέρνηση

Απευθυνόμενος στους υπουργούς του, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «τα χρονικά περιθώρια για να ανταποκριθούμε στις δικές μας δεσμεύσεις είναι ασφυκτικά» και γι αυτό, ξεκαθάρισε, «οφείλουμε να δουλέψουμε όλο το καλοκαίρι, ώστε να υπάρχουν αποτελεσματικά και συντεταγμένα αποτελέσματα». Στο σημείο αυτό, χαρακτήρισε κρίσιμο να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους πολίτες, «να τους συμπαραστεκόμαστε, να τους ενημερώνουμε σωστά και να τους εμπνέουμε, δείχνοντας με τις πράξεις μας ότι η Ελλάδα αλλάζει καθημερινά προς το καλύτερο, με μοναδικό στόχο να γίνει μια χώρα που μπορεί να κάνει το άλμα στο μέλλον, να σέβεται τους πολίτες της, να δημιουργεί ίσες ευκαιρίες και να ανοίγει προοπτικές για τη νέα γενιά», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τον καιροσκοπισμό κανενός, διεμήνυσε κλείνοντας την εισήγησή του ο Πρωθυπουργός και στο ίδιο ύφος πρόσθεσε: «Να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με τις λέξεις, συγχέοντας σκόπιμα, για παράδειγμα, την ορολογία που χρησιμοποιούν οι οίκοι αξιολόγησης στις τεχνικές κατατάξεις τους, με καταστάσεις επώδυνες για την πραγματική οικονομία και τους πολίτες. Καταστάσεις, τις οποίες καταφέραμε εμείς, με τις πράξεις μας και τις θυσίες του ελληνικού λαού, να αποφύγουμε».

«Αποδείξαμε όλο αυτό το διάστημα ότι καταφέραμε από το χείλος του γκρεμού όπου βρέθηκε η Ελλάδα, να την κρατήσουμε όρθια και να παλεύουμε σήμερα για μια λύση, που υπηρετεί - και μακροχρόνια - τα συμφέροντα των πολιτών και της χώρας. Αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», κατέληξε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός.

Εν τω μεταξύ, για μικροκομματικό παιχνίδι τεχνητών παρεξηγήσεων μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στις αντιδράσεις για τις δηλώσεις Γ. Παπανδρέου στους Financial Times Deutschland (FTD) περί μερικής αδυναμίας πληρωμών.

Σύμφωνα με τους FTD, ο Πρωθυπουργός αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του ότι θα πρέπει να εξεταστεί επακριβώς το ζήτημα μιας μερικής αδυναμίας πληρωμών. «Θεωρητικά», σημειώνει, «μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες ή μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο προκαλώντας πολύ μεγαλύτερη ζημία» και καλεί την ΕΕ και το ΔΝΤ να επισπεύσουν τη λήψη αποφάσεων για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2015831 .

«Η ατμόσφαιρα που επικρατεί δεν μας βοηθά να βγούμε από την κρίση», επισημαίνει ο κ. Παπανδρέου στην αποκλειστική συνέντευξή του στους FDT, τονίζοντας πως η ανασφάλεια τρομάζει τους επενδυτές. Αν δεν έχουμε σύντομα την απόφαση ότι το δεύτερο πρόγραμμα θα προστατεύσει την Ελλάδα, τότε θα υπονομευτεί το ίδιο το πρόγραμμα, προειδοποιεί και διαμηνύει ότι «όσο πιο αποφασιστικά δοθεί τώρα το μήνυμα ότι λαμβάνεται μέριμνα για το πρόβλημα, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στην αγορά».

Η αναφορά του Πρωθυπουργού περί μερικής αδυναμίας πληρωμών προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων και ερμηνειών στον ελληνικό Τύπο, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να σχολιάζει απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου: «Την ώρα που η χώρα δίνει μία μάχη να προστατέψει τα συμφέροντά της, να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της και να βγει από την κρίση, κάποιοι αρέσκονται να παίζουν με τις λέξεις και τώρα προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τη δημοσιογραφική απόδοση της συνέντευξης που έδωσε ο Πρωθυπουργός στους Financial Times Deutschland, συνέντευξη στην οποία -όπως διευκρινίζει- ο Πρωθυπουργός σχολίασε τη δεδηλωμένη πρόθεση των οίκων αξιολόγησης να αξιολογήσουν το ελληνικό δημόσιο χρέος στο επίπεδο selective default εάν υπάρξει συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα».

«Είναι προφανές», ξεκαθαρίζει ο κ. Μόσιαλος, «ότι ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη σαφή θέση της χώρας, όπως αυτή διατυπώθηκε τόσο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όσο και στο Eurogroup. Όποιοι σπαταλούν τις δυνάμεις τους σε ένα εσωτερικό μικροκομματικό παιχνίδι τεχνητών παρεξηγήσεων, ας σεβαστούν την ανάγκη της χώρας και των πολιτών για ψυχραιμία και ασφάλεια και ας συστρατευτούν σε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια για την υπέρβαση της κρίσης μέσα από κατάλληλους χειρισμούς, σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον».

Προηγήθηκε χθες, έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου της ΝΔ και του υπουργού Οικονομικών με αφορμή την αναφορά του κ. Βενιζέλου περί επιλεκτικής χρεοκοπίας.

«Η λέξη χρεοκοπία απαγορεύεται στο λεξιλόγιό μας και αυτό ισχύει είτε για την ελεγχόμενη, την επιλεκτική και την περιορισμένη, ακόμη κι αν γίνεται αναφορά στον αγγλικό όρο selective default», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς σε ομιλία του στη Σύνοδο της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, επισημαίνοντας πως η εκφορά της λέξης και μόνο μπορεί να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Ο κ. Παπανδρέου έλεγε ότι (η λέξη) αναφέρεται από όσους θέλουν να κερδίσουν από την καταστροφή της χώρας, τώρα που το λέει ο αντιπρόεδρός του, τι λέει ο κ. Παπανδρέου, παρατήρησε χαρακτηριστικά.

«Επιλεκτική χρεοκοπία δεν έχει γίνει ποτέ σε χώρα της Ε.Ε.», ξεκαθάρισε και συνέχισε: «Η σύνεση επιβάλλει να δούμε το επόμενο βήμα και όχι να υιοθετούμε το μικρότερο κακό, που μπορεί να οδηγήσει στο μεγαλύτερο. Επιπλέον, οτιδήποτε θέτει σε κίνδυνο τον εφοδιασμό με ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας οφείλουμε να το απορρίπτουμε».

Απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε σε δήλωσή του ότι λογοπαίγνια και αυτονόητες αναφορές (για την επιλεκτική χρεοκοπία) βλάπτουν, καθώς προκαλούν σύγχυση και αβεβαιότητα χωρίς λόγο, και κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι πράττει εντελώς το αντίθετο από το να στηρίξει την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να επικρατήσει ένας υπεύθυνος και ψύχραιμος τρόπος διαχείρισης των ζητημάτων αυτών προς όφελος της χώρας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή