Μια δίκη, πολλά σκοτεινά σημεία, η αθώωση, η κατακραυγή

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011 19:42
UPD:19:43

A- A A+

Περισσότερο κι από την υπόθεση Στρος-Καν, η δίκη που απασχόλησε και όξυνε τα πάθη στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εκείνη της 25χρονης Κέισι Aντονι, που κατηγορείται για το φόνο της δίχρονης κόρης της Κέιλι.

Αν το έγκλημα -αν υπήρξε έγκλημα- είχε διαπραχθεί σε μια μαύρη συνοικία της Ουάσινγκτον, κανείς δεν θα είχε ακούσει γι' αυτή την υπόθεση.

Ομως, έγινε σε μια περιοχή της Φλόριντα, το Ορλάντο, και σε μια οικογένεια της μεσαίας τάξης. Και οι τηλεοράσεις πήραν φωτιά.

Τέτοια «δικομανία» είχε να κυριεύσει τις Ηνωμένες Πολιτείες από την υπόθεση Ο.Τζ. Σίμσον, το 1995, γράφει η «Μοντ».

Οι χαρακτήρες, άλλωστε, είναι ιδανικοί. Η κατηγορούμενη, που δεν τελείωσε ποτέ το λύκειο και έμεινε έγκυος στα 19 της. Ο πατέρας της, ένας πρώην ντετέκτιβ που ειδικευόταν στους φόνους και απατούσε τη γυναίκα του. Η μητέρα της, που αποπειράθηκε να την καλύψει λέγοντας ότι το χλωροφόρμιο το έψαχνε η ίδια, και όχι η Κέισι. Ο δικηγόρος, πρώην πωλητής μαγιό, που του είχε απαγορευτεί για πολλά χρόνια η άσκηση του επαγγέλματος, για ασέβεια στο δικαστικό σύστημα. Για να μην ξεχάσουμε και τους αστυνομικούς, που ειδοποιήθηκαν για μια περίεργη σακούλα σκουπιδιών τον Αύγουστο του 2008, και έκριναν σκόπιμο να πάνε να δουν τι είναι τον... Δεκέμβριο.

Οταν βρέθηκε η σορός, ήταν πολύ αργά για να διαπιστωθούν τόσο τα αίτια όσο και η ημερομηνία του θανάτου. Η υπεράσπιση μπορούσε έτσι άνετα να υποστηρίζει ότι η μικρή πνίγηκε στην πισίνα των παππούδων της.

Η Κέισι Αντονι αρνήθηκε να καταθέσει και ο δικαστής δεν την υποχρέωσε. Θα της ήταν δύσκολο να δικαιολογήσει πώς έζησε σαν να μη συνέβαινε τίποτα επί 31 ημέρες, χωρίς να δηλώσει την εξαφάνιση της κόρης της. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ξεχύθηκε στα πάρτι, σαν να είχε καταφέρει επιτέλους να αρχίσει να ζει μετά την εξαφάνιση της κόρης της (αυτή είναι η θέση του εισαγγελέα).

Στη μητέρα της που ρωτούσε πού είναι η εγγονή της, απαντούσε ότι την πρόσεχε μια μπέιμπι-σίτερ. Κι ότι η ίδια είχε βρει μια δουλειά στα στούντιο Universal. Ολα ήταν ψέματα.

Ο εισαγγελέας ζητά την καταδίκη της σε θάνατο, κι εκείνη διαμαρτύρεται ότι δεν λειτουργεί καλά ο ορθογράφος στον υπολογιστή της και ότι της λείπουν οι «ελκυστικοί άνδρες».

Οι 44 ημέρες που κράτησε η δίκη έκλεισαν τους κατοίκους της Φλόριντα στα σπίτια τους. Και η αθώωση της Κέισι προκάλεσε σοκ. Οι ένορκοι έκριναν ότι δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις για την ενοχή της. Η κατακραυγή ήταν τόσο μεγάλη, που ο δικαστής ανέβαλε την αποφυλάκιση της μητέρας και αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των ενόρκων. Στο Facebook και το Twitter, χιλιάδες άνθρωποι καταριούνται τη «monster mom», επικαλούμενοι ως απόδειξη της ενοχής της ότι δύο ημέρες μετά την ετυμηγορία κτύπησε κεραυνός το δέντρο όπου βρέθηκε το λείψανο της Κέιλι...

Πηγή: Le Monde, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή