Μέλος του ΟΗΕ το Νότιο Σουδάν

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011 20:02

A- A A+

Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά από τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του, το Νότιο Σουδάν έγινε σήμερα το 193ο μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Ανακηρύσσω το Νότιο Σουδάν μέλος των Ηνωμένων Εθνών» δήλωσε ο Γιόζεφ Ντάις, πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, μετά από τη σχετική ψηφοφορία.

«Καλώς όρισες Νότιο Σουδάν! Καλώς ήρθες στην κοινότητα των εθνών! Όλοι όσοι υπέστησαν έναν μακρύ εμφύλιο πόλεμο. Όλοι όσοι έχασαν αγαπημένα πρόσωπα. Όλοι όσοι εγκατέλειψαν το σπίτι και την κοινότητά τους, όλοι όσοι κράτησαν την ελπίδα, ζουν σήμερα μία ιστορική στιγμή» ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ανάμεσα στο Νότιο και το Βόρειο Σουδάν, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι η ευημερία της κάθε χώρας εξαρτάται από την άλλη.

«Ο νότος και ο βορράς έχουν κοινό πεπρωμένο. Πρέπει να κοιτάξουν το μέλλον ως εταίροι και όχι ως αντίπαλοι», πρόσθεσε ο Μπαν Κι Μουν.

Εκτός από τους 7.000 κυανόκρανους που θα αποστείλει ο ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν, η αποστολή του θα αποτελείται από ειδικούς και τεχνικούς με σκοπό την ανάπτυξη των υποδομών μιας από τις πιο φτωχές χώρες στον κόσμο.

Ωστόσο, το Νότιο Σουδάν έχει μία σημαντική πηγή πλούτου, το πετρέλαιό του. Τα αποθέματά του εκτιμώνται σε 6,7 δισεκατομμύρια βαρέλια. Κάθε ημέρα παράγει περίπου 500.000 βαρέλια, τα οποία μεταφέρονται στο λιμάνι του Σουδάν μέσω πετρελαιαγωγών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή