«Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα, χειρότερη η οικονομική κατάσταση»

Σύμφωνα με το βαρόμετρο της Public Issue
Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011 07:13

Οκτώ στους 10 πολίτες θεωρούν, ότι, η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση και πως τον τελευταίο χρόνο έχει χειροτερέψει η οικονομική τους κατάσταση, ενώ σχεδόν εννέα στους 10 κάνουν λόγο για κοινωνική ανασφάλεια τα επόμενα χρόνια.

A- A A+

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις των πολιτών για την οικονομική κατάσταση της χώρας, σύμφωνατο βαρόμετρο της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».

Οκτώ στους 10 πολίτες θεωρούν, ότι, η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση και πως τον τελευταίο χρόνο έχει χειροτερέψει η οικονομική τους κατάσταση, ενώ σχεδόν εννέα στους 10 κάνουν λόγο για κοινωνική ανασφάλεια τα επόμενα χρόνια. Το 92% εκτιμά, ότι, είναι απίθανο να αποταμιεύσει.

Αυξημένο 4% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση είναι το ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν ότι συμμετείχαν σε απεργίες ή πορείες τον τελευταίο μήνα, φθάνοντας στο 29%.

Εννέα στους 10 πολίτες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τη λειτουργία της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Επτά στους 10 θεωρούν ότι κανένα από τα δύο κόμματα δεν θα ήταν καλό για να κυβερνήσει τη χώρα.

Αναφορικά με τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, τις περισσότερες θετικές γνώμες συγκεντρώνει ο Αντώνης Σαμαράς. Ακολουθούν: ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο Αλέξης Τσίπρας, η Αλέκα Παπαρήγα και τελευταίος ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, περνάει μπροστά και στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς αποσπά ποσοστό 29% έναντι 22% του Γιώργου Παπανδρέου.

Το 62% των ερωτηθέντων εκτιμά, ότι, μάλλον θα γίνουν πρόωρες εκλογές, ενώ αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση είναι και το ποσοστό των ερωτηθέντων που απαντά ότι μάλλον χρειάζονται εκλογές ( ποσοστό 34%).

Στην παράσταση νίκης προηγείται η Νέα Δημοκρατία με 43%, ενώ η τάση αποχής παραμένει στα ίδια επίπεδα με τον Ιούνιο, στο 38%.

Τέλος, διευρύνεται στις έξι μονάδες, η διάφορα της Νέας Δημοκρατίας στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων.

Η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 32,5% και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ με 26,5%, ΚΚΕ με 11,5%, ΣΥΡΙΖΑ με 9%, ΛΑΟΣ με 7,5%, Οικολόγοι 3,5%, Δημοκρατική Αριστερά 2% και Δημοκρατική Συμμαχία 1,5%.

Οι εκτιμήσεις για τις έδρες μετά από εκλογές είναι:

- ΠΑΣΟΚ: 66 με 80 έδρες

- Ν.Δ.: 133 με 147 έδρες

- ΚΚΕ: 29 με 34 έδρες

- ΛΑΟΣ: 18 με 23 έδρες

- ΣΥΡΙΖΑ: 22 με 27 έδρες

- ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ: 8 με 12 έδρες

ΠΗΓΗ: ΣΚΑΪ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή