Αμεση λύση για το χρέος επιθυμεί ο Ομπάμα

Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011 08:05
UPD:13:10

A- A A+

Λύση στις επόμενες 24 με 36 ώρες θέλει να βρεθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, παρά την πιθανή αναβολή της σημερινής συνάντησής του με τους επικεφαλής Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο.

Σύμφωνα με αξιωματούχο των Δημοκρατικών, ο Ομπάμα κρίνει ότι οι διαπραγματεύσεις, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας, μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σχετικά με την αύξηση του ανώτατου ορίου δανεισμού των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα δώσει σήμερα συνέντευξη Τύπου στις 15.00 GMT (18.00 ώρα Ελλάδος) και είναι πιθανό να καλέσει τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους το Σαββατοκύριακο, στην περίπτωση που δεν του έχουν ανακοινώσει έως τότε σχέδιο δράσης που θα οδηγήσει σε συμφωνία για το ανώτατο όριο δανεισμού της χώρας.

Κατά τη χθέσινη του συνάντηση με τους επικεφαλής του Κογκρέσου φέρεται να είπε πως «έφτασε η ώρα των αποφάσεων». Η χθεσινή μέρα χαρακτηρίσθηκε από προειδοποιήσεις για σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση αδράνειας του κοινοβουλίου.

Στο τέλος μιας πέμπτης χωρίς αποτέλεσμα διαδοχικής συνόδου διαπραγμάτευσης στο Λευκό Οίκο, πολλά μέλη του Κογκρέσου δήλωσαν πως δεν θα υπάρξει νέα σύνοδος σήμερα Παρασκευή.

Οι προειδοποιήσεις για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης στάσης πληρωμών των ΗΠΑ πολλαπλασιάσθηκαν χθες στην Ουάσινγκτον.

Λίγο πριν από τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο, ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκέιτνερ μετέβη στο Καπιτόλιο και διαβεβαίωσε ότι δεν μπορεί να δώσει στο Κογκρέσο περισσότερο χρόνο, πέρα από την καταληκτική ημερομηνία (2 Αυγούστου), για να αυξήσει το όριο του χρέους.

Χθες επίσης ο πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Μπέν Μπερνάνκι κάλεσε τα μέλη του Κογκρέσου να ακούσουν το μήνυμα των οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι απειλούν να υποβαθμίσουν το αμερικανικό χρέος.

Μετά τη Moody's, η οποία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έθεσε υπό επιτήρηση το αμερικανικό ομοσπονδιακό κράτος, η Standard & Poor's προειδοποίησε χθες ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβαθμίσει το χρέος των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή