Γ. Μαγκριώτης: Δεν ευθύνεται το Δημόσιο για τις τιμές των διοδίων

Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011 14:29
A- A A+

Η κυβέρνηση και το Δημόσιο και δεν έχουν καμία ευθύνη για το ότι οι τράπεζες σταμάτησαν τη χρηματοδότηση των έργων με αποτέλεσμα να έχει χάσει κόσμος τη δουλειά του και να μην μπορεί να υλοποιηθεί η συμφωνία για τη μείωση των διοδίων, ξεκαθάρισε σήμερα ο υφυπουργός Υποδομών, Γ. Μαγκριώτης.

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση με σημείο αιχμής τις τιμές των διοδίων, ο κ. Μαγκριώτης ζήτησε από όλες τις πλευρές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και «αν έχουν κάτι διαφορετικό να πουν, να το πουν δημόσια».

O υφυπουργός Υποδομών, Γ. Μαγκριώτης.

«Οι πολίτες μας κρίνουν όλους, κανείς δεν μπορεί να κρύβεται, κανείς δεν μπορεί να αλλοιώνει την πραγματικότητα είτε από άγνοια, είτε απλώς από διάθεση κριτικής προς την κυβέρνηση», παρατήρησε.

Καταλόγισε επίσης ευθύνες και στην κυβέρνηση της ΝΔ, κατηγορώντας τη ότι προώθησε ταυτόχρονα την κατασκευή και των πέντε αυτοκινητόδρομων, χωρίς να έχει την δυνατότητα σημαντικής εθνικής και κοινοτικής συμμετοχής.

Ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι αποφασιστικός παράγοντας της ιδιωτικής πλευράς είναι οι τράπεζες, των οποίων, όπως είπε, η δανειοδότηση καλύπτει περίπου το 40% του συνολικού κόστους κατασκευής των έργων.

Οι τράπεζες, 11 ελληνικές και 32 ξένες, παρ’ ότι έχουν αποδεχθεί το Πλαίσιο Συναντίληψης Δημοσίου-Παραχωρησιούχων, δεν αρχίζουν την χρηματοδότηση των έργων, την οποία έχουν σταματήσει από τον προηγούμενο χρόνο, γιατί κατά την εκτίμησή τους τα έργα δεν είναι βιώσιμα και συνεπώς κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματα τους, εξήγησε.

Το Δημόσιο διαφωνεί πλήρως με την εκτίμηση αυτή και έχει ζητήσει και ζητά από τις Τράπεζες να συνεχίσουν την χρηματοδότηση των έργων, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η ουσιαστική συμφωνία με τις Τράπεζες ακόμη δεν έχει επιτευχθεί, γι’ αυτό και δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί και η συμφωνία για την μείωση των διοδίων.

Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι μπορεί μέσα στο καλοκαίρι να επιτευχθεί επαναχρηματοδότηση των έργων, που θα σημαίνει, όπως είπε, και την δημιουργία χιλιάδων θέσεων απασχόλησης και τη μείωση των διοδίων.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή