Με γεμάτη ατζέντα η επίσκεψη Κλίντον στην Αθήνα

Σάββατο, 16 Ιουλίου 2011 14:17
UPD:17/07/2011 11:56
A- A A+

Εφ' όλης της ύλης συνομιλίες με αιχμή το ελληνικό ζήτημα θα έχει την Κυριακή και τη Δευτέρα στην Αθήνα η Χίλαρι Κλίντον, η οποία φθάνει απόψε στη χώρα μας, σε συνέχεια της επίσκεψής της στην Τουρκία.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις αύριο με τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου (13.15), τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια (15.00), τον ομόλογό Σταύρο Λαμπρινίδη (12.15) και τον υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο (15.55). Τη Δευτέρα η κ. Κλίντον αναμένεται να συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά και τη Δευτέρα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια ιδιαίτερα λεπτή φάση των εξελίξεων που αφορούν τη διαχείριση της κρίσης, που όμως συμπίπτει και με μια εξίσου δύσκολη συγκυρία για την κυβέρνηση Ομπάμα.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες στις ΗΠΑ διεξάγονται σκληρές διαπραγματεύσεις έτσι ώστε ως τις 2 Αυγούστου να έχει συμφωνηθεί στο Κογκρέσο, το ανώτατο όριο ομοσπονδιακού δανεισμού. Σε αντίθετη περίπτωση θα επέλθει στάση πληρωμών.

Δύο από τα βασικότερα θέματα των συνομιλιών θα είναι ακόμη οι εξελίξεις στη Λιβύη, αλλά και στο Μεσανατολικό, καθώς στη σύνοδο του Κουαρτέτου διεφάνη ότι δεν υπάρχουν προοπτικές αναθέρμανσης των ειρηνευτικών συνομιλιών. Στο επίκεντρο θα βρεθούν επίσης τα ζητήματα όπως το κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά αλλά και οι εξελίξεις που σχετίζονται με την ΠΓΔΜ.

ΚΚΕ: Ιμπεριαλιστικά τα κίνητρα της επίσκεψης Κλίντον

Τη δυσαρέσκειά του για την επικείμενη επίσκεψή της στην Ελλάδα εξέφρασε με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ συσχετίζοντάς την, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «με τα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, η επίσημη επίσκεψη της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών, «σχετίζεται και με την παροχή στήριξης στην πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί το λαό στην πτώχευση και εκποιεί τη δημόσια περιουσία».

Αντίθετος σε κάθε ιμπεριαλιστικό σχεδιασμό ο ΣΥΝ

«Η προγραμματισμένη επίσκεψη της Χ. Κλίντον στη χώρα μας πραγματοποιείται σε μια πολιτικο-οικονομική συγκυρία, όπου η μεθοδευμένη χρεοκοπία της Ελλάδας προμηνύει όλο και πιο βάρβαρα οικονομικά μέτρα λεηλασίας του δημόσιου πλούτου, χτύπημα των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, την αφαίμαξη των μισθών και των συντάξεων», παρατηρεί ο ΣΥΝ.

Τονίζει ακόμη ότι «η μακροχρόνια ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή αποκτά μεγαλύτερη επικινδυνότητα εάν κανείς λάβει υπόψη:

1. Την ήδη διευρυνόμενη ενεργειακή, οικονομική και στρατιωτική προνομιακή συμμαχία Ελλάδας - Ισραήλ.

2. Τις γεωστρατηγικές και πολιτικές εξελίξεις στη βόρεια Αφρική και τον αραβικό κόσμο και το ρόλο ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ.

3. Το μεγάλο ενδιαφέρον του αμερικανικού κεφαλαίου για το «πάρτι» ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου της χώρας μας σε συνθήκες πτώχευσης και οικονομικής υποτέλειας.

4. Την αύξηση της στρατιωτικής και οικονομικής επιρροής των ΗΠΑ στα βαλκάνια, τη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου, με επίκεντρο τη συμμετοχή αμερικανικών πετρελαϊκών εταιριών σε πολιτικές συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου στο Αιγαίο, με ταυτόχρονη αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου».

Καταλήγοντας, ο ΣΥΝ αναφέρει ότι η Ριζοσπαστική Αριστερά «αντιτίθεται κατηγορηματικά σε νέους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που υποδουλώνουν το παρόν και το μέλλον του ελληνικού λαού και των άλλων λαών στη περιοχή μας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή