Είμαι εδώ για να δείξω την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα, δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό της Σταύρο Λαμπιρνίδη.
Είπε ακόμη ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ξαναφέρει την οικονομία στο σωστό δρόμο και να την καταστήσει ανταγωνιστική.
«Εχω πίστη στη δύναμη του ελληνικού λαού, που στο ιστορικό παρελθόν ενέπνευσε τον κόσμο ολόκληρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Δεν ήταν εύκολες οι αποφάσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου. Υποστηρίζουμε όμως την αποφασιστικότητά της για τις μεταρρυθμίσεις. Οι επιπτώσεις της αδράνειας θα ήταν πολύ χειρότερες από τις σημερινές δυσκολίες», τόνισε η Αμερικανίδα υπουργός.
«Η κυβέρνηση Παπανδρέου βρίσκεται στον σωστό δρόμο, αυτόν των μεταρρυθμίσεων, για να γίνει η Ελλάδα πιο ανταγωνιστική», πρόσθεσε.
Αναφορικά με το θέμα της κρίσης, που κυριάρχησε στις δηλώσεις των δύο υπουργών προς τα ΜΜΕ, η κ. Κλίντον σημείωσε πως η πρόσφατη νομοθεσία ενίσχυσε την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας και την έκανε πιο ελκυστική στους επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν διαφάνεια και προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.
Από την πλευρά του ο κ. Λαμπρινίδης δήλωσε ότι η Ελλάδα εκτιμά τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία κατά την οποία πολλοί έχουν ποντάρει στην κατάρρευση της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Είπε ότι η κ. Κλίντον είναι φίλη της Ελλάδας και του ελληνισμού και έχει χτίσει ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης με τον ελληνισμό της Αμερικής.
Τόνισε ακόμη πως η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί αφενός μια συστηματική προσπάθεια από ελληνικής πλευράς αλλά και την επίδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης αφετέρου, «ένα μήνυμα που πήγε να χαθεί, αλλά συγκρατήθηκε», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Όπως ανέφερε ο κ. Λαμπρινίδης, με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών συζήτησαν για τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η χώρα μας για ξένες επενδύσεις, για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό, τα Βαλκάνια και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ειδικά για το Κυπριακό υπογράμμισε την πεποίθησή του πως «η πρόοδος είναι εφικτή και πρέπει να την επιδιώξουμε», τονίζοντας πάντως πως προϋπόθεση είναι η σχετική πολιτική βούληση της Τουρκίας.
Τέλος, η κ. Κλίντον μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και αναφέρθηκε ιδιαίτερα:
α) στις εξελίξεις της Λιβύης ευχαριστώντας την Ελλάδα για «την προθυμία της να φιλοξενήσει τις Συμμαχικές δυνάμεις στη Σούδα» και
β) στις ανησυχητικές εξελίξεις της Συρίας, εκφράζοντας την εκτίμησή της στην επίδειξη της ελληνικής αλληλεγγύης προς τις ΗΠΑ, αναφορικά με την επίθεση που δέχθηκε η πρεσβεία της στη Δαμασκό.
Ως προς το θέμα της Γάζας (όπου είναι σημαντική η ελληνική προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του ΟΗΕ) υποστήριξε ότι υπήρξε «κοινή προσέγγιση», ενώ εξέφρασε την εκτίμησή της για την στάση της κυβέρνησης Παπανδρέου στο θέμα της ενταξιακής πορείας των Δυτ.Βαλκανίων προς την ΕΕ.
Σε θερμό κλίμα η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στη συνέχεια με τον Πρωθυπουργό. Φθάνοντας στο γραφείο του κ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου, η κ. Κλίντον του μετέφερε τους χαιρετισμούς της οικογένειάς της και ακολούθησε φιλικό διάλογος μπροστά στις κάμερες.
Ειδικότερα, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον πίνακα ζωγραφικής του Θεόδωρου Στάμου «Ατέρμονο πεδίο-Δελφοί» που κοσμεί το γραφείο του Πρωθυπουργού, ενώ απαντώντας σε ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου για την συμμετοχή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών των ΗΠΑ στον αποψινό τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλου εναντίον της Ιαπωνίας, δήλωσε ενθουσιασμένη και σημείωσε ότι ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η κόρη της Τσέλσι, θα βρίσκονται στο γήπεδο στη Φρανκφούρτη, για να υποστηρίξουν την ομάδα τους.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά την ανάγκη υιοθέτησης συνολικού και αποτελεσματικού πακέτου για την αντιμετώπιση της κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, προκειμένου, όπως επισημάνθηκε, να δοθούν σαφή μηνύματα προς τις αγορές και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι κερδοσκόποι.
Η κυρία Κλίντον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έδειξε κατανόηση για τις δυσκολίες και τις θυσίες στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός, ενώ επανέλαβε την στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στις προσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του, καθώς και στις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις οι οποίες προωθούνται.
Κ. Παπούλιας: Φίλη χώρα οι ΗΠΑ
Μετά από τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό η κ. Κλίντον έφθασε πεζή στο Προεδρικό Μέγαρο όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια.
«Σας δεχόμαστε με χαρά σαν υπουργό Εξωτερικών μιας φιλης χώρας, με την οποία η Ελλάδα διατηρεί ιστορικούς δεσμούς», τόνισε, υποδεχόμενος την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, ο κ. Παπούλιας.
«Ευχαριστούμε που είστε μαζί μας σε μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα», πρόσθεσε και ευχαρίστησε επίσης και το Μπαράκ Ομπάμα «για τη βοήθειά του στις δύσκολες στιγμές». «Για τις παρεμβάσεις που έκανε τόσο προς την μεριά της κυρίας Μέρκελ όσο και του κ.Σαρκοζί και που εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για να περάσουμε αυτή την πολύ δύσκολη για τον ελληνικό λαό περίοδο», πρόσθεσε.
Από την πλευρά της η κ. Κλίντον επανεπιβεβαίωσε τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για έξοδο από την κρίση και εξέφρασε την αισιοδοξία της για τις προοπτικές της.
«Είμαι εδώ για να επαναβεβαιώσω τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών μας», είπε χαρακτηριστικά.
«Συμμερίζομαι την αισιοδοξία σας ότι παρά τους δύσκολους καιρούς και τις σκληρές αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν η Ελλάδα είναι τώρα σε ένα δρόμο που θα είναι πολύ θετικός σε ό,τι αφορά τη μελλοντική ανάπτυξη και ευημερία της. Κάποιες επώδυνες θυσίες θα είναι απαραίτητες, αλλά έχω μεγάλη αισιοδοξία για την αντοχή και την ευφυία του ελληνικού λαού», κατέληξε.
Ευ. Βενιζέλος: Ουσιαστική η συνάντηση με τη Χ. Κλίντον
Πολύ ουσιαστική και φιλική χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τη Χίλαρι Κλίντον ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι στη διάρκειά της επιδιώχθηκαν κοινοί στόχοι.
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ακόμη ότι «η αμερικανική υποστήριξη είναι πάρα πολύ σημαντική», τόσο γιατί στο ΔΝΤ ο ρόλος των ΗΠΑ είναι καθοριστικός, όσο και για τις διμερείς επαφές τους με όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.
«Αντιλαμβάνονται πάρα πολύ καλά ότι, εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει το πρόγραμμα, εφόσον η Ελλάδα παρουσιάσει αποτελέσματα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στη συλλογή των δημοσίων εσόδων και στην εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, το διεθνές περιβάλλον θα αλλάξει», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών και συνέχισε: «Σημειώνουν δε και το παραμικρό επίτευγμα, το παραμικρό θετικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή».
«Είναι σημαντικό να καταστεί μακροπρόθεσμα βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος», παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι «αυτό το αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά η αμερικανική πλευρά και είναι έτοιμη να βοηθήσει με συγκεκριμένες προτάσεις και προς την κατεύθυνση των επενδύσεων και της πραγματικής οικονομίας».
Τη Δευτέρα η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ αναμένεται να συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά.
ΚΚΕ: Επιβράβευση Κλίντον της βάρβαρης κυβερνητικής πολιτικής
«Η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ επιβράβευσε τη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης και προώθησε τη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και πολέμους που εξαπολύουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κατά λαών και χωρών της Αφρικής και της Μ. Ανατολής», παρατηρεί το ΚΚΕ σχετικά με τις σημερινές συνομιλίες της Αμερικανίδας υπουργού στη χώρα μας.
«Η ανάπτυξη αυτής της συμμαχίας, ενώ είναι ωφέλιμη για την ελληνική πλουτοκρατία, γι' αυτό τη στηρίζουν μαζί ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και τα άλλα κόμματά της, είναι άκρως επικίνδυνη για τους λαούς, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, τη δίκαιη λύση του κυπριακού», συμπληρώνει.
ΛΑΟΣ: «Πρόβατο» η κυβέρνηση
«Η Αμερική δείχνει στην Ευρώπη ότι είναι έτοιμη να μαζέψει κάθε "απολωλός πρόβατό" της. Το κακό της υποθέσεως είναι ότι η Ελληνική κυβέρνηση αντιδρά τελικά ως "πρόβατο" και δη "μαύρο"», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.
ΣΥΝ: «Οχι» στην πολιτική του ατλαντισμού
«Οι "καλές υπηρεσίες" που υπόσχεται η κυρία Κλίντον στα εθνικά μας θέματα δεν μπορούν να παραπλανήσουν κανέναν», σχολιάζει ο υπεύθυνος του τμήματος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης.
Οπως υποστηρίζει, «αυτό που ενδιαφέρει την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών είναι η συνοχή της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και η προώθηση των σχεδίων που απορρέουν από το νέο δόγμα της ατλαντικής συμμαχίας, το οποίο είναι σε ευθεία σύγκρουση με την υπόθεση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας και στον κόσμο».
«Η χώρα μας έχει άμεση ανάγκη -και λόγω της κρίσης- από μια νέα πολυδιάστατη, ενεργητικά φιλειρηνική εξωτερική πολιτική, απαλλαγμένη από τον ατλαντισμό και τις υποχρεώσεις στο ΝΑΤΟ», καταλήγει ο κ. Τριγάζης.