Κύπρος: Πολιτικοί τριγμοί μετά την τραγωδία

Κυριακή, 17 Ιουλίου 2011 18:13
UPD:19:50
A- A A+

Σε πολιτική κρίση οδηγείται η Κύπρος μετά τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», με την αντιπολίτευση να επικρίνει τους χειρισμούς του προέδρου Χριστόφια.

Στο δίλημμα «πρόσκαιρη ταλαιπωρία με αξιοπρέπεια» ή «διευκόλυνση με εξευτελισμό», η κυβέρνηση Χριστόφια επέλεξε το δεύτερο και αποφάσισε να αγοράσει ρεύμα από το ψευδοκράτος, αναφέρει σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι ο κυπριακός Ελληνισμός επιλέγει το πρώτο.

«Η κυβέρνηση Χριστόφια, η οποία δεν χάνει ευκαιρία να μας τονίζει ότι το Κυπριακό δεν είναι νομικό, αλλά πολιτικό θέμα, κρύφτηκε πίσω από νομικές διατυπώσεις και ερμηνείες και προχώρησε σε μια πολιτική απόφαση και ενέργεια, η οποία πλήττει και εξευτελίζει το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και δίνει διπλωματικά επιχειρήματα προς αξιοποίηση από την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά», σημειώνει χαρακτηριστικά

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΔΗΚΟ, «συνιστά πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους, στο μέσο μάλιστα μιας ιδιαιτέρως κρίσιμης περιόδου για το Κυπριακό».

«Είναι κατάντημα της Κυπριακής Δημοκρατίας να υποχρεώνεται να απευθύνεται στο ψευδοκράτος για παροχή ρεύματος, έστω κι αν αυτό γίνεται κατά τρόπο έμμεσο και με τήρηση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής», δήλωσε σχετικά και ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως θεωρεί «σοφότερο» το θέμα αυτό να τεθεί αύριο στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, δεδομένου ότι είναι «εξαιρετικά λεπτό ζήτημα» και δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι κάποια στιγμή «το θέμα θα τύχει εκμετάλλευσης από το ψευδοκράτος».

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εξέφρασε λύπη και είπε «αν προλάβαινα θα τους έλεγα να μην φέρουν ρεύμα από τα κατεχόμενα και να μην δώσουν ποτέ ρεύμα στην Αρχιεπισκοπή».

Για το θέμα της προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος από τα κατεχόμενα επέκριναν την κυβέρνηση η ΕΔΕΚ, το ΕΥΡΩΚΟ και οι Οικολόγοι.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης κατέθεσε πρόταση για συγκρότηση προσωρινής κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης ευρείας αποδοχής, είτε παραμείνει επικεφαλής ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είτε όχι, «για να διαχειριστεί την κρίση που έχει δημιουργηθεί σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο».

Οπως είπε, από τη Δευτέρα «βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο πρόεδρος Χριστόφιας, ως υπεύθυνος πολιτικός, όφειλε να αναλάβει τις ευθύνες του και να παραιτηθεί».

Παρουσιάζοντας την πρόταση του ΕΥΡΩΚΟ σε συνέντευξη τύπου, ο κ. Συλλούρης είπε ότι η κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης θα αναλάβει για έξι μήνες να αντιμετωπίσει τα φλέγοντα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και στις αρχές του επόμενου χρόνου να την διαδεχτεί μέχρι τις προεδρικές του 2013, κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον πρόεδρο της Βουλής, κατόπιν συναινετικών εκλογών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή