Βρετανία: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της Σκοτλαντ Γιαρντ

Κυριακή, 17 Ιουλίου 2011 22:16
UPD:18/07/2011 11:20

A- A A+

Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της Σκότλαντ Γιαρντ Πολ Στίβενσον, ο οποίος επικρίθηκε για τη στάση που τήρησε στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών στους κόλπους του ομίλου Μέρντοκ.

Ο πλέον υψηλόβαθμος αστυνομικός αξιωματούχος της Βρετανίας βρέθηκε στο στόχαστρο επικρίσεων επειδή είχε προσλάβει ως σύμβουλο το πρώην στέλεχος της News of the World Νιλ Ουόλις, ο οποίος ανακρίνεται από την αστυνομία ως ύποπτος στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ο Στίβενσον ανακοίνωσε την Κυριακή την παραίτησή του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε απ΄ευθείας από την τηλεόραση.

«Πήρα την απόφαση αυτή λόγω των εικασιών και των κατηγοριών για τις σχέσεις μεταξύ της Μητροπολιτικής Αστυνομίας και της News International», ανέφερε χαρακτηριστικά.

H παραίτηση Στίβενσον μπορεί να φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό, Ντέϊβιντ Κάμερον, εκτιμά ο βρετανικός Τύπος.

Ο Κάμερον δέχεται έντονες επικρίσεις επειδή προσέλαβε τον Αντι Κούλσον, πρώην αναπληρωτή αρχισυντάκτη της εφημερίδας News of the World, επικεφαλής των συμβούλων επικοινωνίας του.

Η παραίτηση του αρχηγού της Σκότλαντ Γιαρντ «δείχνει πως η κρίση εξαπλώνεται σήμερα στα μέσα ενημέρωσης, στην πολιτική και την αστυνομία», επισημαίνει η Guardian προσθέτοντας πως «τώρα ο πρωθυπουργός βρίσκεται πραγματικά στο σκαμνί».

Η Daily Telegraph προβλέπει πως έρχονται δύσκολοι καιροί για τον Κάμερον. Η αποχώρηση του σερ Πολ αυξάνει την πίεση στον Κάμερον, τονίζεται στην εφημερίδα.

«Από τότε που ο Κάμερον έκανε το μοιραίο λάθος να διορίσει τον Αντι Κούλσον... άρχισε να βυθίζεται σε αυτήν την σκοτεινή υπόθεση. Δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι αυτό θα σταματήσε», συμπληρώνεται

Από την πλευρά της η Daily Mail έχει τίτλο «Αποσύνθεση στην αστυνομία του Λονδίνου», ενώ οι Times του Μέρντοκ επισημαίνουν πω ο Στίβενσον «είχε λόγους να παραιτηθεί, αλλά η αστυνομία έχει μπροστά της ένα μακρύ δρόμο για να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη του κόσμου». Η εφημερίδα θεωρεί ότι είναι «τρομερό» το ότι το σκάνδαλο έφτασε ως την αστυνομία.

«Η αστυνομία πρέπει να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του κόσμου, περισσότερο από κάθε άλλο κρατικό θεσμό. Ο σερ Πολ έκανε καλά που παραιτήθηκε, αλλά είναι εξαιρετικά απίθανο αυτή η κίνηση να είναι το τέλος της υπόθεσης», καταλήγει.

Υπό το βάρος των εξελίξεων, ο Βρετανός πρωθυπουργός που έφθασε σήμερα στη Νότια Αφρική, αποφάσισε να μειώσει τις μέρες παραμονής του στη μαύρη ήπειρο σε δύο, από τέσσερις -όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά.

Ο εκπρόσωπος του Κάμερον είπε ότι ο ηγέτης των Συντηρητικών αποφάσισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας να μειώσει τη διάρκεια της επίσκεψής του σε δύο μέρες.

Ο εκπρόσωπος δεν συνέδεσε την απόφασή του αυτή με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών. Ερωτηθείς γιατί αποφάσισε να συνεχίσει την επίσκεψη στη Νότιο Αφρική και τη Νιγηρία, ο εκπρόσωπος είπε ότι ο Κάμερον έχει πολλές υποχρεώσεις. «Μία από αυτές», πρόσθεσε, «είναι η οικονομία και η προώθηση των βρετανικών επιχειρήσεων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή