«Πολιορκούν» το λιμάνι του Πειραιά οι ιδιοκτήτες ταξί

Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2011 08:14
UPD:12:51

A- A A+

Κυκλοφοριακό κομφούζιο επικρατεί στο λιμάνι του Πειραιά που βρίσκεται σε κλοιό χιλιάδων ταξί, οι ιδιοκτήτες των οποίων διαμαρτύρονται για το πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματός τους.

Περίπου 2.500 οχήματα έχουν παραταχθεί στους δρόμους, και αποκλείουν τμηματικά την είσοδο σε πολλές πύλες του λιμανιού. Τα λεωφόρεια και τα τρόλεϊ είναι ακινητοποιημένα, με αποτέλεσμα οι ταξιδιώτες να υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία μέχρι την επιβίβασή τους στα πλοία.

Στην ακτή Ξαβερίου όπου βρίσκονται τα κρουαζιερόπλοια, εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς οι τουρίστες δεν μπορούν να επιβιβαστούν στα πούλμαν για να επισκεφθούν τουριστικούς χώρους της Αθήνας.

Εντολή να σχηματίζονται αμέσως δικογραφίες για όσους οδηγούς ταξί διαπιστώνεται ότι διαπράττουν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως αυτό της παρακώλυσης συγκοινωνιών, έδωσε η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου.

Το πρωί πολλές εκατοντάδες ταξί σχημάτισαν ουρά χιλιομέτρων από την είσοδο του αεροδρομίου και προς την Αττική οδό, αφήνοντας μόνο μια λωρίδα κυκλοφορίας για την κίνηση των οχημάτων, προκαλώντας επίσης προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Ωστόσο, μετά τις 10.30 η κατάσταση στην περιοχή ομαλοποιήθηκε, χωρίς όμως οι αυτοκινητιστές να έχουν αποχωρήσει.

Ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ κ. Θύμιος Λυμπερόπουλος κατέστησε σαφές ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα ενταθούν και κάλεσε για άλλη μια φορά τον υπουργό υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γ. Ραγκούση να ανακαλέσει την απόφασή του και να αρχίσει διάλογος με βάση το προεδρικό διάταγμα που είχε καταρτιστεί επί Δ. Ρέππα.

«Τέτοιοι τρόποι διαμαρτυρίας δεν οδηγούν πουθενά. Η ζημιά για τον τουρισμό είναι μεγάλη», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος στο Mega και απηύθυνε έκκληση στους ιδιοκτήτες ταξί, να σταματήσουν, διότι βλάπτουν κάθε ελληνική οικογένεια.

Υπενθυμίζεται ότι οι αυτοκινητιστές πραγματοποιούν από τις 5 τα ξημερώματα 48ωρη απεργία, η οποία θα διαρκέσει έως τις 5 τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Ανοιξαν τα διόδια των Μαλγάρων στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη περίπου 1350 αυτοκινητιστές έφθασαν το πρωί με τα οχήματά τους στα διόδια των Μαλγάρων, τα οποία «άνοιξαν», προκειμένου οι οδηγοί να περνούν χωρίς να πληρώνουν.

Στις 2 μ.μ. θα αποχωρήσουν και με αυτοκινητοπομπή θα φθάσουν στο κέντρο της πόλης(Δικαστήρια, Εγνατία, Νέα Εγνατία) για να καταλήξουν στην περιοχή Βούλγαρη, όπου θα διαλυθούν.

Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας έγιναν και σε άλλες πόλεις της Β. Ελλάδας. Στην Κατερίνη απέκλεισαν τα γραφεία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και στην Ημαθία τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας. Κινητοποιήσεις έγιναν και στις Σέρρες ,στην Έδεσσα.

Διπλή έκκληση ΝΔ προς κυβέρνηση και οδηγούς ταξί

Έκκληση προς τους οδηγούς ταξί να σταματήσουν άμεσα τον αποκλεισμό του αεροδρομίου και του λιμανιού του Πειραιά, ώστε να διευκολυνθούν οι πολίτες και οι επισκέπτες της χώρας απηύθυνε εν τω μεταξύ η ΝΔ διά του εκπροσώπου της, Γ. Μιχελάκη.

Ο κ. Μιχελάκης κάλεσε τους εκπροσώπους του κλάδου να επιδείξουν στάση ευθύνης, μπροστά στην «κυβερνητική ανευθυνότητα», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

«Aμεσα και απόλυτα υπεύθυνος είναι ο κ. Ραγκούσης, ο οποίος ανεξήγητα, χωρίς καμιά λογική και χωρίς να έχει κανένα σχέδιο, ακύρωσε τη συμφωνία του προκατόχου του με τον κλάδο των “ταξί”», τόνισε.

Κάλεσε παράλληλα τον υπουργό να ξεκινήσει «άμεσα, εντός της ημέρας» ουσιαστικό διάλογο με τους εκπροσώπους των οδηγών ταξί, ενώ επανέλαβε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την απελευθέρωση του επαγγέλματος με τους ίδιους κανόνες που ισχύουν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

ΚΚΕ: Εξόντωση των ιδιοκτητών ταξί

Με την εξόντωση των μικρών ιδιοκτητών ταξί ο στόχος της κυβέρνησης είναι να βάλει πόδι το μεγάλο κεφάλαιο στο φιλέτο της συγκεκριμένης αγοράς», παρατηρεί το ΚΚΕ σχετικά με το πλήρες άνοιγμα του κλάδου των ταξί.

«Το αποτέλεσμα θα είναι να μετατραπεί σταδιακά το ταξί σε είδος πολυτελείας για το λαό, ενώ οι μισθωτοί οδηγοί που θα εργάζονται σε αυτές τις συνθήκες θα οδηγηθούν σε καθεστώς γαλέρας», συμπληρώνει.

Οπως υποστηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα, «τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, ότι θα φτηνύνουν οι υπηρεσίες και ότι θα βρουν δουλειά οι άνεργοι, είναι ψεύτικα και αποπροσανατολιστικά».

Το ΚΚΕ καλεί ακόμη τους εργαζομένους στο ταξί και τους μικρούς ιδιοκτήτες «να εμποδίσουν την καταστροφική γι’ αυτούς πολιτική της κυβέρνησης, να μην εγκλωβιστούν στα προπαγανδιστικά τερτίπια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ».

ΔΗΣΥ: Οι αλλαγές θα προχωρήσουν κόντρα στα συντεχνιακά συμφέροντα

«Φτάνει πια. Οι διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να προχωρήσουν κόντρα στα συντεχνιακά συμφέροντα μεμονωμένων ομάδων», τόνισε σε δήλωσή του σχετικά με τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ο ακραίος τρόπος με τον οποίο αντιδρούν οι ταξιτζήδες υπονομεύει την εικόνα της πρωτεύουσας, καθώς, όπως είπε «στρέφονται εναντίον του τουρισμού, του εμπορίου, των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και των εργαζομένων στους κλάδους αυτούς».

ΠΟΞ: «Οχι» στις ακραίες μορφές διαμαρτυρίας

Έκκληση στους επαγγελματίες οδηγούς ταξί «να σταματήσουν άμεσα τις ακραίες μορφές διαμαρτυρίας» και τους αποκλεισμούς λιμένων και αεροδρομίων στην «καρδιά της κρισιμότερης τουριστικής περιόδου των τελευταίων ετών για τη χώρα», απηύθυνε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «οι οδηγοί ταξί με τη μορφή της διαμαρτυρίας που επέλεξαν, καταφέρνουν ένα ακόμα καίριο πλήγμα στην εικόνα της χώρας διεθνώς, η οποία πρόσφατα αμαυρώθηκε απ' τα τραγικά επεισόδια του Ιουνίου».

«Θυμίζουμε», συμπληρώνεται, «ότι οι χώροι που σήμερα αποκλείουν (αεροδρόμιο και λιμάνι) αποτελούσαν διαχρονικά τους προνομιακούς τόπους εργασίας τους».

«Αναρωτιόμαστε αν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε με τρόπο συστηματικό να "πυροβολούμε τα πόδια μας" και κάνουμε την ύστατη έκκληση στους επαγγελματίες οδηγούς ταξί να σταματήσουν άμεσα τις ακραίες μορφές διαμαρτυρίας», καταλήγει η ΠΟΞ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή