«διέλευσις»: Πρόγραμμα θεατρικής περιόδου 2011-2012

Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2011 12:06
UPD:03/12/2012 13:32
A- A A+

Δύο παραστάσεις, το «De Profundis» του Όσκαρ Ουάιλντ, και το ιερό δράμα «Το Αιώνιο Θήλυ: πέρα απ’ των χρόνων και των τόπων τα σύνορα» σε δραματουργικη επεξεργασία Χρυσάνθης Κορνηλίου, θα παρουσιαστούν τη θεατρική περίοδο 2011-2012 στον πολυχώρο πολιτισμού «διέλευσις».

«De Profundis» του Όσκαρ Ουάιλντ

Θεατρικό αναλόγιο που περιλαμβάνει αποσπάσματα από το έργο που έγραψε ο Όσκαρ Ουάιλντ στις φυλακές του Ρήντινγκ, με τη μορφή μιας μακράς επιστολής προς τον φίλο του Αλφρεντ Ντάγκλας.

Το έργο αυτό, ένα απ' τα πιο ώριμα του Ουάιλντ, ήταν αποτέλεσμα των οδυνηρών συνειδητοποιήσεων αλλά και των εκπληκτικών μεταμορφώσεων που έκανε μέσα στη φυλακή. Πήρε, όπως ομολογεί ο ίδιος, «μερικά απ’ αυτά τα μαθήματα που είναι κρυμμένα στην καρδιά του πόνου».

Στην παράσταση αυτή ακούγεται μέρος από τον λόγο και το στοχασμό του σε μία προσπάθεια να γίνει γνωστό στο σήμερα αυτό που στο χτες άφησε πολύ αδύναμα ίχνη στην κατανόηση των ανθρώπων. Στο αναλόγιο μας εισάγουν αφηγήσεις του Αντρέ Ζιντ που αφορούν την ίδια την προσωπικότητα του Ουάιλντ καθώς και λόγια που άκουσε από τον ίδιο και δεν γράφτηκαν ποτέ. Στη συνέχεια ο θεατής θα συναντήσει μέσα σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα τη φιγούρα που υπαινίσσεται τον φυλακισμένο συγγραφέα σ' έναν διάλογο με τον βαθύτερο εαυτό του και τα προσωπικά του πιστεύω.

Δραματουργική επεξεργασία, σκηνική επιμέλεια Χρυσάνθη Κορνηλίου, παίζουν Σεραφείμ Χουχούτας, Χρυσάνθη Κορνηλίου.

Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 1η Οκτωβρίου, παραστάσεις κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

«Το Αιώνιο Θήλυ πέρα απ' των χρόνων και των τόπων τα σύνορα»

Πρόκειται για ένα αφιέρωμα-ύμνο στο Αιώνιο Θήλυ που με την όψη της Μητέρας ή της Κόρης ή της Νύφης χάριζε και χαρίζει τις ιδιαίτερες ποιότητές του σ’ ολόκληρη την ανθρωπότητα. Το αφιέρωμα αυτό συναπαρτίζεται από ορφικούς ύμνους στις πιο σημαντικές θεότητες που αποτελούν εκδηλώσεις του Αιωνίου Θήλεως, από αποσπάσματα του ομηρικού ύμνου στη Δήμητρα (ύμνου που αποτελούσε και το κύριο αντικείμενο των ελασσόνων Ελευσινίων Μυστηρίων), πρωτοχριστιανικά και βυζαντινά κείμενα, για να ολοκληρωθεί με στίχους από νεοελληνική ποίηση. Η παρουσίασή του και η συναρμογή των κειμένων έχει τη μορφή ιερού δράματος εμπνευσμένου από τα Ελευσίνια Μυστήρια όπου το Αιώνιο Θήλυ πήρε τις κοσμογονικές του διαστάσεις.

Μέσα από τα κείμενα, που παρουσιάζονται με τον τρόπο αυτόν, επιχειρείται τόσο η «ενθύμηση» της θήλειας όψης της θεότητας όσο και η «ενθύμηση» της απομάκρυνσης του ανθρώπου από την πρωταρχική του πηγή, ώστε να οδηγηθεί ο θεατής μέσα από τη θέαση και την ακρόαση των συμβολικών δρωμένων σ' ένα είδος «επανασύνδεσης».

Το δράμα παρουσιάζεται από τρεις ηθοποιούς-ιέρειες που μέσα σε ατμόσφαιρα τελεστηρίου επιδίδονται τόσο στην απόδοση των ορφικών και πρωτοχριστιανικών ύμνων όσο και στη δραματική αναπαράσταση της καθόδου της Κόρης στον Αδη. Η επιλογή των κειμένων οδηγεί σε μια νοηματική αλληλουχία απ’ το χτες στο σήμερα, σε μια απόπειρα ώστε οι απαγγελίες και το δρώμενο να μην εγκλωβιστούν στον ιστορικό χρόνο, αλλά να συναντήσουν μαζί με τον θεατή την πανανθρώπινη και διαχρονική τους ισχύ.

Δραματουργική επεξεργασία, σκηνική επιμέλεια Χρυσάνθη Κορνηλίου, παίζουν οι Χρυσάνθη Κορνηλίου και Αγγελική Βούλγαρη, Αγάθη Κάλτσα, Μαρία Γκριτζάπη.

Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 3 Οκτώβριου, παραστάσεις κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Πληροφορίες

Πολυχώρος Πολιτισμού «διέλευσις», Λέσβου 15 & Πόρου Κυψέλη

Προτεινόμενα για εσάς