Βρετανία: Ενώπιον βουλευτών οι Μέρντοκ και η Μπρουκς

Σκάνδαλο υποκλοπών
Τρίτη, 19 Ιουλίου 2011 11:31
UPD:13:22

Ενώπιον επιτροπής Βρετανών βουλευτών θα παρουσιαστεί σήμερα ο μεγιστάνας των μίντια Ρούπερτ Μέρντοκ

A- A A+

Στα ερωτήματα μελών κοινοβουλευτικών επιτροπών σχετικά με το σκάνδαλο υποκλοπών θα κληθούν να απαντήσουν σήμερα ο μεγιστάνας των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοκ, ο γιος του Τζέιμς και η παραιτηθείσα διευθύνουσα σύμβουλος της βρετανικής θυγατρικής του κολοσσού τους News Corp. Ρεμπέκα Μπρουκς.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής μέσων ενημέρωσης Τζον Ουίτιντέιλ υποσχέθηκε μία ακροαματική διαδικασία που θα αποφύγει το «λιντσάρισμα», αλλά που θα φθάσει «σε βάθος».

Οι Μέρντοκ είχαν αρχικά αρνηθεί την πρόσκληση, πριν αλλάξουν γνώμη μπροστά στις διαστάσεις που πήρε στο μεταξύ το σκάνδαλο. Αύριο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον θα τοποθετηθεί για την υπόθεση ενώπιον των βουλευτών, αφού επιστρέψει σήμερα εσπευσμένα από την περιοδεία του στην Αφρική.

Εξηγήσεις θα κληθούν να δώσουν επίσης σήμερα ο πρώην αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ σερ Πολ Στίβενσον και ο δεύτερος τη τάξει Τζον Γέιτς. Ο πρώτος παραιτήθηκε την Κυριακή εξαιτίας των κατηγοριών για σχέσεις με τον όμιλο NewsCorp και ο δεύτερος χθες εν μέσω κατηγοριών ότι «έθαψε» το 2009 την έρευνα για τις τηλεφωνικές υποκλοπές του τάμπλοϊντ News of the World.

Η Ρεμπέκα Μπρουκς παραιτήθηκε την Παρασκευή από τη διεύθυνση της News International, του βρετανικού τμήματος της αυτοκρατορίας του Μέρντοκ. Έπειτα από τη σύλληψή της την Κυριακή, αρνείται τις κατηγορίες για δωροδοκία αστυνομικών και υποκλοπές, οι οποίες επισύρουν ποινές φυλάκισης.

Νεκρός πρώην ρεπόρτερ της News of the World

Σε παράλληλες εξελίξεις, ένας πρώην ρεπόρτερ της News of the World, ο Σον Χορ, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του χθες. Είχε δηλώσει τον περασμένο χρόνο στους New York Times και στο BBC ότι ο πρώην διευθυντής του ταμπλόιντ Αντι Κόλσον, ο οποίος στη συνέχεια έγινε επικεφαλής των συμβούλων επικοινωνίας του Ντέιβιντ Κάμερον, γνώριζε τις τηλεφωνικές υποκλοπές που πραγματοποιούσε η εφημερίδα του και ότι ο ίδιος είχε ειδοποιήσει σχετικά την Σκότλαντ Γιαρντ, η οποία του είχε απαντήσει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις που να θεμελιώνουν τις κατηγορίες του.

REUTERS

Η αστυνομία έχει ανακοινώσει ότι τα αίτια του θανάτου του είναι άγνωστα, ωστόσο δεν χαρακτηρίζει ύποπτες τις συνθήκες, ενώ οι σχετικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Προτεινόμενα για εσάς