Σερβία: Συνελήφθη ο καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου Γκόραν Χάτζιτς

Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2011 10:35
UPD:13:18

Μετά τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς νωρίτερα φέτος, ο Χάτζιτς ήταν ο τελευταίος Σέρβος κατηγορούμενος που καταζητείτο από το δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία ο οποίος διέφευγε της σύλληψης.

A- A A+

Τη σύλληψη του καταζητούμενου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, πρώην ηγέτη των Σέρβων της Κροατίας, Γκόραν Χάτζιτς επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντις.

Μετά τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς πριν από δύο περίπου μήνες, ο Χάτζιτς ήταν ο τελευταίος Σέρβος κατηγορούμενος που καταζητείτο από το δικαστήριο της Χάγης ο οποίος διέφευγε της σύλληψης.

Ο Τάντιτς ανέφερε ότι ο Σερβοκροάτης κατηγορούμενος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας συνελήφθη στις 8:24 σήμερα το πρωί, στον εθνικό δρυμό Φρούσκα Γκόρα.

Τον Χάτζιτς συνέλαβαν άνδρες της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών. Ο Σέρβος πρόεδρος συνεχάρη τις δυνάμεις ασφαλείας για την επιτυχή ολοκλήρωση της επιχείρησης και, όπως είπε, με τη σύλληψη του Χάτζιτς «η Σερβία ολοκλήρωσε τη συνεργασία με το Δικαστήριο της Χάγης, που αποτελούσε νομική και ηθική υποχρέωσή μας».

«Ήταν χρέος μας προς τα θύματα και αποτελεί συμβολή για τη συμφιλίωση των λαών στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας», πρόσθεσε ο Σέρβος πρόεδρος.

Ο ίδιος διέψευσε τις φήμες των τελευταίων ωρών ότι ο Χάτζιτς κρυβόταν σε μοναστήρι που βρίσκεται στη Φρούσκα Βόρα, κοντά στο σημείο όπου συνελήφθη.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Σερβίας, με τη σύλληψη του Χάτζιτς έχει αρθεί και το τελευταίο εμπόδιο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας και, όπως είπε χαρακτηριστικά, μπορεί πλέον να κοιτάει κατάματα τους συνομιλητές του στην Ευρώπη, δηλαδή τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο Γκόραν Χάτζιτς κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και παραβίαση του εθιμικού δικαίου του πολέμου, την περίοδο 1992-1993, όσο ήταν πρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας «Σερβικής Αυτόνομης Περιοχής της Σλαβονίας, Μπαράνια και δυτικού Σρεμ», στην Κροατία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή