Σκάνδαλο υποκλοπών: Ενώπιον της βουλής ο Βρετανός πρωθυπουργός

Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2011 12:26
UPD:12:28

Ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων θα τοποθετηθεί σήμερα για το σκάνδαλο των υποκλοπών ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή κατηγόρησε, σε έκθεσή της, την αστυνομία για «σωρεία λαθών» στην έρευνα της υπόθεσης.

A- A A+

Ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων θα τοποθετηθεί σήμερα για το σκάνδαλο των υποκλοπών ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή κατηγόρησε, σε έκθεσή της, την αστυνομία για «σωρεία λαθών» στην έρευνα της υπόθεσης.

Η επιτροπή επικρίνει επίσης τις «εσκεμμένες προσπάθειες (της εταιρείας News International του Ρούπερτ Μέρντοκ) να παρεμποδίσει την έρευνα» για την υποκλοπές.

Η επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων, στην οποία κατέθεσαν δύο από τους πρώην ανώτατους αξιωματούχους της αστυνομίας στη Βρετανία σχετικά με το σκάνδαλο, ανακοίνωσε επίσης ότι πρέπει να δοθούν κονδύλια για την ταχύτερη ενημέρωση άλλων πιθανών θυμάτων τηλεφωνικών υποκλοπών.

«Εχει υπάρξει μία σειρά από αποτυχίες από την Μητροπολιτική Αστυνομία και σκόπιμες απόπειρες της News International να παρεμποδίσει τις διάφορες έρευνες», δήλωσε ο Κιθ Βαζ, προεδρεύων της επιτροπής και πρώην υπουργός της κυβέρνησης των Εργατικών.

REUTERS

Η έκθεση της επιτροπής, η οποία καταγράφει με λεπτομέρειες την έρευνα της αστυνομίας και τις μεθόδους των δραστών των τηλεφωνικών υποκλοπών, ήταν ιδιαίτερα επικριτική προς τους πρώην υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αστυνομίας Τζον Γέϊτς και Αντι Χέϊμαν.

Αναφέρει ότι η έκθεση του Γέϊτς το 2009 σχετικά με την έρευνα, κατά την οποία αποφάσισε ότι δεν υπάρχει λόγος να ανοίξει και πάλι η υπόθεση, ήταν «εξαιρετικά ανεπαρκής» και ότι ο ίδιος είναι υπεύθυνος για ένα «σημαντικό λάθος κρίσης».

Στον Κάμερον στρέφεται το ενδιαφέρον

Σήμερα, ο πρωθυπουργός Ντέϊβιντ Κάμερον θα καταθέσει στο κοινοβούλιο σχετικά με την απόφασή του να προσλάβει τον πρώην διευθυντή της εφημερίδας News of the World, Αντι Κόλσον, ως επικεφαλής της επικοινωνιακής του ομάδας.

Ο Κόλσον παραιτήθηκε από την εφημερίδα το 2007 όταν δύο από τους δημοσιογράφους της καταδικάστηκαν για τηλεφωνικές υποκλοπές. Ο ίδιος αρνείται κάθε ανάμειξη αλλά παραιτήθηκε από την κυβερνητική του θέση τον Ιανουάριο του 2011.

Νέα δημοσκόπηση μάλιστα καταδεικνύει ότι οι θετικές γνώμες για τον Κάμερον έχουν υποχωρήσει στο 38%, στο χαμηλότερο δηλαδή επίπεδο από την εκλογή του το Μάιο του 2010 http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2020316

Ο ίδιος ο Μέρντοκ, ο γιός του Τζέϊμς- πρόεδρος της News International- και η Ρεμπέκα Μπρουκς, η οποία την Παρασκευή παραιτήθηκε από τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου της News International, εμφανίστηκαν χθες ενώπιον άλλης κοινοβουλευτικής επιτροπής, όπου κατέθεσαν για το σκάνδαλο.

Ο 80χρονος Μέρντοκ μάλιστα δέχθηκε επίθεση από νεαρό άνδρα με αφρό την ώρα της κατάθεσης. Εναντίον του 26χρονου απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διατάραξη δημόσιας τάξης. Ο Τζόναθαν Μέι-Μπόουλς, αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους και θα εμφανιστεί την Παρασκευή ενώπιον δικαστηρίου του Λονδίνου.

«Όσοι μας πρόδωσαν θα αναλάβουν τις ευθύνες τους ενώπιον του νόμου»

Την ίδια ώρα, ο Ρούπερτ Μέρντοκ ενημέρωσε με ηλεκτρονικό μήνυμα το προσωπικό του ομίλου του ότι η εταιρία κάνει το απαραίτητα βήματα για να διασφαλίσει ότι δεν θα παρουσιαστούν ποτέ ξανά σοβαρά προβλήματα και πως τα μέλη του προσωπικού που προδίδουν την εμπιστοσύνη (του ομίλου) θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Σχετικά με τα θέματα της News International, λαμβάνουμε επείγοντα μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξαναπαρουσιαστούν τέτοια σοβαρά προβλήματα», επισημαίνεται στο ηλεκτρονικό μήνυμα του Μέρντοκ, που εστάλη μετά την εμφάνιση του ίδιου και του γιου του ενώπιον επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου.

«Όσοι πρόδωσαν την εμπιστοσύνη μας θα αναλάβουν τις ευθύνες τους ενώπιον του νόμου», προστίθεται στο μήνυμα.

«Έχω την πεποίθηση ότι θα βγούμε από αυτό δυνατότεροι. Θα χρειαστεί χρόνος για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να μην απογοητεύσουμε τις προσδοκίες των μετόχων, των πελατών, των συναδέλφων και των συνεργατών μας», καταλήγει το μήνυμα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή