Αλ. Τσίπρας: Με τα χέρια πισθάγκωνα στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση

Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2011 15:08

«Λύση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς δομικές αλλαγές και παράκαμψη των αγορών», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη τύπου, εκφράζοντας την απαισιοδοξία του ενόψει της αυριανής συνόδου κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

A- A A+

«Λύση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς δομικές αλλαγές και παράκαμψη των αγορών», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη τύπου, εκφράζοντας την απαισιοδοξία του ενόψει της αυριανής συνόδου κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι και οι δύο προτάσεις που συζητούνται είναι αδιέξοδες, βραχύβιες και αποσπασματικές. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην επαναγορά ομολόγων, μίλησε για αδιέξοδο σχέδιο ενώ για τη συμμετοχή των ιδιωτών, οι οποίοι θα δανείσουν το μηχανισμό και σε περίπτωση χρεοκοπίας θα πληρωθούν τελευταίοι, επεσήμανε ότι αυτό προεξοφλεί άνοδο των spreads. Αρα, πρόσθεσε, και αυτή η επιλογή θα προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται θα έλυνε.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό με παγκόσμιες διαστάσεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πάει στη σύνοδο κορυφής χωρίς θέσεις και χωρίς στρατηγική.

Όπως είπε, «στις προηγούμενες συνόδους κορυφής η κυβέρνηση πήγαινε με τα χέρια ψηλά και τώρα πάει με τα χέρια πισθάγκωνα με υπογεγραμμένο το μεσοπρόθεσμο και συμφωνημένο το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων».

Σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό, ανέφερε πως ο κ. Παπανδρέου θεώρησε τις προτάσεις της ευρωπαϊκής αριστεράς λογικές, σημειώνοντας όμως πως οι συσχετισμοί στην ΕΕ είναι αρνητικοί. «Ναι, αλλά τους συσχετισμούς παλεύεις να τους αλλάξεις», τόνισε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας πως δικαιώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν αντίθετος με το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο.

Επιπλέον εκτίμησε ότι η επιλεκτική χρεοκοπία θα οδηγήσει σε γενικευμένη χρεοκοπία, όπως συνέβη στην Αργεντινή.

«Όλες οι λύσεις που προτείνονται στο βαθμό που δεν αναθεμελιώνουν την αρχιτεκτονική της ΟΝΕ και δεν παρακάμπτουν τις αγορές είναι καταδικασμένες να αποτύχουν», συνέχισε, χαρακτηρίζοντας τους ευρωπαίους ηγέτες κατώτερους των περιστάσεων, ενώ προειδοποίησε πως το χειρότερο σενάριο είναι αυτό της μη συμφωνίας.

«Αν η σύνοδος καταλήξει σε φιάσκο είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ενός χρηματοπιστωτικού κραχ», είπε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως είναι μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης που δεν έχει πάρει μέτρα «να μας προφυλάξει από την πιθανότητα τέτοια πλημμυρίδας».

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε και προσκλητήριο συστράτευσης σε όλες τις δυνάμεις που διαφωνούν με το μνημόνιο. Συγκεκριμένα μίλησε για ιστορική αναγκαιότητα να δημιουργηθεί πλατιά συμμαχία και έκανε λόγο για «νέο συνασπισμό εξουσίας που θα εκφράζει τις κοινωνικές ανάγκες».

Υποστήριξε δε πως αν η αριστερά μπορούσε να βρει σημεία κοινού βηματισμού θα ήταν πρώτη δύναμη, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο δικομματισμός καταρρέει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή