Ευρωομόλογο και επαναγορά ομολόγων προκρίνει ο Αντ. Σαμαράς

Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2011 19:44
UPD:21/07/2011 12:21
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

A- A A+

«Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αύριο, η ηγεσία της Ευρώπης οφείλει να δείξει αποφασιστικότητα για την οριστική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, όχι να παρατείνει την αστάθεια των αγορών» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, προειδοποιώντας πως «όσο παρατείνεται η αστάθεια, τόσο διογκώνεται η αποσταθεροποίηση».

Ο κ. Σαμαράς τονίζει ακόμη πως η Ευρωζώνη οφείλει να βοηθήσει έμπρακτα τα κράτη μέλη που έχουν πρόβλημα και για λόγους αλληλεγγύης, αλλά και γιατί διαφορετικά μεγαλώνει ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής.

Παράλληλα, επαναλαμβάνει τη θέση του κατά της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, ενώ τόνισε για άλλη μία φορά πως «η “επιλεκτική χρεοκοπία” δεν είναι λύση. Είναι αυτό που πρέπει να αποφύγουμε. Γιατί επιδεινώνει τα προβλήματα ρευστότητας χωρών, όπως η Ελλάδα. Και οδηγεί σε τεράστια αβεβαιότητα και σίγουρη επιδείνωση».

Ο πρόεδρος της ΝΔ σημειώνει πως υπάρχουν άλλες λύσει και επαναλαμβάνει τη θέση του υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, επισημαίνοντας πως αυτό θα επιτρέψει αισθητή μείωση επιτοκίου και επιμήκυνση αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, χωρίς να υπάρξει “επιλεκτική χρεοκοπία”.

Τονίζει επίσης πως βραχυχρόνια, υπάρχει η λύση της επαναγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, που θα επιφέρει μείωση του δημόσιου χρέους, επίσης χωρίς να προκαλέσει “επιλεκτική χρεοκοπία”.

Καταλήγοντας επισημαίνει πως περα απ' όλα αυτά υπάρχει η ανάγκη αναπτυξιακής τόνωσης των χωρών της περιφέρειας, που βουλιάζουν στην ύφεση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή