«17Ν»: Υπηρεσιακή έκθεση καταγράφει τα γεγονότα της έκρηξης στον Πειραιά

Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2002 17:52
A- A A+

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα καταγεγραμμένη όλη την επιχείρηση των ανδρών του λιμενικού την 29η Ιουνίου 2002, όταν εξεράγη αυτοσχέδιος μηχανισμός στα χέρια του Σάβββα Ξηρού.

1. Την 22.26 ώρα του Σαββάτου, 29/6/2002 σημειώθηκε έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού κοντά σε εκδοτήριο εισιτηρίων της ναυτιλιακής εταιρίας ''HELLAS FLYING DOLPHINS'', που βρίσκεται εγκατεστημένο στον χερσαίο χώρο του λιμένα Πειραιά (έναντι του Ιερού Ναού Αγ. Σπυρίδωνος) και υπάγεται στην τοπική αρμοδιότητα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά. Απο την έκρηξη τρυματίστηκε ένας άνδρας στο πρόσωπο και στο δεξί χέρι, ο οποίος, όπως έγινε γνωστό απο τις υπηρεσίες της ΕΛΑΣ, την μεθεπομένη, ονομάζεται ΞΗΡΟΣ Σάββας του Τριαντάφυλλου, αγιογράφος. Λίγα λεπτά μετά την έκρηξη κατέφθασε στην περιοχή η λιμενοφύλαξ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Αικατερίνη, η οποία μόλις είχε τελειώσει τη βάρδια της στο 8ο Λιμενικό Φυλάκιο Αργοσαρωνικού, όπου υπηρετεί. Σύμφωνα με την κατάθεσή της κατά την άφιξή της στο χώρο του συμβάντος, είδε τον τραυματία στο έδαφος, καθώς και δέκα περίπου άτομα, που είχαν συγκεντρωθεί. Ο τραυματίας μετά απο λίγο παραλήφθηκε απο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και διακομίστηκε στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά. Αμέσως μετά την έκρηξη κατέφθασε στην περιοχή ο διοικητής του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ) του ΚΛ Πειραιά, Υποπ/ρχος ΛΣ ΒΑΡΦΗΣ Ν. Με εντολή του υποπ/ρχου ΛΣ ΒΑΡΦΗ Ν. ο σημ/ρος ΛΣ ΛΑΜΠΑΘΑΚΗΣ Μ. και ο λιμενοφύλακας ΑΤΤΙΛΑΚΟΣ, οι οποίοι υπηρετούν στην ίδια υπηρεσία, μετέβησαν στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά ακολουθώντας το ασθενοφόρο που μετέφερε τον τραυματία. Εκεί ταυτόχρονα έφθασαν περιπολικά αυτοκίνητα της ΕΛΑΣ με μικρή δύναμη αστυνομικών. Ο σημ/ρος ΛΣ ΛΑΜΠΑΘΑΚΗΣ Μ., με την ψηφιακή φωτογραφική μηχανή του τράβηξε μία φωτογραφία, τον τραυματία, που βρισκόταν στο χώρο Πρώτων Βοηθειών του νοσοκομείου, γυμνό, καθώς επίσης το παντελόνι του και μία σακούλα, στην οποία είχαν τοποθετηθεί τα ευρήματα, τα οποία έφερε μαζί του (κλειδιά, μία τηλεκάρτα, χρήματα).

2. Την 22.35 ώρα ενημερώθηκε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γιώργος Ανωμερίτης και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος ΛΣ Χρήστος Δελημιχάλης.

3. Την 22.50 ώρα έφθασαν στον τόπο της έκρηξης οι σημ/ροι ΛΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Ι και ΓΑΣΠΑΡΗΣ Ιακ., πυροτεχνουργοί και οι συνοδοί ανιχνευτών-σκύλων, αρχικελευστής ΛΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Γ. και επικελευστής ΛΔ ΔΡΟΓΓΙΤΗΣ Β., οι οποίοι μετά απο κατάλληλη προετοιμασία άρχισαν την εξερεύνηση του χώρου της έκρηξης, τον οποίο είχαν ήδη απομονώσει, απομακρύνοντας τον κόσμο. Κατά την εξερεύνηση βρέθηκαν (περί ώρα 23.15) απο τους ανωτέρω σε μικρή απόσταση απο το σημείο της έκρηξης, ανάμεσα σε μικρούς θάμνους και φυτά, ένας ωρολογιακός μηχανισμός, 2 χειροβομβίδες ελληνικής κατασκευής (ΕΛΒΙΕΜΕΚ) και ένα περίστροφο μάρκας SMITH-WESSON-38. Το περίστροφο, καθώς και οι χειροβομβίδες μετά την απασφάλισή τους, περισυνελέγησαν απο τους προαναφερθέντες πυροτεχνουργούς, ενώ ο αυτοσχέδιος ωρολογιακός μηχανισμός εξουδετερώθηκε μετά απο ελεγχόμενες εκρήξεις, που πραγματοποίησε ο σημ/ρος ΛΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Ι. με εξοπλισμό και υλικά της Υπηρεσίας του, περί ώρα 23.45. Σημειώνεται ότι στο χώρο του συμβάντος κατέφθασαν επίσης αστυνομικοί απο τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ), το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ), τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (ΔΑΕΕΒ), καθώς και δυνάμεις τάξης-Ασφάλειας-Τροχαίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά.

4. Περί ώρα 24.00 ο διοικητής Ασφαλείας του ΚΛ Πειραιά αντ/ρχος ΛΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΣ Ι. ενημέρωσε τηλεφωνικά την εισαγγελέα Υπηρεσίας κα ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, σχετικά με το συμβάν και την πορεία των ερευνών. Σύμφωνα με την κατάθεση του ανωτέρω αξιωματικού, την 00.15 ώρα της 30/6/2002, συναντήθηκε στο χώρο του συμβάντος με τον διευθυντή της ΔΑΕΕΒ, υποστράτηγο ΣΥΡΡΟ Στ, ο οποίος ήταν επικεφαλής κλιμακίου αξιωματικών της ΕΛΑΣ. Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ εξέφρασαν στον αντ/ρχο ΛΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟ Ι. τη διάθεσή τους να βοηθήσουν στο έργο της προανάκρισης και προς το σκοπό αυτό του έδωσαν τους αριθμούς των τηλεφώνων τους. Λίγη ώρα αργότερα (περί ώρα 01.15), αστυνομικός παρέδωσε στον αντ/ρχο ΛΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟ Ι. ένα πλαστικό σάκο απορριμμάτων, που περιείχε τα ρούχα του τραυματία, χαρτονομίσματα και κέρματα ευρώ, μία τηλεκάρτα και 17 κλειδιά διαφόρων τύπων. Τα παραπάνω αντικείμενα παρέμειναν προς φύλαξη στο ΚΛ Πειραιά, πλην της τηλεκάρτας, την οποία κατ'εντολή του υποστράτηγου ΣΥΡΡΟΥ Στ., παρέλαβε ένας αστυνομικός για περαιτέρω εξέταση και αξιοποίηση των στοιχείων της απο εξειδικευμένο προσωπικό της ΕΛΑΣ.

5. Στα πλαίσια της προανάκρισης εξετάστηκαν απο αξιωματικούς του ΚΛ Πειραιά μία νοσηλεύτρια του Τζανείου Νοσοκομείου Πειραιά, δύο νυχτοφύλακες, υπάλληλοι ναυτιλιακών εταιριών και ένας αυτόπτης μάρτυρας, που περνούσε τυχαία απο την περιοχή του συμβάντος. Επίσης στα πλαίσια της ανακριτικής διαδικασίας, την 04.00 ώρα την 30/6/2002 εστάλησαν με αγγελιοφόρο απο το ΚΛ Πειραιά στη Δ/νση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΓΑΔΑ οι δύο χειροβομβίδες και το περίστροφο, που είχαν περισυλλέξει οι πυροτεχνουργοί του Λιμενικού, προκειμένου να εξεταστούν στα ειδικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ.

6. Ο χώρος της έκρηξης και τα ευρήματα (χειροβομβίδες, περίστροφο, κηλίδες αίματος, στρεβλωμένα ελάσματα κα), φωτογραφήθηκαν απο τον σημ/ρο ΛΣ ΛΑΜΠΑΘΑΚΗ Μ., καθ'υπόδειξη των πυροτεχνουργών και της Ασφάλειας του ΚΛ Πειραιά, καθώς και απο τον ανθ/στή ΛΣ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΟ Α., προϊστάμενο του Γραφείου Σήμανσης του ΚΛ Πειραιά.

7. Την 02.00 ώρα της 30/6/2002, ο τραυματίας μεταφέρθηκε απο το Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά στο Νοσοκομείο ''ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ'' με τη συνοδεία λιμενικών και αστυνομικών. Απο πλευράς Λιμενικού κατά τη μεταφορά συνόδευσαν τον τραυματία οι λιμενοφύλακες ΜΑΡΙΝΗΣ και ΑΤΤΙΛΑΚΟΣ. Στη συνέχεια ανέλαβαν τη φρούρηση στο Νοσοκομείο ''ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ'' οι λιμενοφύλακες ΜΑΡΙΝΗΣ, ΑΤΤΙΛΑΚΟΣ, ΛΟΜΠΑΡΔΟΣ, ΚΕΡΑΜΑΡΗΣ, ΠΛΑΤΙΣΤΑΣ, ΜΕΓΓΙΣΟΓΛΟΥ, ΔΡΑΜΑΛΗΣ και ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ, οι οποίοι την 07.00 ώρα αντικαταστάθηκαν απο τους επικ/στη ΛΣ ΤΣΕΡΚΕΖΗ και λιμενοφύλακες ΜΕΡΤΥΡΗ, ΓΑΒΡΙΗΛ, ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ, ΜΠΙΝΙΚΟ, ΑΥΓΟΥΣΤΗ, ΧΑΛΚΙΔΗ και ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ. Σημειώνεται ότι η φρούρηση του τραυματία εκ μέρους των λιμενικών διήρκησε μέχρι την 13.00 ώρα της ίδιας ημέρας, 30/6/2002, οπότε τη φρούρηση ανέλαβε το προσωπικό της ΕΛΑΣ.

8. Τις πρωϊνές ώρες της 30/6/2002 συνεχίστηκαν οι έρευνες και η αυτοψία στο χώρο του συμβάντος και μετακινήθηκε με γερανό το εκδοτήριο των εισιτηρίων στην προσπάθεια να βρεθεί ο πυροκροτητής του δεύτερου αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού, παρά τις έρευνες όμως δεν βρέθηκε τελικά.

9. Μετά απο πρωϊνή τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Δημόσιας Τάξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, αποφασίσθηκε το ΥΕΝ να εκδόσει δεύτερη σύντομη ανακοίνωση Τύπου.Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας έδωσε εντολή, όπωςκαι ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, να παραδοθεί η υπόθεση στην ΕΛΑΣ, για την ενότητα της ανακριτικής διαδικασίας.

10. Την 10.15 ώρα της ίδιας ημέρας ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά κ. Αντ. ΛΙΟΓΑΣ σε τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε με τον διοικητή Ασφαλείας του ΚΛ Πειραιά, αντ/ρχο ΛΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟ Ι., παρήγγειλε όπως όλο το μέχρι τότε συλλεγέν προανακριτικό υλικό παραδοθεί στη ΔΑΕΕΒ προκειμένου να συνεχίσει η Υπηρεσία αυτή την προανάκριση. Σε εκτέλεση της εισαγγελικής παραγγελίας ο αντ/ρχος ΛΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΣ Ι. παρέδωσε την 11.30 ώρα στον υποδιευθυντή της ΔΑΕΕΒ κο ΚΑΤΣΑΡΟ, τον φάκελο της δικογραφίας και τα πειστήρια, αφού συντάχθηκε σχετικό πρωτόκολλο.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή