Siemens: Σήμερα η ψηφοφορία για τη σύσταση γνωμοδοτικού δικαστικού συμβουλίου

Σε κλίμα αντιπαράθεσης η συζήτηση στην Ολομέλεια
Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2011 13:40
UPD:14:28

Η Ολομέλεια αναμένεται να αποφασίσει σήμερα με μυστική ψηφοφορία για τη συγκρότηση τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου εισαγγελέων, το οποίο θα αξιολογήσει την βασιμότητα των κατηγοριών που έχουν απαγγελθεί με την πρόταση 108 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά των πρώην υπουργών της ΝΔ Γ. Αλογοσκούφη και Χρ. Μαρκογιαννάκη.

A- A A+

Με αντεγκλήσεις ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και κατηγορίες από ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ κατά των δύο μεγάλων κομμάτων για συγκάλυψη, ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση Siemens.

Η Ολομέλεια αναμένεται να αποφασίσει σήμερα με μυστική ψηφοφορία για τη συγκρότηση τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου εισαγγελέων, το οποίο θα αξιολογήσει την βασιμότητα των κατηγοριών που έχουν απαγγελθεί με την πρόταση 108 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά των πρώην υπουργών της ΝΔ Γ. Αλογοσκούφη και Χρ. Μαρκογιαννάκη.

Στους δύο πρώην υπουργούς αποδίδεται η κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος κατ΄ εξακολούθηση. Υπενθυμίζεται ότι για τους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ Αν. Μαντέλη και Α. Τσοχατζόπουλου, οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας αναφέρουν στην πρόταση τους ότι αφενός το αδίκημα της δωροδοκίας έχει παραγραφεί, ενώ το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα εμπίπτει στα κοινά αδικήματα, για τα οποία υπεύθυνη είναι η τακτική δικαιοσύνη και εκείνη πρέπει να ασχοληθεί.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης, στη σκιά της αναγγελθείσης απόφασης της Siemens να στραφεί δικαστικά κατά του ελληνικού δημοσίου, σχολίασε ότι ισχύει η λαϊκή ρήση «εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι».

Οσον αφορά την πρόταση σύστασης ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τους κ.κ. Αλογοσκούφη και Μαρκογιαννάκη, ανέφερε ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για το αδίκημα της απιστίας κατ΄ εξακολούθηση. Κατηγόρησε παράλληλα τη ΝΔ ότι δεν κατέθεσε την ηθικά και νομικά απαραίτητη δική της πρόταση απέναντι στο λαό και τη δημοκρατία, για το σκάνδαλο της Siemens.

Από την πλευρά της, η ΝΔ δια του εισηγητή της Κώστα Τζαβάρα ανακοίνωσε ότι δεν θα πάρει μέρος στη μυστική ψηφοφορία, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν είναι τόσο λίγη ώστε να συμμετέχει σε μια τέτοια διαδικασία». Χαρακτήρισε παράλληλα «επικοινωνιακό τέχνασμα» την αίτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, καθώς «αντί να αποτελέσει πρόταση κατηγορίας, έχει επιτηδείως συνταχθεί με τρόπο που ουσιαστικά στρέφεται κατά δύο υπουργών της κυβέρνησης Καραμανλή».

Αντιθέτως, πρόσθεσε, η αναφορά στα ονόματα των κ.κ. Μαντέλη και Τσοχατζόπουλου γίνεται χωρίς να αναφέρεται ποιος κατηγορείται και με ποιους όρους ώστε να ασκηθεί δίωξη και με την επισήμανση ότι έχει συντελεστεί η αποσβεστική ημερομηνία.

Επανερχόμενος στην πρόταση κατά των κ.κ. Αλογοσκούφη και Μαρκογιαννάκη, ο εισηγητής της ΝΔ χαρακτήρισε «πονηρό» το κείμενο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όπως είπε, «δημιουργεί την αίσθηση ότι όλοι είναι κλέφτες».

«Δεν έχετε το δικαίωμα να αγνοείτε ότι ρητή διάταξη απαλλάσσει τον κ. Αλογοσκούφη διότι δεν είχε τη διαχείριση του ΟΤΕ ως ΔΕΚΟ εισηγμένης στο Χρηματιστήριο η οποία δεν υπόκειται σε κρατικό έλεγχο αλλά μόνο στις διατάξεις του νόμου περί Ανωνύμων Εταιρειών», παρατήρησε ο κ. Τζαβάρας. Όσον αφορά στον κ. Μαρκογιαννάκη σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί επίσης να κατηγορεί κάποιον επειδή έκανε αποδοχή ενός συστήματος ασφαλείας που άλλοι το είχαν παραγγείλει και μάλιστα είχαν δωροδοκηθεί».

Για «κουκούλωμα και συγκάλυψη» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης εκτιμώντας πως «αν θυσιαστούν κάποιοι, θα θυσιαστούν κάποιες Ιφιγένειες ώστε το σύστημα που παράγει τέτοια σκάνδαλα, να βγει λάδι». Ανέφερε ακόμη ότι το σκάνδαλο της Siemens «είναι και γαλαζοπράσινο και πρασινογάλαζο», γιατί, όπως εξήγησε απευθυνόμενος στα δύο μεγάλα κόμματα, «εσείς κυβερνάτε τη χώρα τόσα χρόνια».

Tην απόφαση του κόμματός του να μην συμμετάσχει στην ψηφοφορία για τη συγκρότηση γνωμοδοτικής επιτροπής εισαγγελέων ανακοίνωσε μιλώντας στη Βουλή ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, κατηγορώντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για κουκούλωμα της υπόθεσης.

«Η υπόθεση της Siemens είναι εξαιρετικά βρώμικη αλλά ακόμη πιο βρώμικος είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζεται σήμερα από το κοινοβούλιο» τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης.

Στηλίτευσε παράλληλα τις αντιστάσεις με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος ο ΛΑΟΣ προκειμένου να μην γίνει αποδεκτή η πρότασή του για άνοιγμα των κομματικών ταμείων και κατάθεση των τριών πρώην πρωθυπουργών Κ. Μητσοτάκη, Κ. Σημίτη και Κ. Καραμανλή στην Εξεταστική Επιτροπή.

«Η υπόθεση όζει συγκάλυψης», επισήμανε νωρίτερα ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης, καταγγέλλοντας ότι επί ένα χρόνο, «μάλλιασε» η γλώσσα του κόμματος του να ανοίξουν τα ταμεία των κομμάτων.

Αναφορικά με την πρόταση που αφορά τους κ. κ. Μαρκογιαννάκη και Αλογοσκούφη, σημείωσε ότι «ακόμη και στα καφενεία ο κόσμος σχολιάζει ότι στοχοθετούνται τα δύο πρόσωπα ώστε να υπάρξει καραμπόλα και να έχουν συνέπεια η κ. Μπακογιάννη στο κόμμα της οποία πήγε ο Μαρκογιαννάκης και ο Καραμανλής που είχε υπουργό τον Αλογοσκούφη».

Βολές κατά των δύο μεγάλων κομμάτων εξαπέλυσε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος εκτίμησε ότι «το μεγαλύτερο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο οδηγείται σε ένα μεγαλοπρεπές φιάσκο» και κατηγόρησε ευθέως ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Siemens ότι «συμπράττουν στο κουκούλωμα».

Η αλήθεια είναι ότι είναι μπλεγμένοι για χρόνια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο πρόσωπα αλλά και τα κομματικά τους ταμεία, είπε ο κ. Παπαδημούλης επικαλούμενος και το Ειρηνοδικείο Μονάχου που πιστοποιεί ότι το 2% του τζίρου της Siemens πήγαινε στα κόμματα και το 8% σε πολιτικούς, κρατικούς αξιωματούχους.

Ξεκαθάρισε τέλος ότι το κόμμα του «δεν θα κάνει σκασιαρχείο», αλλά θα ψηφίσει με γνώμονα τη συνείδησή του. «Εγώ προσωπικά θα κρατήσω μια στάση απέναντι στο δικομματικό φιάσκο, τον συμψηφισμό και τη μεθόδευση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ», τόνισε.

Σημειώνεται ότι χρήση του δικαιώματος του θα κάνει ο πρώην υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης, λαμβάνοντας το λόγο στο τέλος της συζήτησης. Ο πρώην υπουργός Γ. Αλογοσκούφης απέστειλε την Τετάρτη επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής με την οποία χαρακτηρίζει αστήρικτη και νόμω αβάσιμη την κατηγορία που του αποδίδεται, δηλαδή, την παράλειψη ελέγχου της διοίκησης του ΟΤΕ σχετικά με την προγραμματική συμφωνία 8002 του ΟΤΕ-Siemens.

ΛΑΟΣ: Συναπάντημα αθλιότητας

«Το συναπάντημα σήμερα στη Βουλή της αθλιότητας και της αστειότητας αναπόφευκτα οδηγούν τον πολιτικό κόσμο, με πρωτοβουλία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στην πλήρη απαξίωση και λοιδωρία», σχολίασε με ανακοίνωσή του με αφορμή όσα ελέχθησαν σήμερα στη Βουλή ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κ. Αϊβαλιώτης. «Ή είναι παντελώς ανυποψίαστοι ως κόμματα ή είναι χωμένοι στο σκάνδαλο μέχρι το λαιμό», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή