Σερβία: Απελάθηκε ο Γκόραν Χάτζιτς

Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2011 14:47

Νωρίτερα, ο Γκόραν Χάτζιτς με αυτοκινητοπομπή έφθασε στο Νόβι Σαντ, 80 χιλιόμετρα δυτικά του Βελιγραδίου, στο σπίτι της μητέρας του, η οποία φέρεται ότι είναι ετοιμοθάνατη, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

A- A A+

Σερβικό κυβερνητικό αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Βελιγραδίου μεταφέροντας τον Γκόραν Χάτζιτς, ο οποίος καταζητείται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη της Ολλανδίας.

Σε απευθείας μετάδοση η σερβική τηλεόραση έδειξε αυτοκινητοπομπή να φθάνει στο αεροδρόμιο και να κατευθύνεται στο διάδρομο προσγείωσης. Το αεροσκάφος μετά από λίγα λεπτά απογειώθηκε και αναμένεται να προσγειωθεί στο Ρότερνταμ σε περίπου δύο ώρες.

Νωρίτερα, η αυτοκινητοπομπή έφθασε στο Νόβι Σαντ, 80 χιλιόμετρα δυτικά του Βελιγραδίου, στο σπίτι της μητέρας του, η οποία φέρεται ότι είναι ετοιμοθάνατη, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σέρβοι αξιωματούχοι ασφαλείας συνέλαβαν την Τετάρτη τον Χάτζιτς στην περιοχή Φρούσκα Γκόρα, περίπου 65 χιλιόμετρα βορείως του Βελιγραδίου.

Ο 52χρονος Σερβοκροάτης Χάτζιτς, ο οποίος κρυβόταν εδώ και επτά χρόνια, υπήρξε πρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας «Δημοκρατίας της Σερβικής Κράινα».

Αντιμετωπίζει 14 κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ανάμεσά τους αυτές των διώξεων, της εξόντωσης, των βασανιστηρίων, των απελάσεων για τη συμμετοχή του στα εγκλήματα που διέπραξαν Σέρβοι στρατιώτες στην Κροατία.

Θεωρείται υπεύθυνος για τη σφαγή σχεδόν 300 ανδρών στο Βούκοβαρ το 1991 από Σερβοκροάτες στρατιώτες και για την απέλαση περίπου 20.000 ανθρώπων από την πόλη.

Ο δικηγόρος του Χάτζιτς εξήγησε το γεγονός της τόσο ταχείας έκδοσης ως αποτέλεσμα του ότι ο υπερασπιζόμενός του δεν θα εφεσιβάλει την απόφαση των σερβικών δικαστικών αρχών.

Με την ολοκλήρωση της συνεργασίας της με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, η Σερβία έχει έρθει εγγύτερα στην απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) χώρας, ωστόσο θα πρέπει να δεσμευτεί και για άλλες πολιτικές μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Κόσοβο, προτού λάβει το «πράσινο φως». Αυτό δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος της ΕΕ, Στέφαν Φούλε.

«Νομίζω πως η σύλληψη (του Γκόραν Χάτζιτς) είναι σπουδαία νέα και επίσης νομίζω πως αυτό που είναι πραγματικά εξαιρετικό είναι το ότι οι Σέρβοι εκπλήρωσαν την υπόσχεσή τους», δήλωσε ο κοινοτικός επίτροπος στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ελεύθερη Ευρώπη».

Ο ίδιος σημείωσε πως με την ολοκλήρωση της συνεργασίας του Βελιγραδίου με το ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία και τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης, το βασικό ανεπίλυτο ζήτημα που απομένει είναι οι σχέσεις του Βελιγραδίου με την Πρίστινα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή