Συρία: Εγκρίθηκε νόμος για την ίδρυση νέων κομμάτων

Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2011 08:50
A- A A+

Η συριακή κυβέρνηση ενέκρινε χθες νόμο, ο οποίος όπως υποστηρίζει, θα επιτρέψει την ίδρυση νέων κομμάτων στη Συρία, όπου εδώ και δεκαετίες η εξουσία μονοπωλείται από το κυβερνών κόμμα Μπάαθ.

Η έγκριση του νόμου εντάσσεται στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος πολιτικών μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε ο πρόεδρος Μπασάρ Αλ Ασαντ εν μέσω των συνεχιζόμενων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA,

Σύμφωνα με το SANA, ο νόμος ορίζει τους στόχους και τις αρχές των κομμάτων, τις προϋποθέσεις για την ίδρυσή τους και τη νομιμοποίησή τους, τους πόρους τους, τη χρηματοδότησή τους, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο, τα νέα κόμματα πρέπει να δεσμεύονται στο Σύνταγμα και τις αρχές της δημοκρατίας, καθώς και στη διατήρηση της ενότητας της χώρας. «Ο νόμος», αναφέρεται, «απαγορεύει την ίδρυση ενός κόμματος με βάση θρησκευτικά, φυλετικά, περιφερειακά, δογματικά κριτήρια ή βάσει της εθνότητας, του φύλου ή της φυλής».

Το πρακτορείο ανέφερε ακόμα πως ο νόμος προβλέπει ότι τα «κόμματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούν βία σε οποιαδήποτε μορφή της, να προβαίνουν σε απειλές για τη χρήση της ή να την υποκινούν», ενώ επισημαίνεται πως «ένα κόμμα δεν μπορεί να αποτελεί παράρτημα ενός μη συριακού κόμματος ή πολιτικής οργάνωσης, ούτε να συνδέεται με κάποιο».

Την Κυριακή, επεισόδια ξέσπασαν στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του Σύρου προέδρου. Τα επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια δύο πορειών που πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα σε δρόμο που οδηγεί στο αεροδρόμιο, στα όρια της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο στρατός επενέβη και διέλυσε και τις δύο συγκεντρώσεις.

Οι υποστηρικτές του Ασαντ κρατούσαν συριακές και ιρανικές σημαίες, φωτογραφίες του Σύρου προέδρου, του προέδρου του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Σάγιεντ Χάσαν Νασράλα. Οι διαδηλωτές κατά της συριακής κυβέρνησης κρατούσαν πανό που κατήγγειλαν τις σφαγές στις οποίες , όπως καταγγέλλουν, προέβησαν οι υπηρεσίες ασφαλείας και ο στρατός σε διάφορες πόλεις στη Συρία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή