Κύπρος: Πρώτη συνεδρίαση της ερευνητικής Επιτροπής για τη φονική έκρηξη

Ετοιμο το πόρισμα στις 30/9
Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2011 13:13
A- A A+

Συνήλθε σήμερα στην πρώτη συνεδρίαση της η Μονομελής Ερευνητική Επιτροπή, την οποία διόρισε το κυπριακό υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να εξακριβώσει τα αίτια και να αποδώσει ευθύνες για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς. Οι ακροάσεις της Επιτροπής με εξέταση μαρτύρων θα αρχίσουν στις 22 Αυγούστου και το πόρισμα της Επιτροπής αναμένεται να είναι έτοιμο στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, νομικός Πόλυς Πολυβίου, ο οποίος θα υποβοηθείται στο έργο του από τρεις δικηγόρους, δύο Αστυνομικούς και ένα εμπειρογνώμονα πυροτεχνουργό, διαβεβαίωσε ότι ουδείς εξαιρείται από τις έρευνες της Επιτροπής, περιλαμβανομένων του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και των υπουργών.

Όπως εξήγησε, η Επιτροπή δεν θα λειτουργήσει ως Δικαστήριο και δεν θα ακολουθήσει τους νόμους περί αποδείξεως, ενώ τόνισε ότι στις ακροάσεις δεν θα λεχθεί οτιδήποτε που θα θέσει σε κίνδυνο την ποινική διαδικασία.

Σύμφωνα με τον κ. Πολυβίου θα διερευνηθούν δυο πράγματα: πρώτον τι ακριβώς έγινε και δεύτερον ποιά γεγονότα έλαβαν χώρα από την εκφόρτωση των εμπορευματοκιβωτίων μέχρι και μετά την έκρηξη.

Οπως προαναφέρθηκε, οι ακροάσεις της Επιτροπής θα αρχίσουν στις 22 Αυγούστου και θα είναι όλες ανοιχτές εκτός κάποιων περιπτώσεων, ενώ θα μπορούν να τις παρακολουθούν οι συγγενείς των θυμάτων με τους δικηγόρους τους. Στους μάρτυρες, διευκρίνισε ο κ. Πολυβίου, θα δίδεται χρόνος 20 λεπτών για να πουν ό,τι επιθυμούν και στη συνέχεια θα τους υποβάλλονται ερωτήσεις, στις οποίες θα έχουν το δικαίωμα να μην απαντήσουν.

Ο κ. Πολυβίου γνωστοποίησε τέλος, ότι ζήτησε να του έχουν παραδοθεί όλα τα έγγραφα που αφορούν την υπόθεση, μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, προκειμένου να μελετηθούν λεπτομερώς μέχρι τις 22 Αυγούστου που θα ξεκινήσουν οι καταθέσεις μαρτύρων.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή