Μαζικές πορείες για τα θύματα στη Νορβηγία

Τρίτη, 26 Ιουλίου 2011 11:13

A- A A+

Τουλάχιστον 100.000 Νορβηγοί κατέβηκαν χθες στους δρόμους του Όσλο και δεκάδες χιλιάδες σε άλλες πόλεις σε όλη τη Νορβηγία για να αποτίσουν φόρο τιμής στα 76, σύμφωνα με το νέο απολογισμό, θύματα της διπλής επίθεσης του Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.

«Απόψε οι δρόμοι είναι πλημμυρισμένοι με αγάπη», δήλωσε ο πρίγκιπας Χάακον. «Αυτοί που ήταν στα κυβερνητικά κτήρια και στο Οτόγια ήταν στόχοι τρομοκρατίας. Αλλά μας έχει επηρεάσει όλους», πρόσθεσε.

Οι συμμετέχοντες κρατούσαν αναμμένα κεριά, λουλούδια, έψελναν ύμνους και αγκαλιάζονταν.

«Συμμετέχοντας, λέτε ένα δυνατό “ναι” στη δημοκρατία», είπε, απευθυνόμενος στο πλήθος στο Όσλο ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ.

Όπως είπε, «αυτή είναι μία πορεία για τη δημοκρατία, μία πορεία για την ανεκτικότητα, μία πορεία για την ενότητα». «Το κακό μπορεί να σκοτώσει έναν άνθρωπο αλλά ποτέ δεν μπορεί να κατακτήσει ένα λαό», τόνισε.

Νωρίτερα χθες, ο κατηγορούμενος, που έχει παραδεχτεί ότι ευθύνεται για τη βομβιστική επίθεση στο Όσλο και την εκτέλεση ανθρώπων στο νησί Οτόγια, ότι στόχος του ήταν να σώσει την Ευρώπη από το Ισλάμ, ενώ ισχυρίστηκε ότι υπήρχαν «δύο ακόμα πυρήνες» στην οργάνωσή του.

Η αστυνομία υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ότι υπήρχαν και συνεργοί, ωστόσο υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες ότι αληθεύουν οι ισχυρισμοί του http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2024381

Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς του Μπρέιβικ για συνεργασία του με άλλους πυρήνες, πηγή που πρόσκειται στις έρευνες, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι «ο κατηγορούμενος έχει μικρή αξιοπιστία σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο, αλλά κανένας από εμάς δεν τολμά να απορρίψει απόλυτα (το ενδεχόμενο)».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή