Νορβηγία: Υπεραμύνθηκε των χειρισμών της αστυνομίας ο υπ. Δικαιοσύνης

Τρίτη, 26 Ιουλίου 2011 13:16

Το «φανταστικό» έργο της αστυνομίας εξήρε ο Νορβηγός υπουργός Δικαιοσύνης μετά τη διπλή επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 76 ανθρώπους. «Για όλα υπάρχει η σωστή στιγμή» απάντησε στις επικρίσεις ότι η αστυνομία καθυστέρησε να αντιδράσει.

A- A A+

Το «φανταστικό» έργο της αστυνομίας εξήρε ο Νορβηγός υπουργός Δικαιοσύνης μετά τη διπλή επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 76 ανθρώπους, εν μέσω επικρίσεων ότι η αστυνομία καθυστέρησε να αντιδράσει.

«Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μία ανοιχτή και κριτική προσέγγιση… αλλά για όλα υπάρχει η σωστή στιγμή», δήλωσε ο Κνουτ Στόρμπεργκετ μετά από συνομιλίες με τον αρχηγό της αστυνομίας του Όσλο, αναφερόμενος στις επικρίσεις.

Η ομάδα των δυνάμεων ασφαλείας χρειάστηκε πάνω από μία ώρα για να φτάσει στο νησί Οτόγια όπου ο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ πυροβολούσε ανενόχλητος τρομοκρατημένους νεαρούς σε κατασκήνωση του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος.

Ο Στόρμπεργκετ απέρριψε επίσης την κατηγορία ότι η αστυνομία αψήφησε απειλές από ακροδεξιούς εξτρεμιστές στη Νορβηγία. «Απορρίπτω τους ισχυρισμούς ότι δεν είχαμε τοποθετήσει την άκρα δεξιά στο μικροσκόπιο», δήλωσε.

Η αστυνομία ενδέχεται να δεχτεί ακόμα περισσότερες επικρίσεις μετά τη αναθεώρηση προς τα κάτω του αριθμού των θυμάτων –από 93 σε 76- που αποδόθηκε σε δυσκολίες στη συλλογή στοιχείων στο νησί Οτόγια.

«Γιατί δεν ήρθατε νωρίτερα» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Dagsavisen που επικαλείται τις τρομοκρατημένες φωνές των εφήβων μόλις είδαν τους αστυνομικούς στο νησί.

Η ομάδα των δυνάμεων ασφαλείας καθυστέρησε καθώς μία από τις βάρκες που χρησιμοποίησαν για να μεταβούν στο νησί, υπερφορτωμένοι με αστυνομικούς και εξοπλισμό, χρειάστηκε να σταματήσει επειδή γέμισε με νερό.

«Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της νορβηγικής εφημερίδας Aftenposten, η νορβηγική αστυνομία σκοπεύει να επικαλεστεί μια νέα διάταξη του ποινικού κώδικα ώστε να δικαστεί για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» ο δράστης.

Ερωτηθείς από την εφημερίδα, ο εισαγγελέας Κρίστιαν Χάτλο τόνισε πάντως ότι η προσφυγή στην παράγραφο 102 δεν είναι στην παρούσα φάση παρά ένα ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η αστυνομία σκοπεύει να επικαλεστεί τα δυο πρώτα εδάφια της παραγράφου 147 που αφορούν «τρομοκρατικές ενέργειες» και προβλέπουν ποινή 21ετούς κάθειρξης.

Τα δυο αυτά εδάφια αφορούν το πρώτο «στη σοβαρή αποσταθεροποίηση των βασικών λειτουργιών της κοινωνίας» και το δεύτερο στην πρόθεση «διασποράς φόβου στον πληθυσμό».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή