Η κυβέρνηση προχωρά με όσους θέλουν και μπορούν, διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας παράλληλα υπερήφανος για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος που «έκανε το πατριωτικό της καθήκον».
Ο Πρωθυπουργός εξήρε τη στάση των βουλευτών, οι οποίοι όπως υπογράμμισε, αγνόησαν τις απειλές και τίμησαν τον όρκο τους να στηρίξουν την πατρίδα, γυρίζοντας την πλάτη στην προσπάθεια ετερόκλητων δυνάμεων να προκαλέσουν χάος. Παράλληλα απέδωσε εύσημα και στον ελληνικό λαό που, όπως είπε, στάθηκε όρθιος και άντεξε στη δύσκολη αυτή συγκυρία.
«Είμαι υπερήφανος για την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ... για τη δική σας επιλογή, για τη δική μας στάση», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και μίλησε για άλλο πρότυπο πολιτικής λειτουργίας. Όπως είπε, οδηγός στη στάση ενός πολιτικού δεν μπορεί να είναι ευχάριστος στους εκλογείς του, αλλά πρέπει να μπορεί να λαμβάνει και δύσκολες αποφάσεις που συμβάλλουν μακροπρόθεσμα στο γενικό συμφέρον.
Ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε καθοριστική τη συμβολή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη διαπραγμάτευση με την Ε.Ε., χωρίς, όπως είπε, αυτό να αποτελεί κολακεία. Η διαπραγμάτευση δεν είναι θέμα μαγκιάς, αλλά αξιοπιστίας, σημείωσε χαρακτηριστικά και προσθεσε: «Δεν κρυφτήκαμε πίσω από τις δυσκολίες, κάναμε αυτό που έπρεπε και ήταν σειρά τους να ανταποκριθούν».
Δεν φυγομαχήσαμε, δεν ψάξαμε για εξιλαστήρια θύματα, δεν βάλαμε το κεφάλι μας στην άμμο μπροστά στις δυσκολίες, τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός. Μόνο έτσι, είπε, μπορούμε να προχωρήσουμε, όταν γίνουμε όλοι υπεύθυνοι για τις πράξεις μας. Με μπροστάρη την ΚΟ που τον τελευταίο καιρό πέρασε δια πυρός και σιδήρου αποδείξαμε την ισχυρή βούλησή μας και την ενότητά μας.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της συναίνεσης, ο κ. Παπανδρέου στηλίτευσε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατηγόρησε τη ΝΔ για μηδενιστική κριτική «στη φωτιά που - όπως είπε- εκείνοι έβαλαν». Και όχι μόνο αυτό, συμπλήρωσε, αλλά την ώρα της μάχης, έριξαν και λάδι στη φωτιά, ποντάροντας στην αποτυχία.
Ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε τη ΝΔ ότι την ώρα της εθνικής προσπάθειας κινείται με γνώμονα τις δημοσκοπήσεις. «Τι να τα κάνω τα εκλογικά ποσοστά αν η χώρα μου έχει δυστυχήσει», διερωτήθηκε για να προσθέσει στο ίδιο ύφος: «Αφήνουμε σε άλλους τη φιλοδοξία να γίνουν πρωθυπουργοί πάση θυσία, έστω κι αν γίνουν πρωθυπουργοί σε μια Ελλάδα της δραχμής».
Η εκκλήσεις μας για συναίνεση έμειναν αναπάντητες, αντίθετα, τόνισε, περίσσευσε η ανευθυνότητα, η υποκρισία, η λοιδορία, η λάσπη, η αμφισβήτηση του πατριωτισμού μας από αυτούς που έβαλαν φωτιά στο σπίτι και το έβαλαν στα πόδια.
Προχωράμε στις μεταρρυθμίσεις
Μήνυμα έστειλε ο Πρωθυπουργός και για την προώθηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων: Ποτέ δεν φοβηθήκαμε να τα βάλουμε με συντεχνίες, ανέφερε, αυτή είναι η συνεπής στάση απέναντι σε μία κοινωνία την οποία το πολιτικό σύστημα είχε εθίσει σε μία ωραιοποίηση της πραγματικότητας. Η χώρα πρέπει να προχωρήσει στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και να γίνουν όσα δεν έγιναν τις προηγούμενες δεκαετίες, με πρώτο στόχο τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος στην οικονομία ώστε να πάψει η αιμορραγία των ελλειμμάτων, ανέφερε και απευθύνοντας προσκλητήριο στις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, τόνισε πως η κυβέρνηση προχωρά με όσους θέλουν και μπορούν.
Κάλεσμα συνεργασίας στους ιδιοκτήτες ταξί
Κάνοντας ειδική αναφορά στο θέμα των ιδιοκτητών ταξί, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε πως «είναι σταθερή η θέση μας για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων με κανόνες» και η ίδια θέση ισχύει και για τον κλάδο των ταξί, διαβεβαιώνοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί ο διάλογος. Η απελευθέρωση θα γίνει πράξη, τόνισε και απηύθυνε κάλεσμα στους ιδιοκτήτες για συνεργασία. Η κυβέρνηση θα ακούσει κάθε πρόταση, δεν υπάρχει κανένας λόγος αντιπαράθεσης, μιας και είναι δεδομένη η θέση μας για διάλογο, διεμήνυσε.
«Η Ευρώπη γίνεται πιο πολιτική»
Όσον αφορά την επόμενη μέρα της Συνόδου Κορυφής, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε καθοριστικές τις αποφάσεις της Ε.Ε. για το άμεσο και απώτερο μέλλον της χώρας. «Επιβεβαιώσαμε τη συμμετοχή μας στον στενό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης», σημείωσε, τονίζοντας ότι διασφαλίστηκαν οι δανειακές ανάγκες της χώρας για το επόμενο διάστημα, η εξυπηρέτηση του χρέους και η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και των καταθέσεων των πολιτών.
«Η διεκδίκησή μας και τελικά απόφαση να μας δανείζουν οι ευρωπαίοι εταίροι με επιτόκιο 3,5%, δηλαδή ελάχιστα μεγαλύτερο από αυτό που δανείζεται η ίδια η Γερμανία, είναι στην ουσία μια ιδιότυπη καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού ομολόγου ανεξάρτητα εάν ακόμα δεν έχει αυτό το σύστημα ολοκληρωθεί», παρατήρησε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός.
Όπως επεσήμανε, έστω και με καθυστέρηση, η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί να συμπεριφερθεί σαν μία οικονομική και πολιτικη δύναμη και να προστατέψει την αξιοπιστία των κρατών-μελών της. «Από την αρχή -ανέφερε- «τόνισα την ανάγκη ευρωπαϊκής απάντησης».
Η Ευρώπη γίνεται όλο και πιο πολιτική, ξεφεύγει από τη μορφή μίας απλής νομισματικής ένωσης, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και μίλησε για την «αφοσίωση όλων στο κοινό νόμισμα», αλλά και «την πολιτική βούληση να παρέμβουμε όλοι μαζί για την αντιμετώπιση της κρίσης και της επικίνδυνης συμπεριφοράς των οίκων αξιολόγησης».
Σχολιάζοντας την ομιλία του Πρωθυπουργού, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Κουράστηκε ο κόσμος να ακούει τα παραληρήματα του κ. Παπανδρέου. Αφού οδήγησε τη χώρα στα όρια της κατάρρευσης, ψεύδεται και βρίζει για να διασωθεί ο ίδιος από την κατάρρευση».
Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πέρασε στην αντεπίθεση: «Το ύφος του πολιτικού λόγου της Ν.Δ. υποβαθμίζει την ποιότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ένα κόμμα, το οποίο με τη διακυβέρνησή του έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, θα έπρεπε τουλάχιστον να δείχνει υπεύθυνη στάση. Αυτό περιμένει από τις πολιτικές δυνάμεις ο ελληνικός λαός που θέλει να δει τη χώρα να αλλάζει. Η διατύπωση εποικοδομητικών προτάσεων και η αναγνώριση των επιτυχιών της χώρας είναι πολυτέλεια για την ηγεσία της Ν.Δ., που επενδύει στην άρνηση, στην απαξίωση και την καταστροφολογία».
ΛΑΟΣ : Στείρα και ανούσια η αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ
«Ενώ η χώρα είναι στην ουσία "κλινικά νεκρή", ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιδίδονται σε μια στείρα, άνευ ουσίας και ευτελισμένη αντιπαράθεση», δηλώνει σε ανακοίνωσή του το ΛΑΟΣ για την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου και την απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι η εικόνα της ηγεσίας των δύο κατεστημένων κομμάτων «δεν ανταποκρίνεται στην εικόνα υπεύθυνων ηγετών».
«Ο ένας παρασύρει τον άλλο σε ακρότητες και οι δύο μαζί δυναμιτίζουν την ανάγκη εθνικής συνεννόησης», συμπληρώνει.
ΔΗΜΑΡ: Απαιτείται ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας
«Η ανάσα που πήρε η χώρα μας από τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής των Βρυξελλών απαιτεί άμεση αλλαγή πολιτικής στο εσωτερικό επίπεδο της χώρας», αναφέρει η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την ομιλία του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.
Τονίζει ακόμη ότι πρέπει να υπάρξουν ριζοσπαστικές διαρθρωτικές αλλαγές, ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας των αδυνάμων στρωμάτων, πάταξη της φοροδιαφυγής, της παραοικονομίας και της διαφθοράς, ενώ συμπληρώνει πως πρέπει να προωθηθεί ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα ανάπτυξης.
«Καμιά μικροκομματική λογική που οδηγεί σε πανηγυρισμούς ή σε καταστροφολογία δεν αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και τα βάρη της κοινωνίας», προσθέτει, ενώ υπογραμμίζει πως «η Δημοκρατική Αριστερά θα επιμείνει στην ανάδειξη μίας πολιτικής που θα προωθεί την πολιτική ενότητα της Ευρώπης».
Δημοκρατική Συμμαχία: Δεν χρειάζονται πανηγυρισμοί
«Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός αντί να πανηγυρίζουν και να αναλώνονται σε θριαμβολογίες εσωτερικής κατανάλωσης, καλό είναι να προχωρήσουν στην υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, με ρεαλισμό και τόλμη», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
«Δεν μπορούν να συνεχίσουν με αναβολές, καθυστερήσεις, παλινωδίες και συμβιβασμούς», υποστηρίζει το κόμμα στην ανακοίνωσή του.
Σημειώνει, τέλος, ότι με τον τρόπο αυτό «ούτε μεγάλες τομές γίνονται, αλλά ούτε και σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα επιτυγχάνονται, ώστε να μπούμε στο δρόμο της ανάπτυξης».
Διαδοχικές συσκέψεις στη Βουλή
Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε η πρώτη σύσκεψη που είχε ο Πρωθυπουργός με το οικονομικό επιτελείο και στην οποία συμμετείχαν επίσης οι κ.κ. Ζανιάς και Γληνός, καθώς και η Ρεγγίνα Βάρτζελη και ο Κ. Θέος (από το γραφείο του Πρωθυπουργού). Η σύσκεψη αυτή είχε ως αντικείμενο την εξειδίκευση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως σε ό,τι αφορά την εμπλοκή των ξένων ιδιωτικών τραπεζών, δεν υπάρχει κάτι που να ανησυχεί την κυβέρνηση.
Θα ακολουθήσει η σύσκεψη με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο και τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Βασίλη Ράπανο http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2025167 .
Οι επόμενες δύο συσκέψεις του Πρωθυπουργού θα έχουν ως αντικείμενο την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου και συγκεκριμένα, η μία το θέμα των αυτοκινητοδρόμων και η άλλη τη ναυπηγική πολιτική της χώρας.
Κυβερνητική και υπουργικό την Πέμπτη
Την Πέμπτη στις 14.00 θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο με θέμα τις συγχωνεύσεις φορέων και το fast track στην Δικαιοσύνη, ενώ ενδέχεται να συζητηθεί και το θέμα της συγχώνευσης ΕΟΦ και ΕΦΕΤ.
Το επόμενο διάστημα η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών
Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι ο Πρωθυπουργός επιθυμεί την ολοκλήρωση ορισμένων διαδικασιών προκειμένου να ενημερώσει όσο το δυνατόν πληρέστερα και ολοκληρωμένα τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων της Βουλής για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ορισμένες από αυτές τις διαδικασίες επιταχύνονται, μετά τις επαφές του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου στις ΗΠΑ.