ΗΠΑ: Στην κόψη του ξυραφιού για την αύξηση του ορίου δανεισμού

Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2011 11:45
UPD:18:17

Αντιδράσεις εντός και εκτός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος προκάλεσε το σχέδιο του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζο Μπένερ για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους των ΗΠΑ, καθώς τα χρονικά όρια μέχρι τη νόμιμη προθεσμία της 2ας Αυγούστου στενεύουν χωρίς να διαφαίνεται συμφωνία.

A- A A+

Αντιδράσεις εντός και εκτός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος προκάλεσε το σχέδιο του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζο Μπένερ για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους των ΗΠΑ, καθώς τα χρονικά όρια μέχρι τη νόμιμη προθεσμία της 2ας Αυγούστου στενεύουν χωρίς να διαφαίνεται συμφωνία.

Την ίδια στιγμή, η προγραμματισμένη για σήμερα ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων επί του σχεδίου Μπένερ αναβλήθηκε, καθώς, σύμφωνα με αναλύσεις εμπειρογνωμόνων, οι περικοπές στις δαπάνες ήταν κατά 350 δισ. δολάρια χαμηλότερες σε σχέση με τα 1,2 τρισ. δολ. μέσα σε μία δεκαετία που είχε αρχικά προβλέψει ότι θα περικοπούν.

Όπως ανακοίνωσε το γραφείο του στελέχους των Δημοκρατικών, Ερικ Κάντορ, η Βουλή των Αντιπροσώπων αναβάλλει τη ψηφοφορία μέχρι την Πέμπτη, προκειμένου έως τότε να ξαναγραφεί το σχέδιο Μπένερ.

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να ασκήσει βέτο στο σχέδιο , ενώ o Δημοκρατικός πρόεδρος της Γερουσίας Χάρι Ρέιντ χαρακτήρισε το σχέδιο «νεκρό». Aρνητικά αντέδρασαν στο σχέδιο και μέλη του ίδιου των κόμματος των Ρεπουμπλικάνων, ειδικά του συντηρητικού κινήματος του Tea Party (Κόμματος το Τσαγιού), που αρνούνται να στηρίξουν αύξηση της φορολογίας και επιθυμούν πολύ μεγαλύτερες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες.

«Η διοίκηση (του προέδρου Ομπάμα) αντιτίθεται έντονα στην υιοθέτηση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων» του νομοσχεδίου του Μπένερ, αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου και συνεχίζει: «Οι σύμβουλοι του προέδρου προτείνουν να ασκήσει βέτο».

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι εργάζεται με το Κογκρέσο για την κατάρτιση εναλλακτικού «σχεδίου Β», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το περιεχόμενό του.

Ωστόσο προβλήματα παρουσιάζει και το σχέδιο που έχει παρουσιάσει ο Ρέιντ, καθώς το ανεξάρτητο Γραφείο του Κογκρέσου για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό ανακοίνωσε σήμερα ότι το σχέδιο προβλέπει περιστολή των κρατικών δαπανών κατά 2,2 τρισ. δολάρια, δηλαδή 500 δισ. δολάρια λιγότερα από το ποσό που προβλεπόταν αρχικά.

Και οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει τις ΗΠΑ ότι πρέπει να καταλήξουν σε ένα αξιόπιστο σχέδιο μείωσης του ελλείμματός τους αν θέλουν να διατηρήσουν την κορυφαία τους αξιολόγηση.

Στελέχη της Standard and Poor's και της Moody's πρόκειται να εμφανιστούν ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου σήμερα ώστε να εξηγήσουν τις απόψεις τους για τη συζήτηση περί αύξησης του ορίου χρέους.

Εν τω μεταξύ, έκκληση προς τις ΗΠΑ να έρθουν σε συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού «για το καλό της παγκόσμιας οικονομίας» απηύθυνε σήμερα η γαλλική κυβέρνηση διά της υπουργού Προϋπολογισμού Βαλερί Πεκρές.

«Πιστεύουμε ότι η παγκόσμια οικονομία χρειάζεται μια αμερικανική συμφωνία... Χρειαζόμαστε μια συμφωνία όχι μόνο όσον αφορά στο αμερικανικό χρέος αλλά και για την εξισορρόπηση των αμερικανικών δημοσιονομικών», δήλωσε η κ. Πεκρές σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή