Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Ανησυχία για τους Σομαλούς πρόσφυγες στην Κένυα

Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2011 19:23

A- A A+

Σε καταυλισμό του συγκροτήματος Νταντάμπ στην Κένυα, που δεν πληροί στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης μεταφέρθηκαν Σομαλοί πρόσφυγες-θύματα της συνεχιζόμενης ξηρασίας, της επισιτιστικής κρίσης και των συγκρούσεων που μαίνονται στη χώρα τους.

Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, καθημερινά μεταφέρονται περίπου 200 οικογένειες στον καταυλισμό Αιφο 3 (Ifo 3) του συγκροτήματος Νταντάμπ που διαθέτει κάποιες μόνο βασικές υπηρεσίες, όπως νερό και αποχετευτικό σύστημα έχοντας, ωστόσο, ακόμα τεράστιες ελλείψεις. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία για τη μετεγκατάσταση αυτή που ξεκίνησε προχθές υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας και έχει διενεργηθεί με ελάχιστη διαφάνεια και διαβούλευση με άλλους οργανισμούς που βρίσκονται στην περιοχή και με την προσφυγική κοινότητα.

Εκτιμάται ότι ο καταυλισμός θα φιλοξενήσει συνολικά 60.000 πρόσφυγες, δηλαδή 20.000 περισσότερους ανθρώπους σε σχέση όσους είχε αρχικά σχεδιαστεί. Οι ΜΚΟ ειδοποιήθηκαν μόλις την περασμένη Παρασκευή για την άσκηση μετεγκατάστασης και παρόλο αυτή τη στιγμή μεταφέρεται νερό στο νέο καταυλισμό και κατασκευάζονται τουαλέτες με γρήγορο ρυθμό, ο καταυλισμός δεν ανταποκρίνεται σε στοιχειώδη πρότυπα ανθρώπινης διαβίωσης.

Σομαλή μητέρα θρηνεί για το θάνατο του παιδιού της έξω από νοσοκομείο του Μογκαντίσου. Σύμφωνα με τον οργανισμό Δράση κατά της Πείνας, η Σομαλία τελεί σε κατάσταση «ανθρωπιστικής καταστροφής» καθώς 250.000 παιδιά υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό.

Επιπλέον, αυτός ο καταυλισμός δεν έχει καμία νοσοκομειακή δομή, με αποτέλεσμα οι Γιατροί χωρίς Σύνορα να αναγκάζονται να παραπέμπουν τους ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας ή εισαγωγής σε θεραπευτικά επισιτιστικά κέντρα είτε στα νοσοκομεία των καταυλισμών Νταγκαχέλεϊ ή Αιφο, που έχουν ήδη ξεπεράσει τα όρια λειτουργίας τους.

Εν τω μεταξύ, λίγα μόλις χιλιόμετρα πιο μακριά βρίσκεται ο καταυλισμός Άιφο 2 (Ifo 2) που επρόκειτο να ανοίξει τον περασμένο Νοέμβριο και διαθέτει ήδη γεωτρήσεις, τουαλέτες και ντους, ηλεκτρικό ρεύμα, κάποια καταλύματα και σχολεία.

Η οργάνωση καλούν την κυβέρνηση της Κένυας και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες να διασφαλίσουν την άμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων στον καταυλισμό αΑιφο 2, όπως είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση πριν από 12 μέρες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή