Νορβηγία: Ανεξάρτητη επιτροπή διερεύνησης για το μακελειό

Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2011 20:18
A- A A+

Στη συγκρότηση ανεξάρτητης επιτροπής για να αντλήσει διδάγματα από τη διπλή επίθεση της Παρασκευής προχωρά η νορβηγική κυβέρνηση, μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε η αστυνομία για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το μακελειό.

Εργο αυτής της επιτροπής θα είναι κυρίως «να εντοπίσουμε τι λειτούργησε και τι λειτούργησε λιγότερο καλά» δήλωσε ο Νορβηγός Πρωθυπουργός.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε όλες τις πλευρές αυτών των επιθέσεων για να αντλήσουμε διδάγματα από τα όσα συνέβησαν» επεσήμανε ο κ. Στόλτενμπεργκ, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για επιτροπή έρευνας.

Την ίδια ώρα ο αρχηγός των Σουηδών Δημοκρατών (SP), της άκρας δεξιάς, Τζίμι Αακεσον, ο οποίος έχει καταδικάσει τη διπλή επίθεση στη Νορβηγία, πήρε αποστάσεις από τις δηλώσεις ενός άλλου μέλους του κόμματός του, που επεσήμανε ότι για το μακελειό ευθύνεται η πολυπολιτισμικότητα.

«Δεν συμφωνώ καθόλου με αυτή την ανάλυση» ανέφερε.

«Ορίστε πού οδηγεί η πολυπολιτισμικότητα, δημιουργεί συγκρούσεις μεταξύ των ανθρώπων, οδηγεί στο μίσος, στη βία, κάνει την κοινωνία γενικά πιο βίαιη"» είχε γράψει στο ιστολόγιό του στις αρχές της εβδομάδας ο Έρικ Χέλσμπορν, 27 ετών, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

Ο Αακεσον σχολιάζοντας αυτές τις δηλώσεις επεσήμανε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Svenska Dagbladet ότι «δεν είναι λογικό να ρίχνει κανείς στην κοινωνία τις ευθύνες για τις πράξεις ενός ατόμου».

Ο Αακεσον, 32 ετών, είχε καταδικάσει το Σάββατο τη διπλή επίθεση στη Νορβηγία.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή