Λιβύη: «Υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών» η αλ Γαζάγια

Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2011 17:27
A- A A+

Οι Λίβυοι εξεγερμένοι πήραν τον έλεγχο της πόλης αλ Γαζάγια, η οποία βρίσκεται κοντά στη μεθόριο με την Τυνησία και νοτιοδυτικά της Τρίπολης, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ η Πορτογαλία ακολούθησε σήμερα τη Βρετανία αναγνωρίζοντας το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών.

Οι σφοδρότερες μάχες έγιναν στο ανατολικό τμήμα της Αλ Γαζάγια, στην οποία οι αντικαθεστωτικοί επιτέθηκαν ταυτοχρόνως από τα δυτικά και τα ανατολικά, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Αλ Γαζάγια, που βρίσκεται περίπου δέκα χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τυνησία, έχει στρατηγική σημασία καθώς οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι είχαν εντείνει τις τελευταίες ημέρες τη ρίψη ρουκετών Grad προς τη Ναλούτ, περιοχή που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί.

Εν τω μεταξύ, η Πορτογαλία ανακοίνωσε σήμερα ότι στηρίζει «τις προσδοκίες του λιβυκού λαού για την ανοικοδόμηση μιας ελεύθερης και δημοκρατικής κοινωνίας». Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο αναγνώρισε χθες και η Βρετανία ως «τη μοναδική κυβερνητική εξουσία στη Λιβύη». Πλέον περισσότερα από 30 κράτη έχουν αναγνωρίσει τους Λίβυους εξεγερμένους.

Παράλληλα ο Καντάφι απέρριψε χθες για άλλη μια φορά τα αιτήματα για παραίτησή του, σημειώνοντας ότι αυτός και ο στρατός του είναι προετοιμασμένοι για μια ενδεχόμενη εισβολή των αντικαθεστωτικών και του ΝΑΤΟ στην Τρίπολη.

«Εδώ είμαστε και σας περιμένουμε. Το ίδιο και τα ψάρια της Μεσογείου», δηλώνει ο Καντάφι σε ηχητικό του μήνυμα, το οποίο μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της Λιβύης χθες το βράδυ.

Ο Λίβυος ηγέτης ζητεί επίσης από τους υποστηρικτές του να προελάσουν στη Μισράτα, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, για να απομακρύνουν τους «τυράννους, προδότες και πράκτορες της αποικιοκρατίας».

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή