Εγείρονται ερωτήματα για τον αγωγό Σκοπίων - Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με τη ΝΔ

Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2002 16:29
A- A A+

Ο Συντονιστής της Ο.Δ.Ε Παραγωγής και Εμπορίου της ΝΔ, Γιώργος Σαλαγκούδης, με αφορμή την έναρξη των εργασιών κατασκευής του αγωγού Σκοπίων - Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε: «Από δημοσιεύματα του Τύπου πληροφορούμεθα ότι ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του αγωγού μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου από το διυλιστήριο ΟΚΤΑ των Σκοπίων προς το Κοσσυφοπέδιο, στις εγκαταστάσεις της ΟΚΤΑ, την πλειοψηφία της οποίας έχουν τα ΕΛ.ΠΕ.

Το συνολικό κόστος της κατασκευής του ανέρχεται περίπου σε 35 εκατ. δολάρια. Η κατασκευή του έργου έχει ανατεθεί στην ΕΤΕΠ Α.Ε., μέλος του ομίλου ΑΕΓΕΚ και η μελέτη και επίβλεψη του έργου στην εταιρεία Ασπροφως, θυγατρική του ομίλου ΕΛ.ΠΕ.

Ανεξάρτητα από την πολιτική σκοπιμότητα κατασκευής του έργου, επειδή το έργο εκτελείται εξ ολοκλήρου εκτός Ελλάδος και το κόστος κατασκευής του επιβαρύνει κυρίως τα ΕΛ.ΠΕ που είναι δημόσια επιχείρηση, εγείρονται ερωτήματα.

Η απ' ευθείας επιλογή της κατασκευαστικής εταιρείας καθώς και της μελετητικής, που είναι θυγατρική των ΕΛ.ΠΕ , εγκυμονεί κινδύνους ως προς το πραγματικό κόστος του έργου αλλά και την αντικειμενική εκπόνηση της μελέτης.

Επιπλέον, το γεγονός ότι ο δ/σ των ΕΛ.ΠΕ, υπήρξε στέλεχος του κατασκευαστικού ομίλου και κατ' εξακολούθηση αναθέτει απ' ευθείας εργασίες στον πρώην εργοδότη του, αποτελεί σκανδαλώδη πρόκληση.

Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλείται ο υπουργός Ανάπτυξης να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα και να προσκομίσει στη Βουλή τα απαιτούμενα έγγραφα:

1. Ακολουθήθηκαν διαγωνιστικές διαδικασίες για την επιλογή της κατασκευαστικής εταιρείας και αν όχι, βάσει ποιων κριτηρίων έγινε η επιλογή της;

2. Προηγήθηκε μελέτη σκοπιμότητας του έργου του αγωγού Σκοπίων - Κοσσυφοπεδίου και σε ποια συμπεράσματα κατέληξε; Να κατατεθεί η σχετική μελέτη σκοπιμότητας του έργου.

3. Ποιος θα είναι ο φορέας κατασκευής του έργου και πώς θα καλυφθεί το κόστος κατασκευής του;

4. Πότε προβλέπεται να αποσβεσθεί το έργο του αγωγού και ποια η αναμενόμενη κερδοφορία του;

5. Εχουν παρασχεθεί εγγυήσεις στα ΕΛ.ΠΕ για την πληρωμή των μεταφερομένων προϊόντων στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, λόγω των γνωστών οικονομικών προβλημάτων της περιοχής;»

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή