Λιβύη: Μυστήριο γύρω από το θάνατο του στρατιωτικού ηγέτη των εξεγερμένων

Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2011 16:00

Ο Γιούνες σκοτώθηκε χθες υπό μυστηριώδεις συνθήκες, πυροδοτώντας εικασίες για δολοφονία του από πράκτορες του Καντάφι ή αντιπάλους του στους κόλπους των εξεγερμένων.

A- A A+

Η σορός του στρατιωτικού διοικητή των Λίβυων αντικαθεστωτικών Αμπντελ Φάταχ Γιούνες μεταφέρθηκε σήμερα από υποστηρικτές του στην κύρια πλατεία της Βεγγάζης, σύμφωνα με δηλώσεις του ανηψιού του στο Reuters.

«Η σορός του έφτασε εδώ (στη Βεγγάζη) χθες. Έχει πυροβοληθεί και καεί», διευκρίνισε ο ανηψιός του Γιούνες, Αμπντουλ Χακίμ, καθώς ακολουθούσε το φέρετρο με τη σορό του θείου του κατά τη μεταφορά του στην κύρια πλατεία της Βεγγάζης.

Ο ανηψιός του Γιούνες εξέφρασε ακόμα πίστη στον πολιτικό ηγέτη των αντικαθεστωτικών στον αγώνα κατά του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι. «Το μήνυμα που στέλνουμε στον Μουστάφα Αμπντελ Τζαλίλ είναι: Θα περπατήσουμε μαζί σου όλο το δρόμο».

«Η Λιβύη έρχεται πρώτη, έως ότου ο Θεός μας δώσει τη νίκη ή μας επιλέξει ως μάρτυρες», προσέθεσε.

Ο Γιούνες σκοτώθηκε χθες υπό μυστηριώδεις συνθήκες αφού κλήθηκε να επιστρέψει στη Βεγγάζη από τη γραμμή του μετώπου στην οποία βρισκόταν κοντά στο πετρελαϊκό λιμάνι της Μπρέγκα.

Ο Τζαλίλ είχε ανακοινώσει χθες ότι ο Γιουνές «σκοτώθηκε από επιτεθέντες» μαζί με δύο συνεργάτες του, ενώ ο αρχηγός της ομάδας που ευθύνεται για το θάνατό του έχει συλληφθεί.

«Με μεγάλη λύπη, σας ενημερώνω για το θάνατο του Αμπντέλ Φάταχ Γιουνές, στρατιωτικού διοικητή των επαναστατικών δυνάμεών μας. Το άτομο που πραγματοποίησε τη δολοφονία συνελήφθη», ανακοίνωσε χθες ο Τζαλίλ, χωρίς να διευκρινίσει τα κίνητρα και την ταυτότητα του δράστη. Δεν είναι ξεκάθαρος ο τόπος της επίθεσης.

Ορισμένοι αναλυτές δηλώνουν ότι για το θάνατό του μπορεί να ευθύνονται πράκτορες του Καντάφι, ενώ άλλοι ότι αποκαλύπτει σημαντικές συγκρούσεις στους κόλπους των αντικαθεστωτικών.

Ο 67χρονος Γιούνες, ο οποίος έγινε στρατιωτικός ηγέτης των Λίβυων αντικαθεστωτικών αφού λιποτάκτησε από τις τάξεις του λιβυκού στρατού κατά τις πρώτες ημέρες της λιβυκής εξέγερσης, ήταν στο παρελθόν στενός συνεργάτης του Καντάφι από το 1969 και έμπιστος φίλος του.

Ο Γιούνες βρισκόταν εξάλλου μεταξύ των νεαρών αξιωματικών του στρατού που είχαν βοηθήσει τον Καντάφι να πραγματοποιήσει το πραξικόπημα κατά του βασιλιά της Λιβύης Ιντρίς το 1969.

Τις πρώτες ημέρες της εξέγερσης, η οποία ξεκίνησε το Φεβρουάριο, ο Γιούνες, ο οποίος είχε διοριστεί επίσης υπουργός Εσωτερικών από τον Καντάφι και ήταν υπεύθυνος για την εσωτερική ασφάλεια του καθεστώτος, έλαβε εντολή από τον Λίβυο ηγέτη να πάει στη Βεγγάζη και να καταστείλει την εξέγερση, αλλά αφού έφτασε στην πόλη αυτή, που είναι και γενέτειρά του, ανακοίνωσε ότι προσχωρεί στις τάξεις των αντικαθεστωτικών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή