Αποκλείουν στρατιωτική επέμβαση στη Συρία Βρετανία και ΝΑΤΟ

Δευτέρα, 01 Αυγούστου 2011 11:13
UPD:13:16
A- A A+

Η Βρετανία επιθυμεί την άσκηση μεγαλύτερης διεθνούς πίεσης στη Συρία, αλλά αποκλείει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλαμ Χέιγκ.

«Θέλουμε να δούμε επιπρόσθετες κυρώσεις… Θέλουμε να δούμε μεγαλύτερη διεθνή πίεση. Βεβαίως, για να είναι αποτελεσματική, δεν μπορεί να είναι απλώς πίεση από δυτικές χώρες, να συμπεριλαμβάνονται αραβικές χώρες, να συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία», είπε ο Χέιγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο BBC.

«Είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση, τα μέσα άσκησης πίεσης που διαθέτουμε είναι πολύ περιορισμένα», ανέφερε. Όπως είπε, η στρατιωτική επέμβαση «δεν αποτελεί ούτε μικρή πιθανότητα. Ακόμα κι αν ήμασταν υπέρ αυτής, δεν υπάρχει προοπτική μιας νόμιμης, ηθικά δικαιολογημένης στρατιωτικής επέμβασης».

Αντιμέτωπος με κατηγορίες ότι η Βρετανία επενέβη στη Λιβύη, αλλά τώρα δεν αντιδρά σε παρόμοιες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία, ο Χέιγκ απάντησε ότι «είναι μία διαφορετική κατάσταση».

Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι το Λονδίνο θα προωθήσει την άσκηση μεγαλύτερης διπλωματικής πίεσης στη Δαμασκό. «Θέλουμε να δούμε επιπρόσθετες κυρώσεις και έχουμε συμφωνήσει εντός της ΕΕ νέο γύρο κυρώσεων που θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό σήμερα. Θα ήθελα να δω ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που να καταδικάζει αυτή τη βία», τόνισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.«Δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις» για μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, δήλωσε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Midi Libre.

«Στη Λιβύη διεξάγουμε μια επιχείρηση με σαφή εντολή του ΟΗΕ. Επίσης έχουμε την υποστήριξη των χωρών της περιοχής. Αυτές οι δυο προϋποθέσεις δεν υφίστανται στη Συρία», εξηγεί ο Ράσμουσεν, ο οποίος καταδίκασε «τις πράξεις βίας των συριακών δυνάμεων ασφαλείας κατά του πληθυσμού», όπως είπε ο Ράσμουσεν.

Έκκληση για τερματισμό των μέτρων καταστολής στη Συρία απηύθυνε σήμερα η Ρωσία, η οποία ζήτησε από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ και την αντιπολίτευση να εγκαταλείψουν τη βία, μετά την αιματηρή επέμβαση του συριακού στρατού στη Χάμα.

«Η Μόσχα ανησυχεί σοβαρά για τις πληροφορίες περί πολυάριθμων θυμάτων. Η χρήση βίας κατά πολιτών και αντιπροσώπων των κρατικών δομών είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει», αναφέρει ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών.

«Καλούμε την κυβέρνηση της Συρίας και την αντιπολίτευση να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να σταματήσουν τις προκλήσεις και την καταστολή», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Δεκάδες άνθρωποι φέρονται να έχασαν τη ζωή τους χθες κατά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στην πόλη Χάμα, με τις μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων και ακτιβιστών να κάνουν λόγο για περισσότερους από 100 νεκρούς στη Χάμα και άλλους περίπου με 30 σε βίαια επεισόδια σε άλλες πόλεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή