Πυρηνικά στην... κατσαρόλα

Πέμπτη, 04 Αυγούστου 2011 20:06

A- A A+

Ρίτσαρντ Χαντλ, 31 ετών. Aνεργος Σουηδός. Προσπάθησε να κατασκευάσει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα στην... κουζίνα του σπιτιού του ενώ κατέγραφε τις απόπειρές του να πετύχει πυρηνική έκρηξη στο μπλογκ του και στη σελίδα του στο Facebook.

Είχε αγοράσει τα υλικά μέσω Διαδικτύου. "Ημουν περίεργος να δω αν κάτι τέτοιο ήταν εφικτό, πρόκειται απλά για ένα χόμπι", είπε. Ανέμιξε διάφορες χημικές ουσίες σε ένα σκεύος μαγειρικής: αμερίκιο, ράδιο, βηρύλλιο και θειικό οξύ. Η "τήξη", όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος, έγινε πριν από τρεις με τέσσερις μήνες "αλλά η αστυνομία έφτασε πριν από δύο εβδομάδες". Μετά το επεισόδιο αυτό περιγράφει ότι "καθάρισε την ακαταστασία και το σκεύος" και αγόρασε και άλλο ράδιο για να συνεχίσει τα πειράματα.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας της Ακτινοβολίας αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι οι αρχές ερεύνησαν το σπίτι του Χαντλ στις 20 Ιουλίου, αφού πληροφορήθηκαν ότι χειριζόταν πυρηνικά υλικά με μη ασφαλή τρόπο. Δεν διαπιστώθηκαν όμως αυξημένα επίπεδα ακτινοβολίας στο διαμέρισμα, ούτε κάποιος από τους γείτονες είχε εκτεθεί σε ακτινοβολία.

Ο Χαντλ περιέγραψε λακωνικά την έρευνα στο σπίτι του, με τη φράση: "Το σχέδιο ματαιώθηκε". Συνελήφθη, αλλά αφέθηκε ελεύθερος, μολονότι παραμένει "ύποπτος" για παράβαση του νόμου περί ασφαλούς ακτινοβολίας.

REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή