Νιγηρία: Η Shell ανέλαβε την ευθύνη για τις πετρελαιοκηλίδες

Παρασκευή, 05 Αυγούστου 2011 14:26
UPD:14:31
REUTERS

A- A A+

Μετά από τρία χρόνια, ο πετρελαϊκός κολοσός Shell ανέλαβε τελικά την ευθύνη για δύο πετρελαιοκηλίδες στη Νιγηρία, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να αφανιστεί μία ολόκληρη κοινότητα και να απειλούνται πολλές άλλες.

Μέχρι σήμερα, υποστήριζε ότι είχαν διαρρεύσει περίπου 150.000 λίτρα πετρελαίου. Σύμφωνα όμως με έγγραφα, τα οποία επικαλείται η βρετανική εφημερίδα Guardian, μετά από συλλογική αγωγή εναντίον της, η Shell αναγνώρισε ότι η ποσότητα που διέρρευσε ήταν 275 φορές μεγαλύτερη.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας στη Νιγηρία, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης, για την επίλυση αυτών των προβλημάτων και για τα επόμενα βήματα με στόχο τον καθαρισμό της περιοχής των Ογκόνι», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου στη χώρα, Μουτίου Σουνμόνου.

«30 χρόνια» θα διαρκέσει ο καθαρισμός

Μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει προσπάθειες για τον καθαρισμό της πετρελαιοκηλίδας, που οφείλεται σε δύο ρήγματα σε αγωγό, στην περιοχή της φυλής Ογκόνι. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη ωστόσο, που την Πέμπτη έδωσαν στη δημοσιότητα σημαντική έκθεση για το θέμα, για να αποκατασταθεί η καταστροφή που άφησαν πίσω τους όχι μόνο οι επίμαχες πετρελαιοκηλίδες, αλλά και δεκαετίες μόλυνσης από πετρέλαιο, θα πρέπει να γίνει η μεγαλύτερη προσπάθεια καθαρισμού που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στον κόσμο.

Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP) απηύθυνε έκκληση στην πετρελαϊκή βιομηχανία και στην κυβέρνηση της Νιγηρίας να διαθέσουν 1 δισ. δολάρια για τη δημιουργία ειδικού ταμείου για τον καθαρισμό της περιοχής, που θα μπορούσε –κατά τον ίδιο τον UNEP- να διαρκέσει έως και 30 χρόνια.

Πίνουν νερό με καρκινογόνες ουσίες

Σύμφωνα με την έκθεση, οι κοινότητες της περιοχής αντιμετωπίζουν μεγάλους κινδύνους. Πολλές οικογένειες π.χ. πίνουν νερό με υψηλά επίπεδα καρκινογόνων ουσιών. «Σε μία κοινότητα, στο Νισισιόκεν Ογκάλε, στη δυτική χώρα των Ογκόνι, οι οικογένειες πίνουν νερό από πηγάδια μολυσμένα με βενζόλιο –γνωστή καρκινογόνο ουσία- σε επίπεδα 900πλάσια από αυτά που προβλέπουν οι κανονισμοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», σημειώνουν οι συντάκτες.

Η αλιευτική κοινότητα των Μπόντο, ίσως η κατεξοχήν πληγείσα, διεκδικεί από τη Shell αποζημιώσεις ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή