Χιλή: Ένας χρόνος από τον εγκλωβισμό των 33 ανθρακωρύχων

Παρασκευή, 05 Αυγούστου 2011 23:41

A- A A+

Ένα χρόνο μετά το ατύχημα που τους ανάγκασε να παραμείνουν εγκλωβισμένοι για 69 ημέρες σε ένα ορυχείο στη βόρεια Χιλή οι 33 ανθρακωρύχοι ευχαρίστησαν τους διασώστες τους σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε.

«Είμαστε οι επιζώντες μιας καταστροφής. Σήμερα θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε όλους», ανέφερε ο Λουίς Ουρσούα, ο επικεφαλής των 33 ανθρακωρύχων, στην τελετή που οργανώθηκε στο Κοπιάπο και στην οποία παρέστησαν ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα αλλά και όσοι συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων.

«Χάρη στις προσπάθειές σας δεν υπάρχουν σήμερα 33 σταυροί καρφωμένοι στην έρημο», πρόσθεσε δακρυσμένος ο Ουρσούα που δεν σταματούσε να επαναλαμβάνει: «Ευχαριστώ, ευχαριστώ, ευχαριστώ...».

Πριν από έναν ακριβώς χρόνο, το απόγευμα της 5ης Αυγούστου 2010, σημειώθηκε μια κατολίσθηση σε βάθος 400 μέτρων στο ορυχείο του Σαν Χοσέ με αποτέλεσμα οι 33 άνδρες να εγκλωβιστούν 200 μέτρα χαμηλότερα, μέσα σε μια στοά, όπου και έμειναν επί 69 ημέρες.

Τις πρώτες 17 ημέρες δεν είχαν καμία επαφή με τον έξω κόσμο, ζούσαν στο μισοσκόταδο τρώγοντας μικρές μερίδες από τα τρόφιμα που είχαν μαζί τους και πίστευαν ότι ήταν καταδικασμένοι. Στις 22 Αυγούστου τα σωστικά συνεργεία τους εντόπισαν και ξεκίνησε η τιτάνεια προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό τους που καθήλωσε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Πινιέρα αγκάλιασε έναν προς έναν τους 27 ανθρακωρύχους που παραβρέθηκαν στην τελετή. Οι τέσσερις δεν κατάφεραν να είναι παρόντες επειδή αντιμετώπισαν πρόβλημα στην ανταπόκριση της πτήσης τους από τις ΗΠΑ ενώ δύο δεν επιθυμούσαν να παραστούν.

Αργότερα ο πρόεδρος της Χιλής αναμένεται να παραδώσει στον ανθρακωρύχο Χοσέ Οχέδα το πρώτο σημείωμα που έγραψε και έστειλε στην επιφάνεια όταν τους εντόπισαν τα σωστικά συνεργεία: «Είμαστε καλά, οι 33 στο καταφύγιο». Το χαρτάκι θα τοποθετηθεί σε μουσείο του Κοπιάπο μαζί με το «Φοίνικα», το μεταλλικό θάλαμο που ανέβασε έναν προς έναν τους 33 στην επιφάνεια στις 13 Οκτωβρίου.

Δεν προβλέπεται να γίνει καμία τελετή στο χώρο του ορυχείου, που απέχει 40 χιλιόμετρα από το Κοπιάπο και σήμερα είναι έρημο: τίποτα δεν θυμίζει τις ημέρες εκείνες, ούτε το "χωριό" που φύτρωσε μέσα στην έρημο Ατακάμα και φιλοξένησε 3.500 ανθρώπους, οικογένειες, διασώστες και δημοσιογράφους.

Ένα χρόνο μετά, οι 33 άνδρες έχουν πάρει ο καθένας το δρόμο τους. Επτά εξακολουθούν να βρίσκονται σε άδεια λόγω ασθενείας. Από τους υπόλοιπους, πολλοί δεν έχουν συνέλθει από την περιπέτειά τους. Ο 20χρονος Τζίμι Σάντσες, ο "βενιαμίν" της ομάδας, δηλώνει ότι "δεν είναι πια ο ίδιος άνθρωπος", ότι έχει προβλήματα ύπνου και εναλλαγές στη διάθεση.

Τα ταξίδια και οι προσκλήσεις των πρώτων μηνών έχουν αραιώσει, η επιταγή των 10.000 δολαρίων που έδωσε στον καθέναν τους ένας επιχειρηματίας ιδιοκτήτης ορυχείων ξοδεύτηκε και όσοι είναι υγιείς δεν παίρνουν πια επιδόματα ασθενείας.

Μερικοί, όπως ο Ουρσούα, δίνουν διαλέξεις ενώ ακόμη λιγότεροι, όπως ο Κλαούντιο Ακούνα, 45 ετών, δουλεύουν και πάλι σε ορυχεία. Όμως οι περισσότεροι δεν έχουν σταθερή δουλειά. Έχουν προσφύγει στα δικαστήρια ζητώντας αποζημίωση ύψους πολλών χιλιάδων δολαρίων από την εταιρεία και το κράτος, αλλά η υπόθεσή τους εκκρεμεί.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή