Έκκληση από ΟΗΕ για τερματισμό της βίας στη Συρία

Μπασάρ αλ Ασαντ: Υποχρέωση του κράτους να δράσει κατά των παρανόμων
Κυριακή, 07 Αυγούστου 2011 07:00
UPD:14:58
A- A A+

Την παύση της ανάπτυξης δυνάμεων του στρατού εναντίον άμαχων πολιτών ζήτησε από τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν, ενώ δήλωσε θορυβημένος από την κλιμακούμενη βία στη χώρα.

«Σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον πρόεδρο Ασαντ της Συρίας σήμερα, ο γενικός γραμματέας (Μπαν Κι-μουν) εξέφρασε την έντονη ανησυχία του και εκείνη της διεθνούς κοινότητας για την αυξανόμενη βία και τον απολογισμό των νεκρών στη Συρία τις τελευταίες ημέρες», ανέφερε το γραφείο Τύπου του ΟΗΕ σε χθεσινό ανακοινωθέν του.

Στο ανακοινωθέν προστίθεται πως ο Μπαν «κάλεσε τον πρόεδρο να σταματήσει τη χρήση δυνάμεων του στρατού εναντίον αμάχων πολιτών αμέσως».

Το κράτος έχει υποχρέωση να δράσει εναντίον των παρανόμων, οι οποίοι «τρομοκρατούν τον πληθυσμό», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Συρίας, όπως μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο SANA.

«Το να δράσουμε εναντίον των παρανόμων που κλείνουν τους δρόμους, αποκλείουν τις πόλεις και τρομοκρατούν τους κατοίκους είναι υποχρέωση του κράτους το οποίου πρέπει να εγγυηθεί την ασφάλεια και να προστατεύσει τη ζωή των πολιτών», φέρεται να δήλωσε ο Σύρος πρόεδρος κατά τις συνομιλίες που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, Αντνάν Μανσούρ. Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις στη Συρία θα προχωρήσουν.

Σύμφωνα με Σύρους ακτιβιστές, τουλάχιστον 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σήμερα σε επιχειρήσεις του συριακού στρατού σε δύο πόλεις, το Ντέιρ Εζόρ και την αλ-Χούλα.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Συριακής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αμπντελ Καρίμ Ριχάουι, 20 άμαχοι σκοτώθηκαν στο Ντέιρ Εζόρ, μια πόλη της ανατολικής Συρίας που έχει καταληφθεί από το στρατό. «Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις επικεντρώνονται στη συνοικία Τζούρα όπου οι δυνάμεις του στρατού και της ασφάλειας άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες», είπε ο Ριχάουι.

Βίντεο που ανήρτησαν οι ακτιβιστές στο διαδίκτυο δείχνει πυκνό καπνό να υψώνεται από την πόλη. Ένας άλλος ακτιβιστής, που δεν αποκάλυψε το όνομά του, υποστήριξε ότι περίπου 200 άρματα μάχης μπήκαν στην πόλη νωρίς τα ξημερώματα.

Στην περιοχή αλ-Χούλα, κοντά στην πόλη Χομς, έχασαν τη ζωή τους άλλοι εννέα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί. Μιλώντας στο αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ-Τζαζίρα, ο ακτιβιστής Μοχάμεντ αλ-Χόμσι είπε ότι δεν είναι δυνατόν να απομακρυνθούν οι τραυματίες από την περιοχή γιατί συνεχίζεται ο βομβαρδισμός από το στρατό.

Σύμφωνα πάντα με τους ακτιβιστές, είναι άγνωστο πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στο Ιντλίμπ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, όπου οργανώθηκε μεγάλη διαδήλωση τη νύχτα του Σαββάτου.

Πηγή των λιβανικών υπηρεσιών ασφαλείας στα βόρεια σύνορα του Λιβάνου με τη Συρία ανέφερε ότι δεκάδες οικογένειες από τη Χομς και το Ντέιρ Εζόρ έχουν φτάσει στην περιοχή του Ουάντι Χάλεντ τις τελευταίες 24 ώρες.

Οι συγκρούσεις αυτές σημειώθηκαν λίγες ώρες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουαλίντ αλ-Μουάλεμ δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα διεξαχθούν «ελεύθερες και δίκαιες» εκλογές για την ανάδειξη νέου κοινοβουλίου.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα στείλει την Τρίτη στη Δαμασκό τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου, ο οποίος θα μεταφέρει «κρίσιμα» μηνύματα στις συριακές αρχές.

«Δείξαμε μεγάλη υπομονή μέχρι τώρα, περιμένοντας να δούμε αν μπορούμε να το διορθώσουμε αυτό, αν θα ακούσουν αυτά που έχουμε να πούμε», φέρεται να δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με την εφημερίδα Ζαμάν. «Όμως η υπομονή μας εξαντλείται», πρόσθεσε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή