Κρίσιμες οι εκλογές της Κυριακής στην ΠΓΔΜ

Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2002 17:44

A- A A+

Σημαντικές, για την πορεία σταθερότητας της χώρας, βουλευτικές εκλογές διεξάγονται την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ.

Πρόκειται για τις τρίτες κοινοβουλευτικές εκλογές από την ανεξαρτησία της χώρας το 1991. Τις εκλογές θα επιβλέψουν περίπου 750 παρατηρητές του ΟΑΣΕ, αριθμός ρεκόρ για εκλογική αναμέτρηση στην ΠΓΔΜ. Το εκλογικό σώμα ανέρχεται στους 1.665.000 ψηφοφόρους, εκ των οποίων υπολογίζεται ότι το 25% είναι αλβανικής εθνικότητας.

Οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης «Μαζί για την Μακεδονία», του οποίου ηγείται η «Σοσιαλδημοκρατική Ενωση» του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, να προηγείται με αρκετή διαφορά του κυβερνητικού συνασπισμού που αποτελούν το VMRO του πρωθυπουργού Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι και το Δημοκρατικό Κόμμα (LP), του προέδρου της Βουλής, Στόγιαν Αντοφ.

Ωστόσο, δύσκολα θα σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το πιθανότερο είναι ότι όποιος σχηματισμός συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό θα αναζητήσει υποστήριξη από κάποιο αλβανικό κόμμα, η συμμετοχή του οποίου στην κυβέρνηση επιβάλλεται και για την διατήρηση των εθνικών ισορροπιών στη χώρα.

Οι Αλβανοί ψηφοφόροι, φαίνονται να μοιράζονται μεταξύ του «Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών» του μέχρι σήμερα αδιαμφισβήτητου ηγέτη τους, Αρμπεν Τζαφέρι και του νεοσύστατου πολιτικού σχηματισμού «Ενωση για την Δημοκρατική Ενταξη» του πρώην αρχηγού των Αλβανών ανταρτών της χώρας, Αλί Αχμέτι, η δημοτικότητα του οποίου, μεταξύ του αλβανικού στοιχείου, έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

Το τελευταίο διάστημα έχει απωλέσει μεγάλο μέρος της δύναμης του το άλλοτε ισχυρό «Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας» του Αμπντουραχμάν Αλίτι.

Η δολοφονία δύο αστυνομικών, η προσωρινή απαγωγή επτά πολιτών από ένοπλους Αλβανούς, και οι επιθέσεις με βόμβες σε γραφεία αλβανικών κομμάτων στα Σκόπια, δημιούργησαν αρκετές εντάσεις, οι οποίες, απείλησαν σοβαρά την ομαλότητα της προεκλογικής περιόδου.

Το κυβερνών VMRO του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, ανέβασε τους τόνους στην προεκλογική του εκστρατεία, χρησιμοποιώντας μία αντιδυτική και αντιαλβανική ρητορική, πιθανόν για να εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια που υπάρχει σε ένα μεγάλο μέρος της σλαβομακεδονικής κοινής γνώμης απέναντι στην διεθνή παρέμβαση κατά την διάρκεια της περυσινής κρίσης.

Κύριο σημείο των αναφορών της αντιπολίτευσης του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι αποτέλεσαν οι κατηγορίες για διαφθορά και για ανικανότητα της κυβέρνησης.

Τα αλβανικά κόμματα περιόρισαν την πολιτική συζήτηση στον αγώνα των πρώην μαχητών του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» για την υπεράσπιση και αύξηση των δικαιωμάτων της αλβανικής κοινότητας.

Η διεθνής κοινότητα έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στην ομαλή και χωρίς επεισόδια διεξαγωγή των εκλογών, για να αποτελέσουν αυτές, την απαρχή μίας νέας πορείας για την χώρα, η οποία δεν φαίνεται να έχει ξεπεράσει τον διχασμό μεταξύ των δύο μεγάλων εθνικών ομάδων της.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή