Στη Συρία ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Τρίτη, 09 Αυγούστου 2011 11:20
UPD:12:07

Στη Δαμασκό έφτασε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, προκειμένου να ζητήσει από το Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ να σταματήσει η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.

A- A A+

Στη Δαμασκό έφτασε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, προκειμένου να ζητήσει από το Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ να σταματήσει η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.

Τον Νταβούτογλου υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο της Δαμασκού ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών και ο πρέσβης της Τουρκίας στη Συρία.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, συριακά άρματα μάχης εισέβαλαν σήμερα στην πόλη Μπίνις κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ενώ συνέχισαν τις επιχειρήσεις στην Ντέιρ αλ-Ζορ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι εξαντλείται η υπομονή του σε σχέση με τη «βαναυσότητα» της καταστολής στη Συρία και ότι ο Νταβούτογλου πρόκειται να παραδώσει «αποφασιστικό μήνυμα» στη Δαμασκό.

Ωστόσο σύμβουλος του Ασαντ δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί ανάμειξη στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας.

«Αν ο Νταβούτογλου έρχεται στη Συρία για να παραδώσει αποφασιστικό μήνυμα τότε θα ακούσει ακόμα πιο αποφασιστικές λέξεις σε σχέση με τη θέση της Τουρκίας», είπε ο Μπουτάινα Σααμπάν.

Την άσκηση πιέσεων στη Δαμασκό προκειμένου να σταματήσει η αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών δυνάμεων έχει ζητήσει από τον Τούρκο ομόλογό της η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

REUTERS

Η επίσκεψη του Νταβούτογλου στη Δαμασκό ακολουθεί την ανάκληση των πρέσβεων στη Συρία της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ και του Μπαχρέιν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση ακτιβιστών, άλλοι έξι πολίτες σκοτώθηκαν χθες στη χώρα -δύο στην περιοχή Ιντλέμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα κοντά στην Τουρκία, δύο στη Χάμα στο βορρά, και δύο στη Ντέιρ αλ Ζορ στα ανατολικά, από επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή