Διχασμένες αντιδράσεις για το ευρωομόλογο και την κρίση χρέους

Τρίτη, 09 Αυγούστου 2011 13:28
UPD:16:10
A- A A+

Με το βλέμμα στραμμένο στις διεθνείς αγορές που κλυδωνίζονται εν μέσω ανησυχιών για την κρίση χρέους είναι ο πολιτικός κόσμος της χώρας.

Με αφορμή τις οικονομικές εξελίξεις, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης, υπογράμμισε την ανάγκη οι ηγεσίες της Ευρώπης να προστατεύσουν την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο κ. Καρύδης επισήμανε ότι όλες οι χώρες της Ε.Ε. «πρέπει να είναι μια γροθιά μπροστά σε αυτή την επίθεση των αγορών» και να κάνουν βήματα «τα οποία ίσως πριν από μερικούς μήνες ή δεν τα έβλεπαν καθόλου ή τα ξόρκιζαν όπως το ευρωομόλογο, αλλά και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διαχείρισης των κρίσεων».

Χαρακτήρισε επίσης θετικό το γεγονός ότι οι βασικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας συμφωνούν για την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου.

Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του στην κρατική ραδιοφωνία, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, επανέλαβε τη θέση του κόμματός του υπέρ του ευρωομολόγου.

«Το ευρωομόλογο από μόνο του δεν λύνει το πρόβλημα χρέους στην ευρωζώνη, αλλά δίνει μια πειστική απάντηση για το τί πρέπει να κάνει συνολικά η Ευρώπη», τόνισε.

«Η κάθε χώρα, θα πρέπει να ακολουθήσει εκείνο το μείγμα πολιτικής το οποίο θα αντιμετωπίζει την ύφεση και τα ελλείμματα. Εδώ υπάρχει μια ιδιαιτερότητα στην Ελλάδα, διότι είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης, σήμερα που μιλάμε, δεν ξέρω με τις εξελίξεις γιατί πολλά ακούγονται για τη διπλή ύφεση, σε ύφεση στην Ευρώπη», πρόσθεσε. Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι το Βερολίνο αντιδρά στην έκδοση ευρωομολόγου γιατί θα αυξηθεί το δικό του κόστος δανεισμού.

«Απ ό,τι φαίνεται ο ισχυρός κρίκος της αλυσίδας της οικονομίας είναι πλέον αδύναμος», σχολίασε σχετικά με την παγκόσμια χρηματιστηριακή αναταραχή η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Σίσσυ Αλιγιζάκη.

«Οδεύοντας η ατμομηχανή στον γκρεμό, όλα τα κράτη “βαγόνια” της παγκοσμιοποίησης θα την ακολουθήσουν. Ουαί τοις αδυνάτοις…», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Διπλή επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εξαπέλυσε το ΚΚΕ, κατηγορώντας τα δύο μεγάλα κόμματα ότι «εξακολουθούν να συγκαλύπτουν τις αιτίες της κρίσης και του χρέους, τους οξυμένους ανταγωνισμούς και προτείνουν ως λύση σωτηρίας το ευρωομόλογο.

Όπως εκτιμά το Κομμουνιστικό Κόμμα, το ευρωομόλογο εφόσον δημιουργηθεί, θα συνοδεύεται από νέες επώδυνες και αιματηρές θυσίες για τους λαούς.

«Όσο πιο γρήγορα τα λαϊκά στρώματα συνειδητοποιήσουν το πόσο χρεοκοπημένη, αδιέξοδη και επικίνδυνη γι’ αυτά είναι η στρατηγική των κομμάτων που υπερασπίζονται τον καπιταλισμό, τόσο πιο γρήγορα θα γίνουν ικανά να αποκρούσουν και να ανατρέψουν τα μνημόνια διαρκείας και να καθορίσουν τις εξελίξεις σε όφελός τους», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Υπέρ ενός ευρωομολόγου που θα αποτελέσει εργαλείο για την ενίσχυση του ρόλου της ΕΚΤ, προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι για τη ρύθμιση του χρέους για να επενδυθούν στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, τάχθηκε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τοξικό το ευρωομόλογο του EFSF και της Ιρλανδίας, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός ευρωομόλογου με παράλληλη άρση «των δογματικών αγκυλώσεων, που αποτρέπουν απ’ την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παίζει ένα ρόλο ουσιαστικού ρυθμιστή, δίνοντας ρευστότητα στα κράτη και όχι στις τράπεζες».

Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι αν σήμερα το ευρωομόλογο εφαρμοστεί από μόνο του θα είναι μία ασπιρίνη, η οποία θα απαλύνει, όπως είπε, κάπως τον πόνο, αλλά δεν θα αντιμετωπίσει την ασθένεια.

«Απάντηση στο οικονομικό πρόβλημα υπάρχει, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η πολιτική βούληση θα υπερισχύσει», σχολίασε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη με αφορμή τις οικονομικές εξελίξεις.

«Τώρα είναι η ώρα της πολιτικής», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι ηγέτες οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να βρεθούν, όπως είπε, μπροστά από τις αγορές.

«Η Ευρώπη αυτές τις κρίσιμες ώρες για την παγκόσμια οικονομία χρειάζεται αλλαγή πολιτικής», αναφέρει η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή της σχετικά με την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

«Το τρίγωνο Μέρκελ, Σαρκοζί, Μπαρόζο αδυνατεί να προχωρήσει σε ριζοσπαστικές αποφάσεις. Παραμένει δέσμιο του κυρίαρχου δόγματος των αγορών και των οίκων αξιολόγησης», σημειώνει και προθέτει ότι «η υιοθέτηση της πρότασης για την έκδοση ευρωομολόγου, ο κοινός μηχανισμός στήριξης όλων των χωρών της ευρωζώνης αποτελούν πρώτα βήματα σε μια άλλη κατεύθυνση».

« Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά την πολιτική και οικονομική της ενοποίηση με κοινωνικές και οικολογικές προτεραιότητες», καταλήγει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή