Αμεση ενημέρωση της Βουλής για τις ελληνοτουρκικές συνομιλίες ζητεί ο ΣΥΝ

Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2011 12:54
A- A A+

Διαφάνεια και άμεση εμπεριστατωμένη ενημέρωση τόσο στο ΕΣΕΠ, όσο και στην Βουλή, σχετικά με την εξέλιξη των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ζητεί ο ΣΥΝ, με αφορμή σχετικές δημοσιεύσεις στον τουρκικό και ελληνικό Τύπο.

Ο Συνασπισμός χαρακτηρίζει απαράδεκτο το να ενημερώνονται τα πολιτικά κόμματα και η κοινή γνώμη της χώρας από ανεπίσημα τουρκικά δημοσιεύματα «για πτυχές των μέχρι σήμερα 50 κύκλων συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε ευαίσθητα εθνικά μας θέματα».

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η μυστική διπλωματία δεν είναι προς όφελος των λαών, ενώ «ενέχει κινδύνους πολύπλευρων εκμεταλλεύσεων για ιδιοτελείς σκοπούς ακόμα και εσωτερικής κατανάλωσης».

«Το θέμα της υφαλοκρηπίδας και των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, που άπτονται αυτού του ζητήματος, οφείλουν να διευθετηθούν με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και την από κοινού προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», επισημαίνει.

Η λύση αυτή, προσθέτει, διασφαλίζει τόσο την διαφάνεια όσο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών προς όφελος και των δύο γειτονικών λαών, «σε μια εποχή όπου η βαθιά οικονομική κρίση δεν επιτρέπει κανενός είδους μικροτυχοδιωκτισμούς αλλά ούτε και εφησυχασμό».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή