«Θεμέλιος λίθος» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής η αλληλεγγύη στην Κύπρο

Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2011 15:34
UPD:19:29
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

A- A A+

Θεμέλιο λίθο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής χαρακτήρισε την αλληλεγγύη προς τον κυπριακό λαό ο υπουργός Εξωτερικών, Στ. Λαμπρινίδης, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τη νέα υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου- Μαρκουλή.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν το Κυπριακό, ενεργειακά θέματα, αλλά και η εξέλιξη των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρώπη.

Ο κ. Λαμπρινίδης επανέλαβε ότι η Αθήνα στηρίζει μια συνολική, συμφωνημένη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και λαμβανομένης υπ’ όψιν της ιδιότητας της Κύπρου ως μέλους της ΕΕ. Χαρακτήρισε παράλληλα εμπρηστικές τις τουρκικές δηλώσεις για το ενδεχόμενο ερευνών στην ΑΟΖ Κύπρου, προσθέτοντας ότι αποκαλύπτουν την ουσία του προβλήματος, που είναι η συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος της Κύπρου και η άρνηση συμμόρφωσης προς τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τις υποχρεώσεις της Αγκυρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στ. Λαμπρινίδης: Η ρητορική της Τουρκίας θα πέσει στο κενό

Στ. Λαμπρινίδης: Η ρητορική της Τουρκίας θα πέσει στο κενό

Από την πλευρά της, η Κύπρια ΥΠΕΞ έκανε ειδική μνεία στην αδελφική σχέση των δύο χωρών και κυβερνήσεων και εξέφρασε τη βαθειά ευγνωμοσύνη της για την αμέριστη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στην πρόσφατη τραγωδία στη ναυτική βάση Ευ. Φλωράκης.

Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή: Προκλητικές και απειλητικές δηλώσεις από την Τουρκία

Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή: Προκλητικές και απειλητικές δηλώσεις από την Τουρκία

Ερωτηθείσα σχετικά με τη διάσταση μεταξύ των προτάσεων Χριστόφια στις διαπραγματεύσιες αφενός και των προτιμήσεων των Κυπρίων πολιτών, όπως αποτυπώνονται στα γκάλοπ, αλλά και των θέσεων των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων αφετέρου, η κ. Κοζάκου - Μαρκουλή τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας βασίζει τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στην απαίτηση ενός κράτους με μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια, δηλαδή διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που περιγράφουν τα ψηφίσματα.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει εκλεγεί από τον κυπριακό λαό και εκφράζει τη βούληση του κυπριακού λαού, πρόσθεσε η Κύπρια υπουργός.

Δ. Αβραμόπουλος: Στο πλευρό της Κύπρου η ΝΔ

Η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών είχε αργότερα συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ευχήθηκε καλή επιτυχία στη δύσκολη όπως είπε, αποστολή που έχει η κ. Κοζάκου – Μαρκουλή και τόνισε ότι η ΝΔ στέκεται στο πλευρό της Κύπρου «σε αυτή τη συνεχή προσπάθεια για να φθάσουμε, κάποτε, στο επιθυμητό αποτέλεσμα, που είναι μια βιώσιμη, σταθερή, αλλά και δίκαιη λύση».

Η Κύπρια ΥΠΕΞ επισήμανε με τη σειρά της ότι προσβλέπει σε μια στενή συνεργασία και αρωγή εκ μέρους της κυβέρνησης, αλλά και γενικότερα της Ελλάδας. «Προσβλέπω σε μια πολύ στενή συνεργασία, σε ένα κανάλι επικοινωνίας, για να μπορέσουμε, όλοι μαζί, να αντιμετωπίσουμε τα πολύ σοβαρά εθνικά θέματα, που έχουμε μπροστά μας», δήλωσε, αφού, όπως είπε, η εξωτερική πολιτική είναι αχρωμάτιστη και όλες οι δυνάμεις Κύπρου και Ελλάδας πρέπει να ενωθούν για να αντιμετωπίσον αυτές τις μεγάλες προκλήσεις.

Υπέρ μια διζωνικής κυπριακής ομοσπονδίας η Αλ. Παπαρήγα

Τη θέση του ΚΚΕ υπέρ της δημιουργίας ενός ομόσπονδου κράτους, «μιας διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας» επανέλαβε η γ.γ. της Κ.Ε. του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε με την Κύπρια υπουργό Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου- Μαρκουλή.

«Θα είμαστε πάντα στο πλευρό και των ελληνοκύπριων και των τουρκοκύπριων, στη μία και μόνο λύση που χρειάζεται. Ομοσπονδία με μια ενιαία διεθνή προσωπικότητα και με μια προσπάθεια βεβαίως προσέγγισης ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή