Υπ. Υγείας: Ελεγχοι σε 12 νομούς για προνοιακά επιδόματα «μαϊμού»

Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2011 16:31

Σε ελέγχους για την αποκάλυψη παρατυπιών στη χορήγηση προνοιακών επιδομάτων, προχωρά το υπουργείο Υγείας, καθώς διαπιστώνεται ότι αρκετοί πολίτες από διάφορους νομούς της χώρας-ακόμη και εργαζόμενοι στον Δημόσιο-έπαιρναν επιδόματα που δεν δικαιούνταν ή τα λάμβαναν εις διπλούν, ενώ ήταν υγιείς. Στη φωτογραφία ο υφυπουργός Πρόνοιας Μ. Μπόλαρης (αριστερά) και ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος.

A- A A+

Σε ελέγχους για την αποκάλυψη παρατυπιών στη χορήγηση προνοιακών επιδομάτων, προχωρά το υπουργείο Υγείας.

Οπως επισήμανε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου της ηγεσίας του υπουργείου, ο υφυπουργός Μ. Μπόλαρης, έχει διαπιστωθεί ότι αρκετοί πολίτες από διάφορους νομούς της χώρας, ακόμη και εργαζόμενοι στον Δημόσιο, έπαιρναν επιδόματα που δεν δικαιούνταν ή τα λάμβαναν εις διπλούν, ενώ ήταν υγιείς.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που ανέφερε σχετικά με καταγγελία από την περιοχή της Λιβαδειάς, όπου εργαζόμενοι σε συγκεκριμένο Δήμο λάμβαναν επίδομα για σοβαρή μορφή άσθματος, αλλά παράλληλα εργάζονταν ως υπάλληλοι στον εν λόγω δήμο.

«Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε τουλάχιστον 12 νομούς της χώρας» τόνισε ο κ. Μπόλαρης και εξήγησε ότι «τα προνοιακά επιδόματα είναι χρήματα του ελληνικού λαού», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και επιστροφής τους από όσους τα έπαιρναν τόσα χρόνια αδικαιολόγητα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, σημείωσε ότι αυτό είναι εφικτό, ακόμη και μετά από δικαστικές αποφάσεις.

Ο Μ. Μπόλαρης συμπλήρωσε ότι αυτό θα γίνει κατά περίπτωση και δεν θα αφορά ανθρώπους, που είναι σε άσχημη οικονομική κατάσταση, η οποία δεν τους επιτρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα.

Ακόμη αποκάλυψε ότι «πίσω από την χορήγηση επιδομάτων 'μαϊμού' κρύβονται πιθανότατα πελατειακές σχέσεις, που σχετίζονται και με την πολιτική ζωή».

Οπως διευκρινίστηκε παράλληλα στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης Τύπου, το υπουργείο Υγείας προχωρά στη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου για τα προνοιακά επιδόματα, εκτιμώντας ότι «μέσα από την ψηφιακή αυτή πλατφόρμα, θα αποκαλυφθούν όλα τα "ύποπτα" προνοιακά επιδόματα και το κράτος θα εξοικονομήσει, σε πρώτη φάση, περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ».

Στο εξής όσοι λαμβάνουν προνοιακό επίδομα θα πρέπει να καταχωρηθούν στην πλατφόρμα αυτή, με πλήρη και αναλυτικά στοιχεία, τα οποία θα περιλαμβάνουν αριθμό αστυνομικής ταυτότητας, ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή