Βρετανία: «Μπλόκο» στα κοινωνικά δίκτυα εξετάζουν οι αρχές

Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2011 22:36
UPD:23:47

A- A A+

Tο ενδεχόμενο να διακόπτουν την αποστολή μηνυμάτων μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης ή των εργαλείων που χρησιμοποιούν το Ίντερνετ για την ανταλλαγή μηνυμάτων, κατά τη διάρκεια επεισοδίων, εξετάζουν οι αρχές, όπως δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.

«Συνεργαζόμαστε με την αστυνομία, τις υπηρεσίες πληροφοριών και τη βιομηχανία για να διαπιστώσουμε αν θα ήταν σωστό να σταματήσουμε την επικοινωνία μέσω ιστοσελίδων και υπηρεσιών όταν ξέρουμε ότι σχεδιάζουν βίαιες και εγκληματικές πράξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κάμερον μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν συλληφθεί πολλά άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι χρησιμοποίησαν ιστοσελίδες όπως το Facebook, το Twitter ή εργαλεία όπως το Blackberry Messenger (ΒΒΜ) για να υποκινήσουν άλλους να συμμετάσχουν σε ταραχές.

REUTERS

Παρόμοιες ενέργειες από άλλες χώρες έχουν επικριθεί έντονα από τη διεθνή κοινότητα, όπως έγινε στην περίπτωση της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων για την ανατροπή του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Πολιτικοί και αστυνομία στη Βρετανία υποστηρίζουν ότι οι «ταραξίες» χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα για να συντονίσουν τις ενέργειές τους.

Συλλήψεις για το θάνατο των τριών Ασιατών

Εν τω μεταξύ, τρία άτομα, δύο έφηβοι 16 και 17 ετών και ένας 26χρονος άνδρας, συνελήφθησαν από τη βρετανική αστυνομία για την υπόθεση του θανάτου τριών ανδρών από την Ασία, οι οποίοι χτυπήθηκαν εσκεμμένα από ένα όχημα που κατευθύνθηκε κατά πάνω τους στην πόλη Μπέρμιγχαμ.

Οι τρείς Ασιάτες εμπόδιζαν τη λεηλασία καταστημάτων, όταν ένα αυτοκίνητο τους παρέσυρε, σύμφωνα με τα στοιχεία της προανάκρισης.

Αποφυλακίστηκε, εξάλλου, υπό όρους ένας 32χρονος άντρας, που κρατείτο στο Μπέρμιγχαμ, για το ίδιο συμβάν.

Τα τρία θύματα, σύμφωνα με την αστυνομική προανάκριση, είναι ο 21χρονος Χαρούν Τζαχάν και οι αδελφοί Σαζάντ και Αμπντούλ Μουσαβίρ, 30 και 31 ετών.

Μετά την απώλειά τους, ο πατέρας τους απηύθυνε μέσω της τηλεόρασης μια συγκινητική έκκληση: «Καλούμε τη νεολαία να παραμείνει ήρεμη, την κοινότητά μας να μη διασπαστεί. Το θέμα αυτό δεν είναι ρατσιστικό... Λευκοί, Ασιάτες, μαύροι, όλοι συνυπάρχουμε. Ας ηρεμήσουμε, ας παραμείνουμε απόψε στα σπίτια μας».

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή